3.14.2010

Tot ce trebuie sa stii despre Prima Casa, versiunea noua

.

























Ce garantie iti ofera statul in programul "Prima Casa"? Care este venitul necesar pentru a beneficia de creditul maxim? Ce bani poti sa obtii si ce preturi au locuintele? Sunt doar cateva intrebari la care iti va raspunde azi specialistul Click!, analistul financiar, Alexandra Popa. Garantia statului in cadrul celei de-a doua etape a programului "Prima Casa" a ramas la plafonul initial de 60.000 euro, atat pentru imobilele finalizate cat si pentru cele la rosu, indiferent de anul constructiei.



In consecinta, speculatiile conform carora dezvoltatorii ar putea fi favorizati de o eventuala majorare a plafonului doar pentru imobilele noi nu s-au concretizat.Doar persoanele care doresc sa-si construiasca o locuinta beneficiaza de o garantie majorata cu 10.000 euro. "Cei care obtin o autorizatie de constructie dupa data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern - persoanele fizice individuale vor primi o garantie de 70.000 de euro", a precizat premierul Emil Boc.Asociati-va pentru a construi



In cazul constructiilor de locuinte, beneficiarul va trebui sa fie proprietarul terenului. In plus, se schimba procedura de lucru. Banii vor fi eliberati de banca pe stadii de executie a lucrarilor. Anterior, creditul era primit doar la finalizarea lucrarilor.Creditul maxim, 71.250 euroIn situatia in care valoarea garantiei acordate prin programul "Prima Casa" creste la 70.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maxima a creditului devine 66.500 euro



Pentru aceasta suma, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 330 euro si 345 euro, in functie de oferta fiecarei banci. In cazul garantiei de 75.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maxima a creditului devine 71.250 euro.Pentru aceasta suma, in conditiile actuale de dobanda, rata lunara (la un credit pe 30 ani) variaza intre 360 euro si 370 euro, in functie de oferta fiecarei banci.Preturile scad cu 10 - 20%Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, cu 10-15% la cele noi si cu 15-20% pentru cele vechi, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian, citat de Mediafax.





Potrivit datelor companiei, in 2008, preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Bucuresti si Cluj-Napoca, de pana la 40%, respectiv 30%, in timp ce in Timisoara au avut loc cele mai mici reduceri, de pana la 23%.





 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner