3.15.2010

Se pot citi gandurile!

.




Cercetătorii britanici de la University College London (UCL) susţin că au reuşit să determine cu precizie evenimentele specifice trecute la care se gândesc oamenii, prin examinarea activităţii creierelor lor, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology.

Un studiu american precedent, publicat în 2008 în revista britanică Nature, le-a permis oamenilor de ştiinţă să identifice imaginile pe care le vedeau voluntarii, prin simpla analiză a semnalelor emise de creierele lor, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf).


În 2009, aceeaşi echipă de la University College London (UCL) a putut să determine cu precizie locurile dintr-un univers virtual în care se găseau participanţii la acest experiment, prin analizarea semnalelor cerebrale ale acestora.

Însă cel mai recent studiu din acest domeniu face încă un pas către concretizarea visului unora sau a coşmarului altora de a pune la punct dispozitivul capabil să citească gândurile celorlalţi oameni, prin analiza memoriei episodice - acele amintiri ale evenimentelor din viaţa cotidiană, mai complexe şi mai greu de perceput.


"Am descoperit că amintirile sunt stocate în hipocampus (situat pe faţa internă a lobului temporal). Iar acum că am reperat zona unde este conservată această memorie, avem posibilitatea de a înţelege felul în care amintirile sunt stocate şi cum se modifică ele în timp", a explicat Eleanor Maguire, coordonatoarea studiului.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner