5.22.2010

Romania si-a adjudecat primul premiu la Cannes

.

Ionut Piturescu este romanul care a castigat primul premiu la Festivalul International de Film de la Cannes 2010. “Cautare” (”Quest”) este un scurtmetraj de 30 de minute care i-a adus regizorului, vineri seara, premiul SRF, informeaza Cinemagia.
Premiul SRF (La Societe des realisateurs de films/Societatea Regizorilor) a fost castigat in cadrul sectiunii Quinzane des Realisateurs.
Acesta spune povestea a doi prieteni si tovarasi de drum care au drept casa o caruta cu coviltir. Sunt oameni care se pricep sa faca lucruri de care societatea de azi nu mai are nevoie, dar este singurul lor mijloc de a cauta sensurile in viata sau lipsa acolo, acolo unde este cazul.
Filmarile au durat doar patru zile dar reusesc sa redea viata unor oameni care dispretuiti de societate, se refugiaza in natura si in propriul timp, refuzand chiar sa aiba si un ceas asupra lor.
“Cautare” a castigat la egalitate cu pelicula americana “Mary Last Seen” si a reusit sa devanseze alte opt filme inscrise la aceasta sectiune, din tari precum Suedia, Olanda, SUA, Franta, Japonia, Canada si Italia.
Aceasta categorie reprezinta modalitatea prin care tinerii regizori isi fac intrarea in lumea internationala a filmului. Astfel, Ionut Piturescu a intrat in randul regizorilor romani precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu sau Corneliu Porumboiu.Pe lista laureatilor categoriei se numara nume grele precum Michael Haneke, castigatorul Palme d’Or de anul trecut cu filmul “Panglica Alba“, care a castigat si Globul de Aur, sau Martin Scorsese.
Ionut Piturescu (31 de ani) este antropolog si a studiat regie de teatru. A mai realizat filme precum “Prinde timpul” (2008) sau “Balkans Digest (Albania, 2008). A participat la festivaluri din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria si Macedonia.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner