5.30.2010

Cele mai ciudate cladiri ale lumii

.

Imaginatia arhitectilor este fara limite atunci cand vine vorba de realizarea unor cladiri unice. Lumea este plina de creatii impresionante, unele mai cunoscute, altele nu.Iata cateva dintre cladirile care se remarca prin designul unic:

Biblioteca Publica din Kansas, Missouri, SUA (foto sus)
Peretele din sud al parcarii librariei arata ca un raft dintr-o biblioteca gigant. Constructia a fost realizata ca un omagiu adus celor mai apreciate 22 de opere alese de proprietarii bibliotecii.
Televiziunea Fuji, Tokyo
Sediul birourilor televiziunii Fuji pare desprins dintr-un joc lego pentru copii, dar sfera de 1.200 de tone este de maxim efect. Cladirea a fost construita in trei ani si este printre putinele din lume care ar rezista oricarui cutremur.
Museul de Arta Contemporana, Rio de Janeiro
Desi, la prima vedere seamana cu o naveta spatiala, aceasta cladire, creata de arhitectul Oscar Niemeyer, nu a fost ocupata de extraterestiii, ci de expozitii de arta. Dupa ce urca pasarela rosie, vizitatorii pot admira prin ferestrele muzeului privelistea Golfului Guanabara (al doilea ca marime din Brazilia), a muntelui Sugarloaf sau a imprejurimilor orasului. Hotelul Druzhba Holiday Center, Yalta, Ucraina
Situat in mijlocul resortului Yalta, acest hotel construit in anul 1984, de arhitectul ucrainean Igor Vasilevsky, impresioneaza prin forma sa cilindrica masiva. Intrarea in cladire se face pe un pod inchis in sticla si sustinut de picioare de beton gigantice. Majoritatea camerelor au vedere panoramica la Marea Neagra.
Blur Building, Yverdon-les-Bains, Elvetia
Blur Building a fost conceputa de arhitectii Elizabeth Diller si Ricardo Scofi pentru Swiss Expo in 2002. Situata pe lacul Neuchatel, cladirea este permanent acoperita intr-o ceata artificiala. Cele 31.500 de duze pulverizeaza un strat fin de apa care favorizeaza mentinerea efectului de ceata in toate cele patru anotimpuri ale anului.
Cybertecture Egg, Mumbai, India
Constructia in forma de ou, cu o structura din otel si sticla, adaposteste zeci de birouri. Echipa de arhitecti care a creat designul se lauda ca aceasta cladire iroseste mai putin spatiu decat o cladire clasica.
Biserica Hallgrimur, Reykjavik, Islanda
In tinutul de gheata pare normal ca si cladirile sa se asemenea fenomenelor naturale. Biserica a fost construita in anul 1937, de catre arhitectul Guojon Samuelsson, chiar in mijlocul orasului Reykjavik, si este imposibil de ratat datorita aspectului inedit.
Nakagin Capsule Tower, Tokyo
In 1972, arhitectul Kisho Kurokawa a ridicat un turn din 140 de capsule, fiecare avand dimensiuni de 2.5 x 3.6 x 2 metri, special concepute pentru un stil de viata minimalist: un pat, un perete cu rafturi, o baie mica si o fereastra mica rotunda. Desi majoritatea cuburilor s-au daramat, unele dintre ele sunt inca locuibile.
Haewoojae, Suwon, Coreea de Sud
Mr. Toilet, pe numele sau real Sim Jae-Duck, este arhitectul care a avut ingenioasa idee de a concepe o cladire sub forma unui vas de toaleta cu scopul de a atrage atentia asupra importantei acestui obiect.
"Ar fi timpul sa invatam sa vedem toaleta mai mult decat ca pe un simplu loc in care mergem sa ne facem nevoile, ci si ca pe un loc cultural, unde oamenii se pot odihni, medita si simti fericiti" a spus regretatul Mr. Toilet.
The Atomium, Bruxelles, Belgia
Conceput de inginerul André Waterkeyn, in anul 1958, The Atomium este o replica gigant a unui cristal de fier, format din noua atomi, si a fost construit pentru a simboliza "folosirea pasnica a energiei atomice in scoruri stiintifice".
Cinci dintre cele noua sfere sunt deschise pentru vizitatori.
Ontario College of Art and Design, Toronto, Canada
De la distanta pare o pagina enorma dintr-o revista de cuvinte incrucisate. In realitatea este o cladire impresionanta, in care arhitectul Will Alsop si-a expus galeriile de arta. Constructia este cu atat mai impresionanta cu cat pare ca se sustine doar in cateva coloane, ca niste bete colorate.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner