7.27.2010

Banii in copac!

.

Probabil ca, cel putin in copilarie, cu totii am fost mustrati de mai multe ori de parintii nostri prin replica avand deja valoare de maxima “Banii nu cresc in pom!”. Ei bine, undeva in Sydney, cineva a dovedit contrariul.

 
Intr-o incercare de "a trezi spiritul de investitor al oamenilor", RaboDirect, o banca australiana online a sponsorizat un experiment special care a dus la indeplinirea fanteziilor financiare ale oricarui individ - un copac aievea in care cresc bani.
Evenimentul a avut loc intr-unul dintre parcurile orasului Sydney, unde coroana unui pom a fost umpluta cu bancnote de 5 dolari, de la ramurile inferioare pana in varf. Oamenii aflati in trecere erau filmati cu o camera ascunsa, pentru a li se observa reactiile dinaintea unei asemenea aparitii incredibile.
Surprinzator sau nu, primii aproximativ 100 de indivizi care au trecut pe langa pom l-au ignorat. Unii dintre acestia nici macar nu au observat ceva ciudat in legatura cu el. Un grup de alergatori, spre exemplu, era prea preocupat sa faca miscare pentru a se opri sa vada despre ce e vorba. Iar trecatorii care s-au oprit sa il analizeze doar au facut cateva fotografii si au plecat cu mana goala.
Totusi, imediat ce un ins mai indraznet a profitat de oportunitate pentru a isi umple buzunarele, comportamentul a fost prealuat in masa. Unii au insfacat doar una sau doua bancnote, de pe crengile mai accesibile, in timp ce altii s-au avantat, prin diferite mijloace, spre ramurile de la inaltime. Una dintre cele mai interesante observatii a fost altruismul colectiv, oamenii mai inalti impartindu-si "castigul" cu cei mai scunzi.
Experimentul cu bani a fost motivat de sumele foarte mari de bani din Australia care nu sunt puse in circulatie - "bani lenesi" - cum spun bancherii. Potrivit statisticilor, cetatenii australieni au ratat ocazia de a-si inmulti consistent veniturile, lasandu-si depozitele banesti in conturi cu dobanzi mici. RaboDirect a vrut sa vada cum reactioneaza oamenii atunci cand se confrunta cu oportunitatea maximizarii castigurilor lor financiare.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner