11.23.2010

Romania de altadata

.
4 comentarii

E trist, este adevarat, si totusi e tara noastra. Trebuie sa traim in ea. Cred ca schimbarea trebuie sa se produca in totalitate. Toata lumea se plange de politicieni...Sunt de acord, in politica primeaza interesele personale, nu interesele colective. Totusi, sa fim cinstiti, asta se intampla la orice nivel, in otice structura din Romania. Romanii sunt interesati de propria persoana. Si asta e trist. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea, trebuie sa ne civilizam. Am ramas in urma Europei nu doar tehnologic, economic, politic, ci si din punct de vedere al culturii. Mentalitatea noastra ne tine in loc. Romanii fura legal, sistemul permite, e vorba de firmele care prefera sa plateasca un salariu minim si diurna sau bonusuri pentru a evita impozitarea, e vorba de oamenii care prefera sa scada profitul doar pentru a plati mai putin la stat, sunt firme care investesc bani in masini exagerat de scumpe, case, "protocol", care nu fac altceva decat sa scada PIBul. Mentalitatea ne opreste evolutia. Romanii se plang si ies in strada. Asta stim cel mai bine sa facem. Toti suntem corupti, mai mult sau mai putin. Simpla calatorie "cu nasu' " in tren este o dovada de coruptie. Ne angajam prin unchiul sau matusa care are relatii, platim examene ca sa terminam facultati, ne laudam ca sistemul educational este mai avansat decat in occident, avem elevi si studenti straluciti dar nu ii sustinem. Incurajam prostia. Bem prea mult. Nu avem planuri clare de viitor si ne multumim sa dam vina pe "aia de sus". Cred ca trebuie sa ne schimbam noi, cetatenii, sa ne schimbam gandirea, comportamentul, modul de viata, sa ne ridicam un pic standardele, Da, politicienii fura, autoritatile sunt corupte, dar nici noi nu suntem mai diferiti. Orice roman care lucreaza incearca sa fure, chiar daca e vorba de un decont nemeritat, de combustibil, de un surub sau o piulita, de un echipament care este casat sau de o adeverinta pentru un concediu medical. In Romania nu va aparea vreo schimbare semnificativa prea curand. Cu stima...

readmore »»

11.21.2010

Cele mai neobisnuite taxe platite vreodata!

.
3 comentarii

In contextul in care deficitele bugetare au devenit alarmante in majoritatea tarilor lumii, din cauza crizei economice, ce-ar fi sa aruncam o privire in trecut si sa vedem ce metode au folosit autoritatile de-a lungul istoriei, pentru a face rost de bani? Taxe precum cea pe averile mari sau cea pentru lux, despre care se vorbeste acum in Romania, palesc in fata ideilor nastrusnice ale inaintasilor. Care ar fi cea mai potrivita taxa, din cele enumerate mai jos, prin care guvernul de la Bucuresti si-ar rezolva problema de finantare?

 Cum ar fi, insa, sa platesti impozite in functie de numarul de ferestre pe care le ai la casa? Sau pentru ca porti barba? Sau doar pentru ca existi? 

Iata mai jos cateva dintre taxele cele mai neobisnuite platite de-a lungul istoriei: 

Taxa pe uleiul de gatit 

Descoperirea vestigiilor civilizatiei egiptene a uimit pe toata lumea prin grandoarea lor. Dar pentru a ridica imperiul pe care il cunoastem, faraonii scoteau bani din piatra seaca. Asa se face ca, la vremea respectiva, nimeni nu se mai mira de taxele impuse, mai ales cele pe producerea alimentelor. Una dintre cele mai neobisnuite taxe a fost taxa pe uleiul de gatit.

 
 Adica, populatia era obligata sa-si procure uleiul doar de la oficialii faraonului si era interzisa refolosirea acestuia. De aceea, responsabilii cu colectarea taxelor mergeau din casa in casa pentru a se asigura ca oamenii foloseau cantitatea necesara de ulei, confiscau proviziile mai vechi si ii obligau sa cumpere ulei proaspat, dar cu taxe mai mari.
Taxa pe... urina
Obsesia romanilor pentru curateanie si pentru igiena este arhicunoscuta, astfel ca au descoperit o metoda de a scoate bani din... urina. Desi fusese introdusa de predecesorii sai, Imparatul Vespasian a instituit taxa in toate toaletele publice din Roma.
 
 Taxa era perceputa pe cantitatile mari de urina care era vanduta, la preturi incredibil de mari, tabacarilor, care o foloseau in meseria lor pentru continutul ridicat de amoniac. Interesanta si inedita metoda de reciclare...
Taxa pe barba
Petru cel Mare, tar al Rusiei intre anii 1682 si 1725, a ramas in istorie ca unul dintre personajele care a introdus pe vremea lui unele dintre cele mai ciudate si absurde taxe ale tuturor timpurilor – taxa pe apa de baut, pe stupii de albine sau pe cap de locuitor (un fel de taxa perceputa doar pentru ca existi!!!). Istoria spune ca, la un moment dat, chiar crease un comitet care se ocupa cu inventarea de noi taxe.
 Una dintre cele mai absurde taxe, introdusa in 1705, a fost taxa pentru cei care purtau barba. Explicatia era ca tarul voia sa modernizeze societatea ruseasca si sa-i dezvete pe oamenii de la tara, in special, de vechile obiceiuri mostenite din stramosi, unul dintre acestea fiind acela de a purta barba.
Taxa pentru ferestre
Denumita si taxa pe geam, a fost introdusa in Anglia in 1696, in timpul regelui William al III-lea. Abrogata abia in 1851, taxa a fost o metoda de a strange bani de la oameni, in functie de averea fiecaruia, si care era aplicata celor care nu-si plateau impozitul pe venit.
 
Cu cat casa este mai mare, cu atat are mai multe ferestre, s-au gandit autoritatile de la acea vreme. In consecinta, taxa pe proprietate se majora in functie de numarul ferestrelor pe care le avea locuinta.
Interesant este ca se mai observa si astazi, la casele care se pastreza din vremea respectiva, spatiile de ferestre care au fost zidite, tocmai pentru a evita plata unor taxe prea mari.
Taxa pe palarie
Aceasta taxa a fost perceputa cam din acelasi motiv ca si cea pentru ferestre. Guvernul de la Londra a introdus in 1784 acest bir, care era tot o modalitate de a-i taxa pe cei care nu-si plateau impozitele pe venit.
 
Practic, taxa era perceputa de vanzatorii de palarii si varia in functie de forma palariei, de inaltime, de intarituri sau de materialul folosit.
Masura a starnit vii controverse in randul aristocratiei britanice, majoritatea incercand sa eludeze legea si sa convinga autoritatile ca ceea ce poarta pe cap nu este o palarie. Disputele devenisera atat de vehemente, incat guvernul a fost obligat, in 1804, sa introduca in lege un amendament cu definitia palarei.
Taxa pe sare
Poate ca este greu de crezut, dar banala sare este unul dintre cele mai taxate bunuri din istorie, tocmai datorita importantei majore pe care o are in viata de zi cu zi a oamenilor.
Unul dintre cele mai cunoscute exemple este taxa impusa de britanici in India coloniala. Astfel de plati existasera in India si inainte, dar in 1835 britanicii crescusera nivelul considerabil.
Cel mai important eveniment legat de taxa pe sare a avut loc in martie 1930, cand Mahatma Ghandi a condus Marsul Sarii, la Dandi. A fost evenimentul care a declansat Salt Satyagraha, o campanie de proteste non-violente impotriva taxelor pe sare, impuse de britanici.
Impozitul pe cap de locuitor
Cunoscuta si ca taxa pe cap sau, in traducere, taxa pentru ca existi! De fapt, a fost o taxa care s-a aplicat in mai multe regiuni ale lumii, celor care declarau ca nu au nici venituri, nici proprietati.
Taxa a iscat dispute aprinse in Marea Britanie in anii '80, in timpul guvernarii premierului Margaret Thatcher, din cauza faptului ca taxa era perceputa de la cei saraci. Din aceasta cauza, in acea perioada au avut loc mai multe manifestatii de amploare la Londra, ceea ce a dus la scaderea popularitatii premierului britanic.
Taxa pentru droguri
De cand a fost introdusa, in 2005, in Carolina de Nord, mai multe state americane au adoptat-o. Desi pare ciudat sa platesti o taxa pentru droguri, avand in vedere ca sunt ilegale, se pare ca birul se aplica, mai degraba, pentru a satisface setea de bani a autoritatilor.
 Cum functioneaza? Orice traficant sau consumator "onest" de droguri trebuie sa cumpere un timbru pentru substante neautorizate, categorie care include si marijuana, dar si cocaina sau heroina.
 Si desi posesia de droguri este ilegala in America, traficantii care sunt prinsi, desi sunt arestati, trebuie sa plateasca si o amenda, daca nu au achitat in prealabil aceasta taxa de timbru pentru marfa traficata ilegal!
In unele state, taxa a fost declarata neconstitutionala, dupa ce a fost atacata in instanta cu motivatia ca statul impune o dubla penalizare traficantilor de droguri.

readmore »»

Cum suni gratis oriunde vrei tu de pe internet

.
1 comentarii

Nevoia te invata, mai ales daca ai rude sau prieteni plecati in afara si vrei sa nu pierzi legatura cu ei. In plus, poate vrei sa vorbesti mai mult cu familia sau iubita/iubitul. Asa ca exista mai multe site-uri sau programe care iti sar in ajutor si prin intermediul lor vei putea vorbi gratuit la telefon de pe PC-ul tau cu toti cei dragi. Le stii?

Astfel, daca ai un computer cu acces la Internet, o pereche de casti si un microfon poti dialoga gratuit cu cine vrei tu din lumea asta mare. In general, iti trebuie doar programul si trebuie sa ai grija ca interlocutorul tau sa beneficieze de el ca si tine.Poti vorbi prin Yahoo Messenger si MSN Messenger. Mai ai la dispozitie si AIM!  

Sa nu uitam de Google Talk si in niciun caz de Skype!

 O alta varianta este justVoIP!
  Si mai este si evaphone!
  De PicoPhone ai auzit?
  Dar de variantele de la Microsoft?
  Mergem mai departe cu adphone.com!
  Mai exista si site-uri care iti promit convorbiri gratuite.
  Avem, de exemplu, vorbestegratis.ro, dar si sunagratis.ro.

Numai ca nu este chiar neconditionat vorbitul asta "gratis"! Citeste atent toate cerintele!
 Daca ai prefera o convorbire ieftina in locul uneia gratuite, in altfel de conditii, incearca alonia sau HappyCall!
 Daca vrei sa vorbesti in State, ieftin testeaza 3.goober.com!
Ai incercat aceste servicii? Au mers sau ai avut probleme? Scrie-ne in sectiunea Comentarii daca ai si alte recomandari cu privire la site-uri de profil sau daca ai avut probleme cand ai incercat sa folosesti aceste servicii!

readmore »»
 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner