Tendinta de a ne pozitiona in inferioritate atunci cand ne dorim foarte mult un job la care am aplicat este adesea una din cauzele principale ale deciziilor gresite. Uitam, din postura de candidat, ca avem dreptul la informatie si obligatia sa ne documentam inainte sa alegem, uitam ca pe termen lung ne servim mai bine scopul de a gasi locul de munca dorit facand apel la sinceritate si corectitudine.
1. Intervievatorul are experienta, este stapan pe el si controleaza discutia. In realitate, cantitatea de emotie poate ajunge la nivele egale de ambele parti. Adesea celui care evalueaza ii lipseste timpul, competenta sau experienta necesare pentru a pune intrebarile bune si a interpreta corect raspunsurile.
2. Trebuie sa strangi cu incredere mana intervievatorului pentru a puncta pozitiv la capitolul siguranta. Dar asta nu presupune sa i-o strivesti sau sa invadezi agresiv spatiul intim al celui cu care urmeaza sa ai interviul. O strangere de mana e doar atat: o strangere de mana. E importanta pentru ca stabileste un contact, e bine sa fie hotarata dar nu "distrugatoare".
3. Trebuie sa te prezinti la interviu cu toate diplomele si documentele relevante pentru experienta ta. Da, daca iti propui cu orice pret sa enervezi un potential angajator. E suficient sa vii la interviu cu ultima varianta a CV-ului tau (pe care ar trebui sa o aiba si cel cu care porti discutia). Daca va fi necesar, orice alte documente sau nume de persoane care sa ofere referinte despre tine vor putea fi trimise ulterior momentului interviului.
4. Trebuie sa stii exact ce vei raspunde la toate intrebarile pe care ti le pune intervievatorul. In realitate, aceasta este solutia aproape sigura pentru esec. Fie ca este vorba de un evaluator experimentat care nu foloseste intrebari standard, sau de unul mai putin competent care le foloseste dar nu stie foarte bine cum sa interpreteze raspunsurile si amesteca sirul logic al intrebarilor, recitarea raspunsurilor nu este o solutie. Antrenamentul e bun, dar el nu presupune memorare ci proiectarea constructiva a ideilor despre care intentionezi sa vorbesti in caz ca esti intrebat.
5. Trebuie sa iti pastrezi raspunsurile scurte si la obiect. La obiect da, cat despre lungime, asta depinde de intrebare. Intrebarile inchise invita, e adevarat, un raspuns cat mai exact (si ca atare scurt). Cele deschise, construite pe modelul STAR, necesita insa elaborare, astfel incat cea mai buna atitudine in interviu este flexbilitatea si deschiderea. Cu ajutorul lor iti vei putea da seama fara probleme cat de lung sau de scurt trebuie sa fie un raspuns.
6. Trebuie sa mentii in permanenta contactul vizual cu intervievatorul pentru a te asigura ca vei avea o evaluare buna pe dimensiunea de incredere. Sunt situatii in care incremenirea in aceasta idee preconceputa poate sa duca la contexte hilare. O discutie fireasca nu presupune un contact vizual permanent, iar mentinerea artificiala a acestuia poate sa deranjeze, sa enerveze evaluatorul si sa puna candidatul intr-o lumina mai putin placuta.
7. Trebuie sa eviti intotdeauna sa vorbesti despre esecuri si sa scoti in fata doar ceea ce ai facut bine. E adevarat, rezultatele conteaza si in functie de ele ar trebui sa se faca evaluarea. Dar la fel de importanta pentru previzionarea performantei este acceptarea unor greseli anterioare si invatarea din ele. Un candidat care nu a gresit niciodata (sau refuza sa accepte acest lucru) poate sa lase o impresie de aroganta sau de superficialitate greu de inlaturat pana la sfarsitul interviului.
8. Daca o companie te contacteaza pentru interviu, inseamna ca au un job vacant pentru care recruteaza. De cele mai multe ori da, dar sunt si situatii in care profilul tau li s-a parut interesant si vor sa inteleaga mai bine cum te-ai putea integra in organizatie pe un posibil job viitor. Orice discutie cu un potential angajator este utila, chiar si daca o privesti numai prin prisma faptului ca iti mai imbogateste experienta si capacitatea de a face fata in interviu.
9. Evaluatorul stie la finalul interviului daca esti acceptat pentru etapa urmatoare sau nu. Arareori lucrurile sunt atat de simple. Sansele sunt ca un evaluator sa ia decizia de a respinge un candidat doar daca si-a permis eroarea de a evalua in timpul interviului. De multe ori insa are nevoie de un timp ulterior pentru a analiza informatiile si de a lua o decizie in cunostinta de cauza si in absenta unor impresii de moment.
10. E ok sa spui lucruri care nu sunt tocmai adevarate pentru a face impresie buna, atata timp cat e putin probabil ca potentialul angajator sa le descopere. S-ar putea sa para ok pe moment, dar e riscant. Nu inseamna ca trebuie neaparat sa mentionezi ca ai fost dat afara de la un job anterior sau ca te-ai certat cu seful/colegii. Dar daca esti pus in situatia de a comenta un moment dificil din cariera/job, e bine sa iti asumi anumite situatii si sa le descrii cu sinceritate.
Un articol marca bestjobs. readmore »»