3.15.2010

DESCOPERA TEORIA CONSPIRATIEI. Preambul: Adevarul este undeva acolo!

.


Nimic nu este ceea ce pare a fi! De sute de ani, oculte grupuri de interese religioase, politice si financiare ne manipuleaza cinic prin masinatiuni bine ticluite, sufocandu-ne intr-un enorm val de ignoranta, cu scopul de a ne impiedica sa vedem adevarul. Suntem niste sclavi, niste marionete care raspund la comanda unor rapaci papusari avizi de putere, ce traiesc in umbra. De sute de ani, lumea este condusa, de fapt, de societati secrete, corporatii transnationale si organizatii obscure si malefice. Toate marile evenimente ale trecutului – de la revolutiile politice si culturale pana la marile inventii si realizari stiintifice si chiar la cataclismele asa-zis naturale – sunt opera Lor... Acesta sa fie oare adevarul?
Raportul minoritar
Descopera Teoria Conspiratiei – in care vei (re)descoperi franturi din istoria recenta si mai indepartata dintr-o perspectiva inedita, la care poate nu te-ai gandit niciodata. Nu avem cum a raspunde la intrebarea de mai sus, nu avem pretentia de a fi detinatorii adevarului absolut (pentru a ne juca un pic in cheia in care am inceput acest articol, am putea spune ca Adevarul se afla ingropat in niste dosare groase, clasificate cu TOP SECRET si bine pazite in subteranele ascunse ale serviciilor secrete de pretutindeni. Dar nici pentru acelea nu am baga mana in foc...). Mai mult de atat, nici noi nu suntem 100% convinsi de validitatea teoriilor pe care le vom expune in zilele si saptamanile care urmeaza. Insa demersul nostru se poate dovedi un exercitiu interesant si necesar.
Pe cei sceptici, ii invitam sa se raporteze la teoriile conspiratiei precum la un raport minoritar (cu trimitere evidenta la nuvela science fiction a lui Philip K. Dick, Minority Report, din 1956, dupa care s-a realizat si celebra pelicula din 2002). In functie de subiect, de interesele sale si de contextul politic, social sau economic – realitatea poate fi decriptata si reinterpretata in nenumarate feluri. De exemplu, doi actori politici sau sociali – doi factori de decizie – care sunt confruntati cu aceeasi problema, privesc lucrurile, gasesc raspunsurile si rezolvarile in moduri ce pot ajunge a fi complet incompatibile unul cu celalalt. Este cazul marilor schisme – religioase (de exemplu, in Antichitate, din acelasi bazin cultural si geografic s-au nascut cele trei mari religii monoteiste ale lumii: iudaismul, crestinismul si islamul; precum in Evul Mediu si in Epoca Industriala, cand crestinismul s-a divizat si redivizat de cateva ori) sau politice (in ultimii 150 de ani, s-a dus un fulminant razboi ideologic intre idealul unui Stat atotputernic, autoritar si grijuliu fata de individ si societate – socialist, fascist sau comunist, si acela al unui Stat minimalist in care individul, libertatea si interesele sale au intaietate absoluta – liberal, libertarian). Fie ca vorbim de religie, fie de politica, intotdeauna, intre doua sau mai multe extreme au existat nenumarate nuante, iar la 50, 100, 200 sau mai multi de ani de la nasterea fiecareia dintre extreme, niciun analist obiectiv nu poate afirma responsabil ca una dintre ele a avut cu totul dreptate, in vreme ce cealalta a fost fundamental gresita.
Conspiratiile dovedite
In 1936, eseistul Henry Louis Menken, unul dintre cei mai mari satiristi ai jurnalismului american si acerb critic al asa-zisului stil de viata american articulat in jurul idealului de carton American Dream scria urmatoarele: "Credinta de baza a oricarui idiot este aceea ca este victima unei misterioase conspiratii indreptate impotriva drepturilor, libertatilor si idealulilor sale. Toate esecurile si ratarile de a ajunge cineva, intreaga incapacitate congenitala si prostia de a se afirma sunt puse de idiot pe seama masinatiunilor varcolacilor care se aduna pe Wall Street sau in alt asemenea barlog al infamiei". Cu toate acestea, nici macar domnul Menken nu credem ca ar fi negat faptul ca, de-a lungul istoriei, au existat numeroase conspiratii... dovedite, asupra carora niciun analist sau istoric nu mai are vreun dubiu ca ar fi avut loc, multe dintre acestea fiind recunoscute de insisi autorii lor. Iata, mai jos, o succinta lista a celor mai importante dintre ele:
In anul 44 i.Hr., un grup secret format din senatori romani care se autodenumesc Liberatores il asasineaza pe Iulius Cezar pentru a reinstaura Republica; in 1478 un grup de bancheri din Florenta, nobili toscani din familia Pazzi, incearca sa-i ucida pe Lorenzo si Giuliano de’ Medici, adevaratii stapani ai Toscanei, pentru a le prelua afacerile si influenta; in 1605, se naste Complotul Prafului de Pusca, in cadrul caruia un grup de aristocrati catolici provinciali, condusi de Guy Fawkes, doresc sa arunce in aer Parlamentul britanic pentru a asasina intreaga familie regala, dimpreuna cu aristocratia protestanta aflata la conducerea Regatului Unit; in 1865, presedintele american Abraham Lincoln este asasinat in cadrul unui complot-puci orchestrat de John Wilkes Booth, Lewis Powell, George Atzerodt si alti separatisti care doreau sa decapiteze intreaga conducere a SUA (Lincoln trebuia sa fie urmat in mormant de secretarul sau de stat, William H. Seward, si de vicepresedintele Andrew Johnson) pentru a instaura anarhia si a darama guvernul federal; din 1948 pana in 1976, CIA desfasoara operatiunea Mockingbird, prin care sute de jurnalisti americani si straini sunt manipulati cu sau fara voia lor pentru a fi urechile, dar mai ales vocea intereselor Agentiei; in 1945 are loc Operatiunea secreta Paperclip prin care 104 oameni de stiinta germani, crema fizicii, inventicii si ingineriei naziste, sunt extrasi din Germania si adusi in Statele Unite; 27 de ani mai tarziu avea loc celebrul scandal Watergate, in urma caruia presedintele SUA de atunci, Richard Nixon, este nevoit sa demisioneze; in sfarsit, intre 2000 si 2001, in timpul crizei electricitatii din California, uriasa companie Enron manipuleaza meschin intreaga piata energetica americana.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner