5.18.2010

Cazuri medicale incredibile

.

Descopera 7 cazuri medicale deosebit de interesante!

O vorba veche spunea ca singura menire a medicului este sa-i distraga atentia pacientului, timp in care organismul sau se vindeca singur de boala. E o parte de adevar in aceasta afirmatie, dar nu putem in niciun caz sa nu acceptam ca medicina face astazi adevarate minuni. Domeniul este fascinant, cu o multime de lucruri care vor fi descoperite pe parcurs. Nu stim suficient de multe detalii despre creier, despre genom sau cum se intampla exact anumite procese, dar viitorul pare promitator. Corpul uman este inca asemanator oceanului... Haideti sa descoperim sapte cazuri, unele ciudate, altele incredibile si toate deosebit de interesante.
La varsta de 63 de ani, new york-ezul William Sheridan a primit vestea pe care o astepta de mult: o inima noua. Transplantul a fost un succes si recuperarea dupa interventie s-a facut fara reactiile adverse imune caracteristice. Intr-o zi, fara sa-si dea seama exact ce face, William a luat un creion si o coala de hartie, apucandu-se sa deseneze. Nu mai facuse asta niciodata, pentru ca nu era deloc talentat la schite sau arta in general. Numai ca dupa transplant, ceva s-a intamplat in interiorul sau si s-a simtit foarte atras de artele plastice. A inceput sa deseneze intr-un stil impresionant, uimindu-i pe cei din jur, dar mai ales pe sine. William primise inima de la un artist, care o buna parte din viata desenase in creion... Ceea ce s-a intamplat poate fi explicat partial prin asa numita "memorie celulara", care ii fascineaza astazi pe cercetatori. Se pare ca, pe langa neuroni, si alte celule pot stoca informatii, influentand apoi anumite trasaturi generale ale organismului in care ajung.
Claire Sylvia a experimentat un alt caz interesant. Primind o inima de un tanar de 18 ani, femeia a simtit in scurt timp un apetit deosebit pentru bere, aripioare de pui crocante si ardei iuti, alimente pe care nu le agrea inainte. Sylvia a scris chiar o carte despre experienta ei: A Change of Heart
In octombrie 2005, la spitalul St Paul din Vancouver s-a prezentat un domn intr-o stare generala alterata. Dupa mai multe investigatii, medicii au decis sa-i recolteze sange arterial, pentru a doza nivelul gazelor. In mod normal, sangele arterial este mai deschis la culoare, deoarece contine hemoglobina oxigenata. Cel venos este mai inchis, pentru ca prezinta mai mult dioxid de carbon. In acest caz insa, sangele era verde! S-a pornit o discutie parca desprinsa din House M.D., dar experienta profesionistilor si-a spus rapid cuvantul. Pacientul prezenta methemoglobinemie, adica hemoglobina blocata ireversibil cu monoxid de carbon. Pe langa aceasta, pacientul avea si sulfhemoglobinemie. De unde provenea sulful? Din sulfonamidele care stateau la baza unor medicamente impotriva migrenelor, pe care omul le-a luat in cantitati foarte mari. Totusi, nu ar fi trebuit nici asa sa dezvolte o asemenea reactie, ramanand inca multe date neclare, posibil unele defecte enzimatice sau anomalii cromozomiale.
Avand de mic spina bifida, Mark Chenoweth s-a simtit tot mai rau, ajungand in urma cu zece ani in scaunul cu rotile. Trebuie sa stiti ca spina bifida este o malformatie congenitala destul de frecventa, ea aparand mai ales la coloana lombosacrata. Corpurile vertebrale au portiuni lipsa, expunand maduva, radacinile nervoase, meningele, care pot hernia. Unele spine bifide sunt oculte (adica fara simptome, multi le au dar nu baga de seama) sau cu simptome care se agraveaza in timp, ducand pana la diplegie sau paraplegie. In alta ordine de idei, se ajunge la paralizie de membre inferioare. Exact asa s-a intamplat si la Mark, numai ca la el a urmat si un miracol. A vrut neaparat sa faca scuba diving, chiar daca doctorii i-au interzis acest lucru. Incapatanandu-se, Mark a intrat in apa si s-a scufundat la cativa metri adancime. Iesind, a constatat ca poate merge iar. Dupa putin timp, picioarele i-au paralizat iar. Mark s-a scufundat din nou, de data aceasta mai adanc. A putut merge apoi multe zile, fara probleme. Acum, el abia daca se mai urca in scaunul cu rotile... Explicatia medicala nu prea exista pentru acest caz. Fie presiunea, fie mixtura din buteliii, il ajuta pe Chenoweth sa mearga din nou... Lydia Fairchild a trebuit sa-si faca un test ADN dupa ce a aplicat pentru un program de ajutorare a mamelor cu multi copii si fara loc de munca. Jamie Townsend, un barbat casatorit si separat de mai multe ori de Lydia, a fost confirmat drept tatal copiilor. Surpriza incredibila a fost aceea ca Lydia nu se potrivea deloc cu materialul genetic al fetitelor ei, care ar fi trebuit sa fie 50% identic cu al ei. Expertii au declarat ca Lydia incearca sa insele statul, dar in realitate problema nu era deloc aceasta. Femeia avusese candva un geaman in acelasi uter al mamei sale, survenind un fenom de himerism (termen acceptat si cu "c" - chimerism), adica un embrion l-a "mancat" pe celalalt, primind doua seturi de ADN. Fiecare set poate domina in anume organe, iar in cazul Lydiei, cel dominant se afla in majoritatea corpului, mai putin in ovare. Dupa multiple peripetii, femeia a fost declarata mama copiilor sai, asta dupa ce a si fost data in judecata.
O poveste asemanatoare a avut si Karen Keegan, cand a avut nevoie disperata de un rinichi si unul dintre copii a vrut sa o ajute. Analizele au aratat ca acel copil nu era de fapt copilul lui Karen, rezultat care a socat intreaga familie. Karen s-a dovedit a fi suferinda de aceeasi afectiune, cu materialul genetic identic cu al copiilor aflat numai in tiroida.
Pe cand avea numai patru ani, Margaret Wegner a suferit un accident stupid, dar care a lasat-o cu un pix de 8 centimetri care a trecut prin nas, etmoid si creier. Femeia a stat 55 de ani asa, iar in august 2007 a decis sa se opereze, dupa multe episoade de cefalee si epistaxis (sangerari pe nas). Margaret nu s-a operat din mai multe motive. In primul rand, tehnica nu era atat de buna. Pe deasupra, ea nu fusese afectata de catre pix, iar scoaterea obiectului presupunea riscuri uriase. Cand doctorii au vazut exact, prin CT si RMN, localizarea precisa a pixului, au spus ca interventia se poate face, salvand femeia se simptomele deranjante. Operatia a fost un succes, iar Margaret se poate lauda cu un pix de 55 de ani vechime, care a stat chiar in creierul ei.
Jim McClatchey din Atlanta este omul care a "murit" de o suta de ori si totusi traieste. La varsta de 54 de ani, Jim a facut un stop cardiac. Ajungand la spital, medicii au incercat resuscitarea clasica cu masaj cardiac sau lovituri puternice cu pumnul in piept, dar in zadar. S-a trecut la defibrilare electrica, cu scopul de a depolariza cordul, dandu-i sansa sa reporneasca. Pe EKG (electrocardiograma - masoara activitatea electrica a inimii) se oscila intre linie izoelectrica si ritm normal, asta pentru ca inima lui Jim incepea sa bata si apoi se oprea brusc. Cordul a repornit de 50 de ori in prima ora! Si tot de atatea ori a incetat sa mai bata. Dupa o suta de astfel de incercari disperate, starea s-a stabilizat. In urma defibrilarii intense, pieptul lui Jim a suferit arsuri de gradul doi. Motivul stopurilor cardiace a fost un virus.
Un zambet pe zi te tine departe de medic, insa pe Xu Pinghui o aduce la doctor pentru studii interesante. In varsta de 12 ani, fata a avut un episod febril care i-a afectat lobul frontal, facand-o sa rada tot timpul. Si-a pierdut astfel si capacitatea de a vorbi. Febra mare are efect nociv asupra neuronilor, cum s-a si intamplat la Xu, careia probabil nu i-au fost administrate antipiretice sau alte procedee hipotermice.
Poze: Hepta.ro Via:Yupyy.ro

1 comment

Tasia spunea...

Alte exemple care ar trebui sa ne puna pe ganduri, sa nu ne mai plangem atata de te miri ce nimic.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner