6.22.2010

Ai vrea sa traiesti aici?

.


Cand le privesti, intrebarea "ai vrea sa traiesti in pamant?" devine cat se poate de naturala.

Intr-o lume in care omul n-ar mai uita care ii sunt originile si nu s-ar mai indeparta atat de mult de natura, intrebarea asta ar suna cat se poate de normal. Pe turn, in Dubai, unii se ridica la peste un kilometru de pamant, intr-un hotel care aproape gadila norii cu prelungirea sa ascutita. Jos ramane liniste.
"Oare numai dupa ce voi fi coborat primele trepte sub pamant putea-voi sa vad viata asa cum este ea in realitate?" Asa se intreba un autor spaniol ramas numai intre doua coperte prafuite. Dar el se gandea la "sub pamant" ca la trecerea in nefiinta si, nu-i asa, exact acelasi lucru sugereaza si titlul articolului, la prima vedere. Nu e deloc asa. Intrarea in pamant se traduce intr-un ritual nu unic, ci zilnic. Poate fi o rutina ancestrala, utilizata de rude indepartate atunci cand nu aveau unde locui sau se ascundeau de barbarii care doreau sa strice totul in calea lor. Bordeiul cheama omul in pamant si l-am uitat sau el ne-a uitat pe noi.
Chestiunea cu "din pamant ai venit si in pamant te intorci" nu trebuie neaparat sa fie asternuta la capete de drum. E o treaba geniala si simpla, de parca e regula. Mixtura neagra si bogata linisteste orice suflet tulburat. Inauntru, omul redevine om, impacandu-se cu sine. Are tot ce-i trebuie, intr-un modernism mai modern decat modernismul. Afara il asteapta soarele, apa, aerul. Tot ce are nevoie. Intre omul din pamant si omul care se cazeaza la un kilometru altitudine in Burj Dubai, oare care e diferenta?
Bordeiul reintra in prim-plan gratie unui arhitect pe numele sau Peter Vetsch. La Dietikon, Elvetia, au rasarit, la inceput timide si apoi pline de curaj, casute bordei superbe, pe care le puteti admira in pozele din galeria foto. Cand le privesti, intrebarea "Vrei sa intri in pamant?" devine cat se poate de naturala.
Chiar asa, ai vrea sa traiesti in pamant?

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner