6.12.2010

Cod galben...

.

Meteorologii anunţă că, de sâmbătă de la prânz şi până duminică seară, vremea va fi caniculară în întreaga ţară, în acest sens fiind emisă o avertizare cod galben. Potrivit avertizării, temperaturile vor ajunge "frecvent" la chiar 36 de grade Celsius, extremele putând atinge şi valoarea de 38 de grade Celsius. Cum ne ferim de canicula?

Pentru a limita efectele canciulei in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor ramane inchise atata timp cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme.
De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
E bine să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). În plus, trebuie să avem grijă de persoanele vârstnice, copii, persoanele cu dizabilităţi şi să le oferim lichide, chiar dacă nu le cer.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii mai sunt publicate şi recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor, vârstnici sau bolnavi pe vreme caniculară.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner