3.20.2010

5 dintre cele mai ciudate masini din lume

.
0 comentarii

Jet-powered Flatmobile: cea mai joasa masina ever


Aceasta nebunie, Flatmobile, este pe cale sa intre in cartea Recordurilor, ca cea mai joasa masina construita vreodata. Cat de joasa e? 48,3 cm. Aceasta masina, asemanatoare cu cea a lui Batman este extrem de periculoasa-creatorul sau, Perry Watkins i-a atasat la spate o teava cu gas. Masina poate rula pe sosea, dar nu ne-am dori sa fim acolo in acelasi timp.
Cea mai lunga limuzina din lume



Aceasta limuzina este de fapt cea mai lunga limuzina din lume. Are 30 de metri lungime, suficient spatiu pentru multi pasageri, jacuzzi, piscina, cateva paturi.....waw!
Thrust SSC, alearga cu peste 750 de mile pe ora

Thrust SSc (Masina Supersonica) are aceeasi putere ca 145 de masini de Formula 1. Cantareste 10 tone si cea mai mare viteza atinsa vreodata a fost de 766 km pe ora, in desertul Black Rock din Nevada, in octombrie, 1997.
Peel 50: cea mai mica masina din lume
Aceasta masina pe trei roti a batut recordul pentru cea mai mica masina construita vreodata. Peel 50 a obtinut aprobarea de a circula pe strazile din Marea Britanie.

Colim: caravana detasabila
Colim, noua masina creata de Christian Susana, este un amestec incredibil intre o masina si o caravana. Partea din fata a acestui automobil poate fi detasata, daca nu mergi in camping cu familia sau prietenii, si folosita ca o masina cu doua locuri. Poate ca nu este cea mai aratoasa masina, dar este foarte utila.

readmore »»

3.19.2010

Top 10 cele mai influente familii din lume

.
0 comentarii

In ciuda marilor civilizatii si culturi care ne-au marcat istoria pana in prezent, omul este, in continuare, o specie instinctuala si gregara, care in momente-limita isi cauta refugiul in sanul familiei, al prietenilor si al grupului social din care face parte, asa cum o spun, cu acelasi glas, atat psihologia si sociologia, cat si etologia. Lupta pentru putere, dominare, control si asigurarea resurselor pentru clanul in care a vazut lumina zilei, nu sunt altceva decat izbucniri ale naturii animalice de care unele obraze subtiri incearca sa se dezica cu maximum de dezgust. Stau dovada clanurile si familiile care de generatii se lupta pentru titlul suprem de conducatori ai Pamantului. Dincolo de razboaie, crize economice, goana dupa resurse si influenta, nu exista nimic altceva decat rivalitatea neostoita intre cele mai puternice familii si dinastii care au modelat destinul actualei civilizatii umane. Cele mai importante sunt prezentate in topul de mai jos.

10. Dinastia Nehru-Gandhi

Clanul Nehru-Feroz-Gandhi este cea mai celebra familie politica care a dominat Congresul National Indian aproape tot intervalul de timp scurs de la castigarea independentei Indiei pana in zilele noastre. Trei membri ai familiei in care politica era cuvantul de ordine (Pandit Jawaharlal Nehru, fiica acestuia, Indira Gandhi, si fiul ei, Rajiv Gandhi) au ocupat functia suprema de Prim Ministru al Indiei.



Indira Gandhi si fiul ei Rajiv au sfarsit, ambii, asasinati. Cu toate acestea, gustul puterii nu a potolit avantul politic din sanul familiei. Sonia Gandhi, de asemenea membra de vaza a familiei, ocupa in prezent functia de Presedinte al Congresului National Indian. Fiul lui Rajiv Ghandi, Rahul, este cel mai tanar membru al familiei care a intrat in politica in momentul in care a candidat pe listele Congresului si a castigat un loc in Camera Inferioara a Parlamentului din India, in cadrul alegerilor din anul 2004.Trebuie retinut ca familia Nehru-Feroz-Gandhi nu este inrudita cu Mohandas Karamchand (Mahatma) Gandhi, conducatorul miscarii de independenta a Indiei. Clanul Nehru-Gandhi este cel mai evident exemplu de dinastie conducatoare traditionala in randul tarilor asiatice cu regimuri democrate.
9. Dinastia Plantageneta

In confruntarile dintre dinastiile englezesti ale Tudorilor si Plantagenetilor, cei din urna au avut castig de cauza datorita dezvoltarii fara precedent a sistemului politic si cultural petrecut sub conducerea lor. In ciuda faptului ca sub casa Tudorilor a luat nastere Biserica Anglicana, iar prosperitatea a crescut substantial, insemnatatea familiei Plantagenetilor a fost cu mult mai mare (mentionand aici ca insusi regele Henric al VII-lea descinde, pe linie materna, din Plantageneti).

Casa Plantagenetilor a fost, inca de la origini, o familie regala fondata de regele Henric al II-lea de Anglia, fiu al lui Geoffrey al V-lea de Anjou. Regii Plantageneti au stapanit Anglia inca din secolul XII; in total 15 regi din acesta familie urcand pe tron, intre anii 1154-1485. Sub stapanirea lor, Regatul si-a definitivat o cultura si arta distincta, incurajata de unii dintre regi care au fost adevarati Mecena, dupa cum ii elogiaza si "tatal poeziei englezesti", Geoffrey Chaucer (1343-1400).In acele vremuri, Plantagenetii au introdus in Anglia stilul architectonic gotic, care a ajuns sa fie foarte apreciat, cladiri precum Westminster Abbey sau York Minister fiind modelate dupa aceste canoane. Aceeasi familie a jucat un rol important in adoptarea legilor comune si a celor constitutionale, precum si in redactarea celebrei Magna Carta. Parlamentul Angliei isi are originea tot in perioada Plantageneta, odata cu nasterea prestigioasele universitati din Cambridge si Oxford.

8. Familiile Claudiene & Iuliene

Aceste doua familii, contopite pana la urma intr-una singura, au fost probabil cele mai importante familii din Roma Antica. Odata unite, a luat nastere dinastia Iulio-Claudiana care a adus pe tronul Romei unii dintre cei mai importanti imparati ai Imperiului, precum Caligula, Augustus, Claudius, Tiberius si Nero.


Cei 5 imparati enumerati mai sus au condus Imperiul Roman intre anii 26 i.Hr. - 68 d. Hr., dinastia luand sfarsit odata cu sinuciderea lui Nero. Toti imparatii erau inruditi prin casatorii si adoptii. In mod eronat, Iulius Cezar este creditat drept stramos al acestei dinastii, cu toate ca celebrul personaj antic nu a detinut niciodata functia de imparat (a fost un dictator militar) si nu a avut vreo legatura cu Claudienii.Domniile tuturor imparatilor din aceasta dinastie urmeaza, in linii mari, acelasi tipic. Toti au venit la putere cu ajutorul relatiilor si legaturilor de familie, fiecare a adaugat noi teritorii Imperiului Roman si a lansat proiecte gigantice de constructii. Cu totii au fost in general iubiti si admirati de supusii de rand, dar au fost respinsi de senatori, dupa cum reiese din scrierile autorilor antici. Istoricii si analistii contemporani ne considera ca Iulio-Claudienii au fost, cu totii, niste conducatori egocentrici, nebuni chiar, pervesi sexuali si tirani fara limite...

7. Dinastia Ptolemeilor

Dinastia in cauza a fost, de fapt, o familie regala cu origini helenistic-macedoneene, care a condus, pentru 300 de ani, Imperiul Ptolemeic din Egipt (305 i.Hr. - 30 d.Hr.). Inceputul a fost dat de razboinicul Ptolemeu, unul dintre cei 7 gardieni personali ai lui Alexandru Macedon, cei 7 slujitori credinciosi devenind, apoi, generali si deputati ai ambitiosului cuceritor.

Pentru curajul si devotamentul sau, dupa moartea lui Alexandru cel Mare, petrecuta in anul 323 i.Hr., Ptolemeu a ajuns satrap al Egiptului. In anul 305 i.Hr., s-a autodeclarat Regele Ptolemeu I, cunoscut, mai apoi, sub numele de Soter-salvatorul. Egiptenii l-au acceptat fara dificultati pe Ptolemei drept succesori ai faraonilor Egiptului independent.Dinastia a condus Egiptul pana in anul 30 d.Hr., cand regatul a fost cucerit de romani. Unul dintre personajele celebre ale familiei este ultima regina, Cleopatra VII Philopator, pe numele ei complet, cunoscuta pentru rolul important avut in conflictele politice dintre Iulius Cezar si Pompei, iar mai tarziu dintre Octavian si Marc Antoniu. Sinuciderea Cleopatrei a pus capat unei dinastii care a influentat, vreme 3 secole, istoria intregului bazinul mediteranean.

6. Dinastia Zhu (Ming)

Zhu a fost numele de familie purtat cu mandrie de reprezentantii al dinastiei Ming din China. Primul imparat Ming, Hongwu (Zhu Yuanzhang, pe numele adevarat), a ales numele de Ming pentru noua dinastie inspirat de semnificatia termenului in limba chineza, unde Ming inseamna "Briliant".



Dupa caderea dinastiei mongole Yuan, puternica familie Ming a stapanit Imperiul Chinez intre anii 1386-1644. Suveranii Ming, ultimii imparati chinezi autentici de etnie Han, au dus China pe culmile prosperitatii materiale si a stabilitatii sociale, stabilind capitala la Peking (Beijing). In anul 1644, dinastia a pierdut puterea, in urma unei rebeliuni condusa de generalul Li Zicheng, dupa care intregul imperiu a cazut in mainile dinastiei straine manciuriene Man-Chu. Insa, o mare parte a Chinei de sud a ramas fidela dinastiei autohtone Ming pana in anul 1662.Istoricii considera ca imparatii Ming au ridicat civilizatia chineza pe cele mai inalte culmi, dinastia aducand imperiului progres, putere, reforme si prosperitate. Pe durata stapanirii Ming, populatia Chinei a atins cifra de 200 milioane locuitori, cifra-record pentru acea perioada istorica, armata chineza depasea deja cifra de 1 milion de soldati, iar proiectele imperiale au dus la nasterea unei flote imense. Aceiasi imparati au ordonat demararea unor proiecte grandioase de constructii, incluzand restaurarea Marelui Canal si transformarea unui antic sistem de fortificatii in ceea ce este cunoscut pana astazi drept Marele Zid Chinezesc. De asemenea, grija imparatilor pentru splendoarea arhitectonica a dus la impodobirea si definitivarea Palatului Interzis.

5. Casa de Habsburg

Casa de Habsburg a fost una dintre cele mai importante familii regale de pe Batranul Continent: a ramas in istorie, in special, pentru rolul sau de a suplini locul lasat gol de disparita Sfantului Imperiu Roman de Apus, care intre anii 1452 si 1740 a condus atat Spania, cat si Imperiul Austriac. Dinastia era de origine elvetiana, dar membrii sai au domnit pentru prima data in Austria, unde au ocupat tronul, neintrerupt, pentru aproape 6 secole.

O serie de casatorii politice si aliante familiale i-a facut pe Habsburgi stapanitori peste Burgundia, Spania, Boemia, Ungaria si Transilvania. Dinastia si-a primit numele dupa locul de origine, castelul Habsburg din cantonul elvetian Aargau. Habsburgii au fost familia regala care a exploatat la maximum casatoriile intre membrii diferitelor case regale europene, totul in scopul realizarii de noi aliante care sa-i avantajeze odata cu mostenirea de noi si noi teritorii. Imparateasa Maria Tereza de Habsburg este considerata de mult cercetatori drept "Strabunica Europei Occidentale"

.4. Familia de Medici

Infama si celebra in acelasi timp, familia de Medici a fost cea mai puternica si influenta familie din Florenta intre secolele XIII si XVII. Familia a dat nu mai putin de 3 papi (Leo X, Clement VII si Leo XI), numerosi conducatori ai cetatii Florentei (unde se distinge Lorenzo Magnificul, patron a numeroase capodopere renascentiste sponsorizate din banii sai), iar mai tarziu, membri de vaza ai caselor regale britanice si franceze.



Precum alte familii nobiliare din acea vreme, casa de Medici a fost adevarata stapana a orasului-cetate Florenta pe care l-a adus in culmea dezvoltarii politice, economice si artistice. Cei din familia de Medici au fost adevarati Mecene pentru declansarea Renasterii, metodele lor de a impulsiona arta si literatura, prin sponsorizarea marilor artisi si oameni de litere ai vremii, fiind preluate de familiile Vincenti si Sforza din Milano, Este din Ferrara si Gonzaga din Mantua.Timp de multi ani, banca de Medici a fost cea mai prospera si puternica institutie de gen din Europa. Astfel, vreme de 5 secole, familia de Medici a fost cea mai bogata dinastie europeana.
3. Clanul Marelui Han
Fondatorul celei mai puternice dinastii mongole a fost cuceritorul Ginghis-Han, care la apogeul puterii sale stapanea cel mai mare imperiu care a existat vreodata. Temujin, pe numele sau adevarat, a ajuns la putere dupa ce a unit toate triburile nomade ale mongolilor din centrul Asiei. La scurt timp dupa acesta realizare, cutezatorul calaret a proclamat Imperiul Mongol si s-a intitulat "Ginghis Han".
A starnit iuresul razboiului si cuceririlor prin invadarea hanatului kara-kitailor, dupa care a atacat Imperul Kwarezmid din Persia, regatele caucaziene, Imperiul Chinez si Europa de est. In timpul vietii, Temujin stapanea deja cea mai mare parte a Asiei. Inainte de moarte, l-a desemnat pe Ogotai drept succesor oficial si a ordonat impartirea uriasului imperiu in hanate care aveau sa fie conduse de fii si nepotii sai.Dupa infrangerea unei rebeliuni a tangiutilor, Marele Han moare de batranete, in anul 1227, fiind ingropat intr-un loc secret din stepa mongola, loc ramas si astazi necunoscut. Descendentii sai au cucerit fiecare in mod separat cea mai mare parte a intregii Eurasii, la un moment dat stapanirea mongola intinzandu-se din Austria pana in Coreea si din sudul Siberiei pana in Himalaya.

2. Dinastia Capetina

Este cea mai mare casa regala europeana si include toti descendentii lui Hugo Capet de Franta (Hugo Magnus, 940 - 996 d.Hr.), printre care, in prezent, se numara regele Juan Carlos de Spania, regele Albert al II-lea al Belgiei si Marele Duce Henric de Luxemburg.

De-a lungul secolelor, membrii acestei case nobiliare s-au raspandit prin aproape toata Europa, conducand si stapanind orice forma de administrare, de la regate la ducate si posesiuni. La apogeul Evului Mediu, capetinii (in care este inclusa si Casa de Bourbon) erau deja cea mai numeroasa familie cu sange albastru din Europa, ceea ce a dus la o rata nemaiintalnita a incesturilor in randul membrilor sai, care au fost obligati sa se casatoreasca cu vlastare regale cu care vor, nu vor, se inrudesc. Capetinii au dat 38 de regi Frantei, 10 regi si regine Spaniei, 9 regi Portugaliei, 4 regi Ungariei, plus cateva sute de printi, duci si conti care au dominat familiile aristocrate din Europa Apuseana, din Anglia pana la Napoli si din Olanda pana in Polonia.In prezent, doi monarhi capetini domnesc in Spania si Luxemburg, insa, pe langa acestia, familia de Capet este reprezentata de o pleiada de aristocrati si printi pretendenti care reprezinta urmasii familiilor regale exilate din Brazilia, Franta, Spania, Portugalia, Parma si Sicilia. Cel mai impozant membru al capetinilor din exil este Louis Alfonso, Duce de Anjou, Bourbon si Touraine, si pretendent legitim la tronul Frantei.

1.Casa de Rothschild

Familia Rothschild este o dinastie internationala de bancheri si mari finantisti de origine germano-evreiasca, care are afaceri in toata lumea si a fost inobilata de catre guvernul austriac si cel britanic.Cresterea puterii si influentei familiei a inceput cu bancherul Mayer Amschel Rothschild (1744-1812), ale carui sfaturi si strategii pentru succes vizau pastrarea controlului afacerilor in sanul familiei, alaturi de mentinerea unei discretii absolute cu privire la dimensiunea averii clanului. Mayer Rotschild si-a incurajat descendentii sa se insoare cu fete apartinand aceluiasi clan pentru a pastra astfel banii in familie.



Fiul sau, Nathan Mayer Rothschild si-a inceput afacerile la Londra in anul 1811, prin lansarea propriei firme, N.M. Rothschild & Sons. Compania si-a stabilit centru in New Court St. Swithin's Lane, in plin City, centrul financiar al Londrei, unde exista si functioneaza si in prezent. In anul 1818, Nathan Mayer a acordat guvernului Prusiei un imprumut de 5 milioane lire sterline, o suma imensa in acele vremuri, cerand in schimb garantii imobiliare pentru imprumut, garantii cu ajutorul carora si-a intensificat afacerile. N.M. Rothschild a devenit atat de potent financiar in mijlocul City-ului, incat intre anii 1825-1826, putea sa sustina intreaga emisie monetara a Bancii Angliei doar din propriile lichiditati.Familia Rothschild a deschis banci in majoritatea tarilor europene, avand o influenta deosebita in Austria, Franta, Germania, Napoli si Elvetia. Apogeul financiar al familiei a avut loc la mijlocul secolului XIX - averea cumulata a Rothschild din toata Europa s-ar fi ridicat la cateva mii de miliarde de euro, in banii de astazi.

sursa:descopera.ro

readmore »»

Ce parere aveti?

.
0 comentarii

Legea educaţiei, avizată de Guvern şi
lansată în dezbatere publică




Proiectul de lege privind educaţia naţională a fost discutat şi avizat de Guvern, într-o primă lectură, urmând să fie prezentat în dezbatere publică pentru o perioadă de două săptămâni.

“Actuala programă este supraîncărcată, iar copiii aleargă ca nişte roboţei. Prin noua lege, va fi redusă cu aproximativ 25 la sută, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispoziţie 25 la sută din timp pentru a adapta predarea în funcţie de caracteristicile elevului - cu cei mai buni să profeseze un nivel avansat, cu ceilalţi - un nivel adecvat”,
a declarat premierul Emil Boc.


Numărul maxim de ore de curs pe săptămână va fi redus de la o medie de 25 la 20 de ore, în învăţământul primar, şi de la o medie de 30 la 25 de ore, în învăţământul gimnazial.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat însă că două săptămâni de dezbatere publică a proiectului Legii educaţiei este un timp foarte scurt pentru un act normativ de o asemenea importanţă.


“O lege de o asemenea importanţă nu poate fi pusă în dezbatere publică numai două săptămâni, la repezeală. Ea ar fi trebuit discutată în colectivele de profesori, părinţi, societatea civilă, astfel încât fiecare aspect al legii să fie însuşit de toată lumea”,
a spus Aurel Cornea.

Liderul FSLI consideră că şi acest proiect al Legii educaţiei poate avea soarta celorlalte două, din ultimii ani, respectiv legea lui Cristian Adomniţei sau “Codul educaţiei” al Ecaterinei Andronescu.

“O să ne trezim în situaţia ca şi această lege să fie aruncată la gunoi, ca şi celelalte două, atunci când se schimbă guvernarea”,
a mai spus Cornea.

Tu ce parerea ai despre aceasta lege?

readmore »»

3.18.2010

Atentie intreprinzatori! O sansa de castig oferita de stat!

.
2 comentarii

Este o vorba despre o taxa impusa de stat, dar si o oportunitate extraordinara pentru colaboratorii nostrii!
Din anul 2010 toate locuintele trebuie sa aiba o asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (prin legea 260/2008). Peste 8 milioane de proprietarii sunt obligati sa plateasca 10 EURO sau 20 EURO/an pentru asigurarea locuintei. Cei care nu doresc sa incheie asigurarea vor fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei.

Pentru stat este o reforma, iar pentru noi o SANSA ENORMA!



Intr-o perioada scurta de timp, peste 8 milioane de locuinte trebuie sa fie asigurate. Intr-o perioada scurta de timp, agentii pot castiga sume enorme de bani! (la fel cum s-a intamplat in reforma pensiilor private obligatorii)
Inregistreaza-te GRATUIT in echipa noastra pentru ca sa castigi si tu.
Beneficiezi de toate informatiile necesare + reducere la asigurarea locuintei tale + PLATFORMA ONLINE PENTRU CONSTRUIREA UNEI ECHIPE DE COLABORATORI SI CLIENTI.

Inregistreaza-te acum aici...

Ai posibilitatea de a castiga sume importante de bani daca ne recomanzi potentiali clienti (prieteni, cunoscuti, vecini, etc.) sau dezvolti online o echipa de colaboratori.
Avantajele colaboratorilor nostrii:
-vom colabora cu cele mai renumite si profitabile societati de asigurari
-birou virtual si o platforma online pentru dezvoltarea unei echipe de clienti si agenti colaboratori
-un sistem de cariera motivant
-pregatire, traininguri, materiale ajutatoare
-nu avem concurenta online
-inregistrare in echipa GRATUITA (nu ai nimic de pierdut)

readmore »»

Descopera: Controlul Emotiilor

.
0 comentarii

Descopera: Controlul Emotiilor

readmore »»

Controlul Emotiilor

.
0 comentarii



Am practicat si citit foarte multe tehnici legate de controlul emotiilor. Poate tu n-ai citit si n-ai practicat. Nu-i nimic. Ce-ti voi spune acum este cu siguranta cel mai important aspect al controlului emotiilor.
Dar inainte sa ti-l spun sa detaliez un pic:







De ce controlul emotiei?

Controlul emotiei te ajuta sa nu mai fi o frunza in vant care joaca cum ii canta “intamplarea zilei”. Seful tipa la tine si te superi. Te certi cu cineva si esti trist. Nu-ti iese planul zilei si te simti frustrat. Munca ta de luni intregi nu da rezultate si te simti neputincios. Traficul este plini de handicapati si gropi si asta te enerveaza la culme. Esti plin de stres datorita deadline-urilor si asa mai departe.

Aceasta este viata zilnica a multor oameni. Acesti oameni asteapta zilnic sa se intample ceva dar in schimb reactioneaza la fiecare eveniment cum s-au invatat pana acum: cu emotii puternice care duc catre comportamente distructive si in exces.
Controlul emotiei iti deschide calea catre libertatea adevarata. Libertatea de a alege cand sa fii fericit si daca sa fii suparat. Libertatea de a alege ce sa faci cu supararea respectiva… asta daca o mai vrei.

Libertatea de a fi fericit fara motiv. Aceasta este fericirea adevarata – fara motiv. Nu ca ti-ai luat masina cutare, sau te-ai indragostit de cutare sau ca ai semnat contractul cutare. Toate aceste “cutari” sunt elemente externe care nu intra in sfera ta de actiune si oricand se pot schimba in alt cutare…
Fara motiv si fara actiunea este esenta fericirii durabile. Dar pana acolo fiecare avem de parcurs drumul emotiilor noastre.
Probabil nu te-ai gandit niciodata la aceasta perspectiva. Se spune ca iadul si raiul sunt cauzate de mintea ta, perfect adevarat dar mai adevarat este ca sunt cauzate de lipsa controlului emotiilor tale. Cand in Iad cand in Rai. Aceasta ne este viata in general.

Tehniciile de control al emotiilor ne ofera sansa sa iesim din acest joc bolnav. Asta daca suntem dispus sa acceptam provocarea si sa facem altceva cand “suferim” din cauza unei emotii negativa.
Si astfel ajungem la…


Secretul Nespus din Spatele Tehnicilor pentru Controlul Emotiilor


Fii constient ca ai acea emotie! Toate metodele se concentreaza pe ce sa faci cand ai emotia X. Din pacate nu se discuta despre cat de important este sa realizezi ca ai emotia X.
De exemplu, daca emotia ta este una de frustare inainte de a face orice este cazul sa-ti dai seama ca esti frustrat. Degeaba cunosti tehnica daca nu realizezi ca te afli pe modul de operare “frustrare”.

Identificarea si constientizarea emotiei si gandurilor vor face emotia respectiva slaba. Puterea ei se va dizolva in propotie de minim 50% doar constientizand-o. Sa zicem ca un tip ti-a lovit masina accidental. Reactia invatata este: “nervi, tipete, injuraturi” si la altii si violenta. Fi constient ca esti nervos. Repeta-ti de 5 ori: este nervi, este nervi, este nervi, este nervi, este nervi.
Greseala gramaticala este voita. “Gresind” gramatical vei fi mai constient de ce spui si de emotie. Si mai important vei arata cu degetul emotia. O emotie identificata se desprinde instant de persoana ta. Poti sa spui “Sunt nervi” dar nu spune “sunt nervos” – nu te identifica cu emotia. Tu si emotia, tu si gandul sunteti doua enitati separate! Nu deveni una cu gandul si emotia.
Priveste-o, uita-te la ea. Daca tu crezi ca va mai fi nevoie de o tehnica de control a emotiei incepe s-o faci. Dar te asigura ca pana nu identifici emotia nu vei realiza absolut nimic.
Asta este tot. Constientizeaza emotia si gandurile pe care le ai. Priveste-le ca pe entitati separate si vei vedea cum dispar fara urma.
Daca mai este nevoie de altceva, realizeaza niste respiratii adanci in abdoment cocentrandu-te pe expiratie astfel incat sa scoti tot aerul din tine si sa-l inlocuiesti cu altul nou… complet.
Dar te vei putea apuca de aceasta respiratie doar dupa ce vei constientiza starea in care esti, fara asta… probabil vei face ce faci de obicei obtiand acelasi rezultat, probabil nedorit.

readmore »»

3.17.2010

Noutatii

.
1 comentarii

Beyonce Feat. Lady Gaga - Video Phone (Original Ed

readmore »»

Steroizii...

.
2 comentarii

Steroizii, otrava din spatele unui trup de zeu


In mai toate credintele si culturile omenirii se spune ca totul are un pret. Uneori mai mic, alteori mai mare, dar intotdeauna nelipsit. Practicantii de body-building, care pot fi culturisti profesionisti sau indivizi amatori care “trag de fiare” mai mult sau mai putin "dupa ureche", nu scapa nici ei neachitati pentru aspectul sculptural al trupurilor lor. Atunci cand frumoasa reflexie pe care o arata oglinda este rezultatul multor ani de munca si exercitii, rabdare si respectare a regulilor, pretul pe care individul trebuie sa il plateasca se rezuma de multe ori numai la cantitatea mare de timp petrecuta in sala de forta pentru a ajunge la rezultatele remarcabile. Si poate unele probleme ale articulatiilor. Atunci, insa, cand musuclatura dezvoltata excesiv, vine ca urmare a sustinerii exercitiilor cu substante ingerate sau injectate, pentru marirea masei musculare intr-un mod accelerat si abundent, individul s-ar putea sa aiba o mare surpriza la vremea “notei de plata” si sa constate ca rabatul de la munca grea nu a meritat.
Opinia medicilor nutritionisti in chestiunea steroizilor este transanta: cei mai multi avertizeaza ca persoanele care isi administreaza steroizi pentru acumularea de masa musculara, risca sa se confrunte cu impotenta, calvitie, cresterea pilozitatii pe fata si pe corp, precum si cu intreruperea cresterii. In plus, asimilarea in organism a acestor compusi chimici poate crea dependenta si, mai mult, poate destabiliza puternic sistemul imunitar.
"Multi sportivi, amatori sau nu, utilizeaza steroizi anabolizanti, pentru a obtine o dezvoltare mai rapida si mai eficienta a muschilor. Cele mai frecvente complicatii pe care le poate experimenta un barbat care foloseste steroizi anabolizanti si care se vad sunt micsorarea testiculelor, reducerea numarului de spermatozoizi, chelirea, dezvoltarea glandelor mamare, hipertrofia prostatica, cresterea parului pe fata si corp", atentioneaza dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, acreditat de Comitetul Olimpic International.















Introducerea constanta in organism a steroizilor anabolizanti ii semnalizeaza acestuia un exces de testosteron, ceea ce va duce la suprimarea secretiei acestui hormon dinauntrul organismului. Orice tesut care isi pierde functia se va atrofia in timp. Cum testiculele sunt principalele organe ce secreta testosteron in organismul sanatos, atunci cand vor ramane fara "ocupatie", acestea vor incepe sa isi reduca din dimensiuni, afectand si spermatogeneza - producerea spermatozoizilor. In ce priveste ginecomastia - sau dezvoltarea sanilor la barbati, specialistii spun ca acest efect apare din cauza inhibarii secretiei proprii de testosteron, dar si pentru ca multi dintre steroizi sunt convertiti in estrogeni - hormoni cu actiune feminizanta.





















Efectele secundare ale acestor hormoni folositi de sportivi pentru asa-zisa crestere a performantelor fizice nu se opresc aici. "Pastilatii" si "injectatii" cu aceste substante chimice se mai pot confrunta si cu fluctuatii ale libidoului, toxicitate hepatica, hipertensiune arteriala, cresterea colesterolului, disfunctii ale glandei tiroide, tulburari de dispozitie sau edeme (umflaturi rezultate prin acumularea de lichid in tesuturi).

















Nici femeile preocupate de tonusul fizic nu sunt scutite de complicatiile pe care le aduce administrarea de steroizi. Micsorarea sanilor, cresterea parului in locuri unde nu ar trebui sa se afle, tulburari ale menstruatiei si libidoului, vergeturi, marirea clitorisului si acneea sunt cateva dintre riscurile la care se expun femeile care aleg sa ia steroizi.














Extrem de periculoase sunt aceste droguri sintetice si pentru copii sau adolescenti. Ei risca inchiderea prematura a cartilajelor de crestere, care va duce la o inaltime mai mica decat ar fi obtinut individul in conditii normale. In ce priveste dependenta, aproximativ 70% dintre utilizatori descriu aparitia unei simptomatologii, atunci cand inceteaza administrarea steroizilor. Cele mai frecvente manifestari sunt depresia, reducerea libidoului, scaderea fortei si a dimensiunii muscilor. Acest fenomen se explica prin faptul ca nivelul de testosteron se "prabuseste" brusc, iar activitatea secretorie a testiculelor se reia cu dificultate si intarziere.
Efecte directe
Efectele negative ale steroizilor, ca si cele pozitive, depind de doza administrata, de perioada de administrare, de administrari anterioare, de factori genetici si de alti factori cum ar fi administrarea concomitenta de alte medicamente, afectiuni anterioare si numeroase alte elemente. Se considera ca in general, steroizii injectabili au efecte negative mai scazute decat steroizii orali. Efectele secundare negative pot fi de la usoare pana la cele mai grave. Din putinele studii facute, se pare ca nu prezinta o amenintare directa si acuta asupra vietii, desi studiile pe soareci de laborator au aratat ca administrarea de steroizi a dus la o crestere a probabilitatii de moarte prematura si la scurtarea vietii.


















Asupra sistemului hormonal
Steroizii, fiind substante asemanatoare cu testosteronul, distrug echilibrul hormonal, cauzand schimbari reversibile, dar si permanente. Schimbarile reversibile sunt reducerea cantitatii de sperma si a spermatozoizilor, infertiliate, miscorarea testiculelor, impotenta sau din contra stimulare exagerata - datorate reducerii productiei proprii de testosteron prin mecanismul de feedback negativ. Schimbari ireversibile sau greu reversibile sunt: chelirea prematura si marirea prostatei (chiar si cancer de prostata in final )- prin actiunea DHT (dihidrotestosteron, un derivat mai activ de 1,5 ori decat testosteronul) si dezvoltarea tesutului mamar la barbati.
Asupra sistemului osos si muscular
Sterozii duc la accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere din oasele lungi, determinand in final oprirea prematura a cresterii, fiind foarte probabila o limitare a inaltimii maxime la care ajunge adolescentul. In anumite cazuri poate sa determine o inaltime superioara celei naturale, daca sunt administrati in doze mici si exact inainatea inchiderii naturale a cartilagiilor de crestere. Totodata permit crestera in anumite oase si cartilagii care raman receptive o perioada mai mare de timp dupa incheierea adolescentei, cum ar fi barbia, marul lui adam, nasul, osul de deasupra sprancenelor. Tendoanele sunt afectate prin slabire, cat si prin supunerea la sarcini mai mari decat pot suporta, de catre muschii dezvoltati excesiv, putand duce in final chiar la ruperea lor.
Asupra sistemului cardiovascular
Utilizarea steroizilor poate duce la boli cardiovasculare, cat si la conditii trecatoare care pot determina aparitia prematura a acestor boli: accidente vasculare, atac de cord, tensiune arteriala marita, ateroscleroza (prin crestera lipoproteinelor de joasa densitate si scaderea celor de mare densitate), favorizarea formarii cheagurilor de sange care pot duce la infarct sau accident vascular cerebral.
Asupra ficatului
Utilizarea steroizilor (in special a celor orali, 17alfa alchilati) a fost asociata cu alterearea nivelurilor normale ale enzimelor hepatice, tumori hepatice, pelioza hepatica (chisturi cu sange in ficat, ce se pot rupe si cauza hemoragie interna), colestaza. Se pare ca tumorile hepatice apar la 1-3% din utilizatori, cu o intarziere care poate fi intre 2 si 30 de ani. Utilizarea steroizilor determina degradarea activitatii celuleor hapatice care sunt responsabile cu metabolizarea bilei, putand duce la icter. De asemenea, se altereaza sinteza normala a proteinelor, ficatul devenind in final ineficient in aceasta functie a sa. Metabolismul hormonului de crestere, cat cel si al estrogenilor (hormoni feminini care duc in final la ginecomastie) si cortizolului sunt, de asemenea, afectati.
Asupra pielii si parului
Utilizarea steorizilor duce la cresterea secretiei glandelor sebacee, provocand acnee, chisturi, ingrasarea pielii si a parului. Totodata provoaca o crestere excesiva a parului de pe corp, dar si pierdrea parului de pe cap. De asemenea, DHt-ul provenit din testosteron este direct responsabil cu caderea prematura a parului.
Asupra rinichilor
Desi nu sunt dovedite clar, anumite afectiuni ale rinichilor, pana la tumori, pot fi puse pe seama steroizilor.
Asupra prostatei
Aceasta glanda este influentata direct de catre DHT, un derivat al testosteronului. In urma actiunii acestuia, se mareste, obturand astfel caile urinare si crescand in acelasi timp riscul de cancer de prostata (desi aceasta legatura nu a fost inca dovedita). DHT-ul poate aparea din conversia testosteronului sau a unor steroizi, dar si direct, deoarece unii steroizi sunt derivati de DHT (pentru a nu se mai aromatiza in estrogen).
Efecte indirecte
infectii - datorita injectarii cu ace nesterile, in conditii nesterile sau prin injectarea de steroizi contrafacuti.
cicatrici - in masa muschiului unde se fac injectiile, putandu-se ajunge, in cazurile extreme, la interventii chirurgicale pentru extirparea unor portiuni musculare inflamate si infectate.
flegmoane, abcese - formatiuni infectioase in masa muschiului, foarte dureroase, fiind o urgenta medicala rezolvata prin operatie.
efecte pshihologice - se pare ca in creier sunt receptori speciali pentru testosteron, care raspund si la steorizi. Acestia sunt responsabili cu agresivitatea si iritabilitatea dar si cu siguranta si increderea in sine. Este posibil ca o parte din aceste efecte sa fie rolul autosugestiei, constientizarii ca steroizii te fac mai puternic. S-a incercat si legarea steroizilor de criminalitate, dar nu se poate face o legatura sigura, fiind doar presupuneri.Prin experimentele facute s-a demonstrat ca doar o mica parte din subiectii consumatori au prezentat efecte care sa le afecteze capaciatea de realizarea a sarcinilor de serviciu si intregrarii in societate, si doar in foarte rare cazuri s-a semnalat un comportament periculos pentru sine si pentru cei din jur. Se raporteaza de asemenea efecte ca: euforie (mai ales la doze mari), energie crescuta, excitatie sexuala, dispozitii schimbatoare, tulburari de memorie si confuzie mentala, senzatii de caldura. Tot la doze mari, si la personalitati mai violente, poate aparea "furia steroizilor", o stare de dezinhibare a controlului constient asupra pornirilor violente si chiar criminale. Totusi, este posibil ca aceste probleme sa nu fie recunoscute ca atare si ele sa existe in mult mai multe cazuri decat se crede.
dependenta - se pare ca in anumite situatii steroizii dau dependenta, mai ales psihica. Cine constata ca steroizii te fac puternic si iti dau o senzatie de bine, nu va renunta usor la ei, chiar pus in fata dovezilor stiintifice despre efectele daunatoare asupra sanatatii. De asemenea datorita modificarilor pe care le produc in corp, steroizii dau si un sindrom de abstinenta, precum drogurile, dar mult mai usor. Simptomul cel mai intalnit in urma renuntarii la steroizi este depresia, dar mai sunt si: oboseala, nervozitate, iritabilitate, pierderea apetitului, insomnie, impotenta sau libido redus. Aceste efecte se pot mentine pe perioade lungi de timp, pana la un an.
Multi se intreaba "care sunt sansele ca o anume doza dintr-un anume steroid sa imi faca rau?" Ei bine, nimeni nu poate da un raspuns exact, deoarece fiecare individ este diferit de ceilalti, iar efectele steroizilor, atat cele considerate "pozitive" de catre consumatori (in principal dezvoltarea masei musculare), cat si cele negative sunt determinate de o multitudine de factori. Parerea specialistilor este insa ca, din punct de vedere al sanatatii, a lua steroizi este ca si cum ai juca la ruleta ruseasca. Efecte secundare
Generale
-Acnee
-Ginecomastie
-Retentie lichidiana (edeme)
-Calvitie
-Vergeturi
-Cresterea parului facial si corporal
-Micsorarea (atrofia) testiculelor
-Reducerea numarului de spermatozoizi
-Fluctuatii ale libidoului
-Hipertensiune arteriala
-Cresterea colesterolului
-Toxicitate hepatica
-Reducerea tolerantei la glucoza
-Hipertrofie prostatica
-Disfunctie tiroidiana
-Reducerea functiei imunitare
-Tulburari de dispozitie
-Dependenta
-Sindrom de intrerupere
Specifice la femei
-Ingrosarea vocii
-Marirea clitorisului
-Cresterea parului facial si corporal
-Micsorarea sanilor
-Tulburari ale menstruatiei
























Copii/ adolescenti
-Oprirea cresterii
-Pubertate precoce

Legate de injectare
-Durere locala
-Hematom
-Infectie, abces
-Afectare a nervului
-HIV, hepatita
Majoritatea culturistilor sunt de parere ca in absenta tratamentelor cu steroizi, dezvoltarea musculara este un proces foarte indelungat, obositor si anevoios. Ei pretind ca progresul se resimte foarte greu, daca nu apeleaza la aceste substante. Poate ca stiu ce spun, dar cu siguranta ar trebui sa se documenteze foarte minutios, inainte de a se apuca sa si le administreze. Precum in majoritatea complicatiilor de ordin medical, problema principala survine dintr-o cunoastere truncheata sau inexistenta a chestiunii in care indivizii se complac. Consultarea medicului, a unor nutritionisti si specialisti este estentiala inainte si in timpul antrenamentelor de cultivare musculara. Organismele noastre difera, reactioneaza in mod propriu la diversele tratamente si atunci nimic nu poate fi facut "dupa ureche". Responsabilitatea este un factor esential in initiativele de genul administrarii de steroizi, mai ales ca uneori drumul pe care acestea te duc poate avea un singur sens.

readmore »»

3.16.2010

Invata sa traiesti sanatos!

.
0 comentarii

7 alimente care ne dau energie pentru intreaga zi

Te simti cam obosita si lipsita de energie in ultimul timp? Gandesti ca e din cauza vremii schimbatoare si a faptului ca nu mai stii ce anotimp este, iarna sau primavara? Ori poate... sa fie de vina alimentatia? In acest caz iti venim in ajutor cu un truc. De fapt, cu sapte. Sapte alimente energizante, care te pot ajuta sa treci cu bine peste o zi de munca.
1.Cereale
- Cerealele elibereaza zaharul intr-un ritm lent, asa ca te vor ajuta sa-ti pastrezi un nivel constant de energie. In acelasi timp sunt o sursa bogata de vitamine B. Aceasta ajuta la o mai buna functionare a splinei, care este "bateria" organismului tau. Ce este recomandat sa faci: include in micul dejun cereale si un bol cu lapte degresat ori mananca fiertura de ovaz indulcita cu putina miere.























2.Patrunjel - Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C chiar decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem. Ce este recomandat sa faci: foloseste in mancaruri mai mult patrunjel decat de obicei.
























3.Legume verzi - Intregul complex de viamine B, precum si magneziul si fierul pot fi gasite in legumele proaspete verzi, precum broccoli, sparanghel si spanac. Broccoli este si o excelenta sursa de coenzima Q10, o substanta nutritiva de o importanta cruciala in producerea de energie la nivel celular. Ce este recomandat: renunta la cartofii prajiti! Garnitura de la masa de pranz sau cina ar trebui sa fie alcatuita din legume verzi!


















4.Piersici - Acestea au un continut ridicat de apa si un efect laxativ. Sunt foarte bune pentru alcanizarea sangelui si pot fi folosite pentru a regla functionarea intestinelor si a imbunatati compozitia sangelui.












6.Seminte de floarea-soarelui - Pline de magneziu, fier, cupru, complexul de vitamine B, acizi grasi esentiali, zinc si fier, semintele de floarea-soarelui reprezinta o excelenta sursa de proteine. Ce este recomandat: seara, cand rasfoiesti o revista sau te uiti la televizor, mananca un pumn de seminte.










7.Dovlecei -Acestia pun in miscare meridianele energetice, fortificand in special functia digestiva. Ce este recomandat: sa faci o mancare de dovlecei cu putina sare si legume, care te va ajuta sa-ti dobandesti energia si in acelasi timp sa-ti mentii silueta.

















8.Struguri - Se crede ca valoarea terapeutica a strugurilor se datoreaza continutului lor ridicat de magneziu (acesta este implicat in primul stadiu al procesului de transformare a energiei in glucoza). De asemenea, au un efect purgativ si detoxifiant. Ce este recomandat: nu manca struguri in exces, pentru ca risti sa te doara stomacul.

readmore »»

Aloe Vera o planta minune. Mai multa sanatate cu aloe vera

.
1 comentarii

Aloe Vera - planta minune



Inca din antichitate, Aloe Vera a fost utilizata in tratarea diferitelor afectiuni de catre oamenii din intreaga lume, pentru efectele sale binefacatoare asupra sanatatii, dar si frumusetii.

Aloe Vera accelereaza si normalizeaza metabolismul, regenereaza vilozitatile intestinale si detoxifica organismul. In plus, planta are efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si poate chiar stimula regenerarea celulara. Prin efectele benefice, ea asigura combaterea numeroaselor probleme de sanatate si este capabila sa vindece si sa amelioreze multe boli si anomalii.

Aloe Vera hraneste, detoxifica, normalizeaza tractul digestiv si favorizeaza absorbtia alimentelor. Traversand organismul, echilibreaza starea generala.
Datorita compozitiei sale naturale, vegetale, Aloe Vera tine corpul intr-o stare fiziologica sanatoasa, creeaza organismului posibilitatea de a se regenera. Prin intarirea sistemului imunitar, are un efect preventiv durabil asupra organismului, acesta fiind capabil sa valorifice cele 240 de substante active, conform necesitatilor sale.

Aloe Vera este o planta inalta de aproximativ 1 m, cu 12-15 frunze late, carnoase, greutatea fiecarei frunze atingind 700-1500gr.
Aloe Vera creste indeosebi in zonele subtropicale, dar este deja binecunoscuta în multe tari pentru efectele sale terapeutice extraordinare, fiind considerata de aceea ca un veritabil medicament natural.






Planta a fost utilizata înca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative. Vechii egipteni numeau Aloe Vera chiar "planta nemuririi" iar tratatul medical antic, Papyrus Ebers, vechi de peste 3500 de ani, mentioneaza multiple efecte vindecatoare ale Aloe Vera.
Frunzele de Aloe Vera contin componenta cea mai valoroasa a plantei, faimosul gel de aloe vera, foarte bogat de substante necesare organismului: peste 75 nutrienti, 200 componenti activi,20 minerale,18 aminoacizi si 12 vitamine.

Instabilitatea accentuata a gelului de aloe vera a constituit un obstacol important in calea raspandirii sale. In contact cu aerul, acesta se oxideaza rapid, in decursul a doua ore pierzandu-si majoritatea principiilor active.
Produsele detin patru brevete de stabilizare a gelului de aloe vera prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza, ce i-au permis sa obtina un gel stabilizat 100%, cu termen de garantie ce a crescut de la 2 ore la patru ani!
Produsele cu gel stabilizat Aloe Vera au fost primele care au fost primele care au atins standardele de calitate ale Consiliului Stiintific International pentru Aloe (IASC).

Cine este Aloe Vera?

Aloe Barbadensis Miller, supranumita Aloe Vera, este o planta subtropicala din familia liliaceelor (ca si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua, etc.). Ea este una din cele peste 250 de specii de aloe, binecunoscuta în multe tari pentru efectul sau terapeutic extraordinar, fiind considerata de aceea ca un veritabil medicament natural. Denumirea de "aloe" provine de la cuvântul arab "aloeh" care înseamna în limba araba "seva cristalina si amara", iar planta a fost utilizata înca din antichitate, fiind renumita pentru virtutile sale curative.Numele de Aloe Barbadensis Miller l-a primit dupa botanistul Miller care a descris pentru prima data planta aloe din insulele Barbados. Alti botanisti i-au dat numele de Aloe Vera Linné, Aloe Vera Lemarck. În comert Aloe Barbadensis Miller este cunoscuta sub numele de Aloe Vera, "vera" fiind cuvântul latin





care înseamna "adevarata", denumire ce se datoreaza efectului terapeutic foarte puternic. Desi nu este singura specie de aloe cu efecte curative, conform cu ultimele cercetari medicale în domeniu, Aloe Vera este specia cu cele mai puternice rezultate medicale.

Aloe - un secret stravechi




Vechii egipteni o numeau "planta nemuririi" si o puneau printre darurile funerare înmormântate împreuna cu faraonii, pentru a asigura, chiar si dupa moarte, sanatate spiritului faraonului. Cu sute de ani în urma africanii agatau planta în manunchiuri deasupra usii pentru a alunga spiritele malefice. Medici celebri ai antichitatii si personalitati istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativa a acestei plante.Prima atestare "documentara" a plantei miracol aloe vera o gasim încrustata în piatra pe o placuta descoperita într-un mormânt egiptean de acum 3500 de ani. Primul tratat medical antic care mentioneaza planta de aloe vera si efectele ei vindecatoare se numeste "Papyrus Ebers" si se estimeaza ca a fost redactat în jurul datei 1553-1550 î.d.H.

Aloe - O istorie care se repeta... din negura timpului
De la descoperirea plantei aloe în urma cu mii de ani, aloe vera a fost folosita cu succes în scopuri terapeutice. Efectele aloe vera erau cunoscute de marile civilizatii antice, de la persani si egipteni în Est, greci si romani în Europa, pâna la popoarele de pe continentul african si subcontinentul indian. Planta era raspândita în Asia si zona Pacificului, regasindu-se si în folclorul japonez, filipinez si hawaiian.Va oferim în continuare câteva date importante din îndelungata istorie a plantei Aloe Vera.
- 333 î.d.H. În antichitate planta a fost considerata atât de importanta, încât Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru plantatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor. Însusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de catre un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.
- 1000 - 1300 d.H. Planta uscata devine un medicament de raspândire larga în toata Europa.
-1300 - 1500. Planta prelucrata uscata intra în medicina engleza pe post de laxativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra.Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo în urma calatoriilor sale în Orient se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale plantei de Aloe Vera.
- 1500 - 1600. Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla Aloe Vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare efect. Cultivata apoi în vecinatatea bisericilor catolice, a fost folosita intens de misionari si populatie ca un medicament universal, mai ales în regiunea insulelor Caraibe, America de Sud si Centrala.
- 1600 - 1700. Fermierii spanioli si olandezi au întemeiat primele plantatii comerciale pe insulele Barbados si Curaçao. O solutie obtinuta prin fierberea frunzelor de aloe se exporta în principal în Europa.
- 1700 - 1900. Carl Von Linné în 1720 foloseste pentru prima data denumirea de Aloe Vera Linné pentru descrierea plantei. Apar sute de articole si referinte medicale în toata lumea, descriind varietatea aplicatiilor aloei în diferite tratamente.
- În 1820 Aloe Vera a fost amintita oficial ca laxativ si protector al pielii în lucrarea United States Pharmacopoeia (U.S.P.).
- 1900. Datorita efectelor terapeutice, planta se cultiva pe scara larga în regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vinde pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita si altele. În 1912 colonelul H.W.Johnston fondeaza prima plantatie comerciala americana de aloe în Florida.

Aloe are o familie numeroasa
În botanica sunt enumerate pâna acum peste 250 de specii de aloe. Dintre acestea, printre cele mai importante amintim:
- Aloe socotrina: Planta cu originea de pe insula Socotra, Yemenul de Sud, a fost mult timp cea mai raspândita specie de aloe. Datorita efectelor terapeutice considerate magice, negustorii arabi au comercializat-o peste tot, timp de secole, de pe malurile Marii Mediterane pâna în China.
- Aloe africana: Aloe Africana a fost cultivata de fermierii olandezi si, pâna la aparitia Aloei vera, a fost cea mai cautata specie de aloe din lume. A fost comercia-lizata sub forma de praf sau gel uscat.
- Aloe Vera: (Linné/Barbadensis Miller/Vulgaris). În secolul al XVII-lea negustorii britanici au derulat un comert de amploare, profitabil, bazat pe planta salbatica de pe insula Barbados. Efectul laxativ al frunzelor uscate era foarte apreciat.Exista doua specii de Aloe barbadensis, cea verde si cea albastra. Specia verde poate fi folosita în scopuri terapeutice doar dupa 4-5 ani, cea albastra, crescând mai repede, ajunge la maturitate la sfârsitul anului al treilea. Amândoua speciile au aproape aceleasi efecte terapeutice.
- Aloe ferox: Împreuna cu Aloe saponaria, este cea mai agreata specie de aloe a Estului Îndepartat. Consumarea aloei în viziunea japonezilor, chinezilor si taivanezilor este o placere deosebita. Se manânca cruda sau fiarta, miezul strecurat si condimentat se bea si se foloseste în scopuri terapeutice. Azi, japonezii sunt cei mai mari consumatori de aloe, în special de Aloe Vera si aloe Ferox.- Aloe arborescens: În regiunile sudice, desertice ale fostei Uniuni Sovietice creste aceasta specie salbatica de aloe, care a fost în atentia cercetatorilor rusi si a pionierilor medicinei naturiste. Efectele terapeutice au fost descrise de profesorul oftalmolog Vladimir Filatov si de biologul Israel Bekhman.

Aloe Vera - schita de portret
Aloe Vera are frunze carnoase în forma de lance care cresc direct din pamânt, cu marginile în forma de dinte de fierastrau. În mijloc prezinta o tulpina care se termina în flori de culoare galben-rosie de forma cilindrica.Planta cultivata are înaltimea de 75 - 120 cm, are 12 - 15 frunze late, carnoase, greutatea unei frunze fiind între 700 - 1500 grame. Marimea frunzelor depinde de calitatea solului si conditiile climaterice. Aloe vera atinge maturitatea dupa 3-4 ani, abia atunci poate începe perioada de recoltare.Planta Aloe Vera creste natural în Africa de nord, est si sud, în tarile din jurul Marii Mediterane, Marii Rosii, în India, China si insulele Oceanului Indian. Este cultivata în insulele din Marea Caraibelor, în tari ca Republica Dominicana, Barbados, Jamaica, Puerto-Rico. Mari plantatii se gasesc în Texas, California, Arizona si Mexic. În general aloe vera nu creste în zonele geografice unde temperatura coboara pentru mult timp sub zero grade.Firma Forever Living cultiva Aloe Vera pe mai multe plantatii în insulele Barbados, în insulele Dominicane si pe plantatiile din Texas - Rio Grande Valley. Plantele aloe sunt plantate pe rânduri la o distanta de 60 -70 cm una de alta, sistem de cultivare impus de mecanizarea procesului agronomic. Frunzele de aloe vera se recolteaza numai manual, se detaseaza sub asa-numita "linie de gel" si, astfel, întreaga cantitate de gel ramâne în frunze, prevenindu-se procesul de oxidare. Se recolteaza frunzele exterioare, 3 - 5 frunze de pe fiecare planta matura la 5 - 8 saptamâni.
O minune care dureaza numai doua ore

Aloe Vera contine un complex extraordinar de bogat de substante dar pentru început putem spune ca doua sunt cele mai importante: - aloina, situata imediat sub coaja frunzei, un lichid galben laptos cu gust amar, folosit de secole ca laxativ (utilizat sub forma de praf)

- gelul de aloe vera, un lichid vâscos situat în interiorul frunzelor. Principalul dezavantaj care a facut ca folosirea aloei sa nu fie atât de raspândita pe cât este de eficienta în tratarea atâtor afectiuni, a fost instabilitatea accentuata a gelului extras din frunze. Dupa taierea unei frunze, sucul obtinut prin stoarcerea acesteia se oxideaza foarte rapid (daca nu este prelucrat în decurs de doua ore), pierzându-si drastic din calitatile curative (aproximativ 95 % din principiile active sunt oxidate si atacate de microorganisme).Acest fapt a facut ca utilizarea aloei sa fie limitata numai la zonele unde planta creste în mod natural.Cu toate acestea, traditiile diferitelor popoare mentioneaza efectul vindecator extraordinar al plantei de aloe si ofera metode empirice de conservare a principiilor active continute în planta. Dintre acestea mentionam medicina populara româneasca care cunoaste un remediu naturist din aloe (varianta care creste în regiunea temperata) macerata în miere si vin, remediu folosit cu succes în numeroase afectiuni digestive si ca revitalizant în diferite tipuri de convalescente.
De la numai 2 ore la... patru ani!
Gelul de aloe vera din interiorul frunzei este componenta cea mai activa si mai eficienta din punct de vedere medical a plantei, dar, în ciuda efectelor sale atât de spectaculoase, acest dar al naturii nu putea fi folosit decât de catre cei care aveau acces la aloe în stare proaspata, pentru ca nu se cunostea un procedeu eficient de conservare pentru o perioada mare de timp. În urma a numeroase cercetari în mari institute ale lumii s-a constatat ca stoparea procesului oxidarii (si în consecinta pastrarea tuturor principiilor active din planta) se poate face prin adaugarea unor antioxidanti naturali, cum ar fi vitaminele naturale A, C si E. Gelul aloe vera este astfel stabilizat si rezista o perioada lunga de timp dupa recoltarea frunzei, pastrându-si intacte toate calitatile terapeutice. Întelegându-se importanta terapeutica a gelului de aloe vera, oamenii de stiinta din secolul nostru au urmarit în ultimele decenii realizarea stabilizarii gelului de Aloe Vera, astfel ca el sa poata fi folosit pe scara larga de cât mai multi oameni. Cercetarile în vederea obtinerii metodei de stabilizare a gelului au fost încununate de succes la sfârsitul anilor 1940 - începutul anilor 1950 si, în consecinta, acesta a devenit din acel moment un bun de larg consum.
Pâna în 1968 au fost brevetate mai multe metode de stabilizare. Firma Aloe Vera of America a realizat doua brevete privind stabilizarea gelului de aloe vera numai prin metode strict naturale, fara aditivi sau conservanti chimici de sinteza. Aceasta firma a fost încorporata de Forever , care a mai brevetat ulterior alte doua metode de stabilizare. Aceste metode stau la baza obtinerii unui gel purificat si stabilizat 100%, cu termen de garantie care a crescut de la 2 ore la patru ani!

readmore »»

Tinctura de galbenele

.
0 comentarii

Se folosesc floricelele cu efect antiinflamator si antibacterian. Preparatele pe baza de galbenele sunt foarte eficiente folosite mai ales extern si dintre acestea, alifia este una dintre cele mai bune pentru:

Edeme si vanatai- daca te-ai lovit si vrei sa nu te alegi cu o vanataie, unge-te rapid cu alifie de galbenele. Nu numai ca va calma durerea, dar preintampina aparitia vanataii.
Arsuri si rani- ca si unguentul de tataneasa, cel de galbenele este un bun cicatrizant. La farmacie, exista chiar preparate facute din amestecul celor doua plante.Infectii ale unghiilor- masarea acestora cu unguent de galbenele trateaza micozele. Tratamentul trebuie urmat pana la disparitia simptomelor.
Acnee- grabeste vindecarea si impiedica infectarea zonei.

readmore »»

DESCOPERIRILE SECOLULUI

.
0 comentarii




Pentru unii oameni, stiinta nu inseamna decat experiente contestabile in domeniul clonarii, punerea la punct a unor navete spatiale ultraperformante sau realizarea unor calculatoare din ce in ce mai puternice. In general, pentru multi dintre noi, stiinta pare a fi ceva care nu are prea mare legatura cu viata de zi cu zi. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, descoperirile stiintifice si noile tehnologii ne-au modificat complet viata. Sa vedem cum?

1900 - 1910
Inventiile care astazi ni se par banale, au revolutionat epoca in care au aparut. Sa luam ca exemplu masina de spalat, care dateaza din 1901. Aceasta inventie care ar fi trebuit sa usureze considerabil munca gospodinelor din intreaga lume, nu a avut succesul scontat in momentul lansarii sale, mai ales pentru ca detergentul nu a fost inventat decat in 1916. Prima masina automatica realizata de compania Bendix, a venit sa spele onoarea inventatorilor din acest domeniu abia in 1937.

1901 a fost, fara doar si poate, un an fast pentru stiinta, pentru ca in acelasi an un electrician american a inventat aspiratorul, ce va fi comercializat mai tarziu de compania Hoover. Tot in 1901 barbatii au primit in dar primul aparat de ras, produs de Gillette. In urmatorii doi ani au fost puse la punct noi tehnologii printre care telegrafia fara fir si primul zbor controlat din istorie, dus la bun sfarsit de fratii Wright.

In 1904 s-a constatat ca adaugand crom si nichel otelului acesta rezista mai bine la coroziune. Se nastea astfel otelul inoxidabil, care va fi utilizat in realizarea majoritatii obiectelor de uz casnic. In 1905, cand Albert Einstein a descoperit relativitatea restransa (o teorie pe care putini au inteles-o in epoca), utilizarea novocainei in timpul interventiilor chirurgicale a sunat inceputul anesteziei. Pana atunci, chirurgii isi anesteziau pacientii dandu-le cateva inghitituri de whisky.

Mai tarziu, un canadian, Reginald Aubrey Fressenden, a pus la punct primul radio AM . O inovatie care, inaintea televiziunii, a adus o modificare importanta in felul in care oamenii isi petrec tipul liber. In 1907, fratii Lumiere, care au inventat, de asemenea, cinematografia, au pus la punct fotografia color . Automobilul exista inca de la inceputul secolului al XX-lea, dar Henry Ford a fost cel care a inaugurat aceasta industrie, in 1909, prin realizarea faimosului model T, disponibil la un pret de 250 $ intr-o vasta paleta de culori. Dar, Ford a inventat mai mult decat o simpla masina, el a pus la punct o intreaga linie tehnologica pe care o vor imita majoritatea uzinelor de masini din lume.

Nici Romania nu lipseste din istoria celor mai importante inventii ale primilor 10 de ani din secolul al XX-lea. Henri Coanda a realizat, in 1910, primul avion cu reactie, "Coanda-1910". Expus la cel de-al doilea Salon de aeronautica din Paris, avionul a fost ignorat de lumea stiintifica, dar a fost remarcat de inginerul francez Gustave Eiffel care i-a spus inventatorului roman:"Tinere, te-ai nascut cu 30 de ani, daca nu cu 50 de ani prea devreme". Profetice, cuvintele celebrului inginer francez s-au adeverit intocmai. Avionul cu reactie ce nu a impresionat in 1910, a devenit o realitate dupa 1950.

1911-1920
Urmeaza descoperirea sistemului atomic sau derivei continentelor, dar acestea ii va lasa pe multi reci, ceea ce nu se va intampla in momentul punerii la punct a primului frigider, in 1913. In 1918, Einstein a descoperit formula energiei, E=mc2. Opinia publica nu a fost insa prea interesata de aceasta descoperire, fiind preocupata mai mult de inventiile care aduceau un plus de confort; cum ar fi cuptorul cu microunde si congelatorul . Era vanzatorului de gheata a apus definitiv.

Primul razboi mondial nu ucide spiritul creator al inventatorilor din lumea intreaga, ce isi concentreaza eforturile pentru realizarea unor avioane din ce in ce mai periculoase si a unor arme tot mai ucigatoare. Dupa razboi, se revine la preocupari mai umane, un american (si nu un englez) inventand pliculetul de ceai.

1921-1930
A trebuit, insa, ca omenirea sa mai astepte pana in 1923 pentru ca sa intampine cum se cuvine primul telefon cu cadran. Doi ani mai tarziu (1925), a venit randul industriei spectacolelor sa inregistreze cea mai mare revolutie din toate timpurile prin inventarea microfonului.

Si, cum drumul fusese deja deschis, in 1926, un scotian pe numele lui John Baird, v-a revolutiona viata de zi cu zi a oamenilor prin inventarea televiziunii. Singura problema a fost ca, la inceput, nu prea existau filme. In asteptarea ciresii din varful tortului, publicul s-a grabit sa mearga la cinematograf pentru a vedea primul film vorbit : "The Jazz Singer". Producatorii acestui film au fost destul de sceptici la inceput, fiind de parere ca publicul nu ar fi fost interesat de filme cu actori care vorbeau...

In 1927, anul cand Charles Linbergh reuseste primul zbor transatlantic fara escala, cercetatorii descopera cortizonul (produs al glandelor suprarenale). Incepe era unei mai bune controlari a durerii. Teoria Big Bang-ului suscita indiferenta generala, dar intr-o epoca in care maladiile venerice erau adesea mortale, descoperirea penicilinei se bucura de mult interes. Pe 25 august 1929, la Paris, este testata prima cabina catapultabila de avion. Inventata de romanul Anastasie Dragomir, aceasta a devenit de-a lungul timpului cea mai sigura modalitate de salvare a pilotiloraflati in situatii critice.

In 1930 se lanseaza banda cu frecventa FM, mai putin sensibila la paraziti ca banda AM. In acelasi an, in Montreal, se incepe construirea podului Jacques-Cartier, care deschide era cartierelor cu locuinte de la periferia marilor orase. Industria spectacolului se fortifica in 1930, odata cu inventarea bandei magnetice si a discului cu 33 de turatii. Primul disc editat avea pe el simfonia a V-a de Beethoven.

1931 - 1940
Industria cosmeticelor este si ea la ora descoperirilor, mai ales dupa ce un chimist de la Revlon pune la punct primul lac de unghii . 1935 va ramane celebru pentru o inventie extrem de populara: sondajul de opinie. Fibra revolutionara, nailonul, isi face aparitia in 1937. El inlocuieste cu succes firele de matase din imbracaminte, dar isi gaseste utilizarea si in multe alte domenii. In acelasi an, Nestle inventeaza cafeaua instant, cunoscuta si comercializata azi in toata lumea.

1941 - 1950
Inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial si avalansei sale de inventii terifiante (printre care si bomba atomica), ungurii Lazlo si Gyirgy Biro realizeaza stiloul cu bila. In timpul razboiului, printre atatea orori, Dow Corning inventeaza siliconul, care ne va da, multi ani mai tarziu, frumuseti apetisante de tipul Pamelei Anderson. La sfarsitul razboiului apare primul ordinator, stramosul computerelor personale de astazi.

Razboiul a dat un imbold fulminant dezvoltarii tehnologiilor si descoperirile au inceput sa se multiplice. In 1946 s-a inventat zapada artificiala si filtrul de cafea. Tot acum apar si inventii mai putin importante ca tranzistorul si cyberenergia. Utilizarea acesteia nu incepe decst in anii '70 pentru ca nu existau inca toate tehnologiile necesare. In anul 1950 va vedea lumina zilei o inventie colosala: cartea de credit, care va permite usurarea operatiilor bancare si va da un puternic impuls economiilor capitaliste.

1951 - 1960
Anii '50 incep cu o serie de descoperiri ce au revolutionat lumea. Apare pilula contraceptiva, ce va schimba esential nu doar viata femeilor, ci si moravurile unei intregi lumi. In acelasi an, cunoscutul dr. Jonas Salk pune la punct un vaccin impotriva poliomielitei, maladie ce facea ravagii in toate paturile sociale dupa cel de-al doilea razboi mondial. Tot in 1950, americanul Peter Carl Goldmank initiaza televiziunea in culori, fara de care nu am fi putut admira unicii ochi violeti ai actritei Liz Taylor.

Si in domeniul inarmarii apar amenintari tot mai complexe. In 1952 un grup de oameni de stiinta aflati in serviciul guvernului american pune la punct prima bomba cu hidrogen. Nici anul 1953 nu a fost lipsit de evenimente. Francezul Marcel Bich pune la punct procedeul de fabricare industriala a stiloului cu bila, in timp ce britanicul Francis Harry Compton Crick si americanul James Dewey Watson descifreaza pentru prima data structura ADN-ului.

In 1954 vede lumina zilei o alta descoperire ce nu poate fi ignorata, bateria solara, creata de oamenii de stiinta de la Bell Telephone Laboratory. In 1955 cercetatorii de la General Electric reusesc sa creeze primul diamant sintetic, in timp ce Willard Frank Libby va revolutiona lumea stiintei prin fundamentarea metodei de datare cu carbon 14. Si anii urmatori i-au gasit pe oamenii de stiinta la lucru. In 1956 se naste primul prototip de masina rotativa, dar abia in 1957 omenirea va fi uimita sa constate ca primul satelit artificial si-a inceput plimbarea in jurul orbitei terestre. Bineinteles, este vorba de celebrul Sputnik, fabricat de un grup de cercetatori sovietici.

Si cum nu se puteau lasa nici ei mai prejos, in acelasi an americanii inaugureaza primul reactor nuclear racit cu sodiu. In timp ce americanii si rusii se "bat" in realizari spatiale, francezul Jacques-Yves Cousteau, ce inventase deja scafandrul autonom, perfectioneaza o capsula de scufundari ce-i va permite sa exploreze mai in profunzime strafundurile oceanelor. In 1958, o descoperire importanta va atrage atentia opinei publice, satelitul de comunicatii creat de un grup de oameni de stiinta americani. Acesta va fi urmat, in 1959, de o alta inventie ce va revolutiona lumea, circuitul integrat, descoperit de americanii Jack Killby si Robert Noyce

1961 - 1975
Inceputul anilor '60 este marcat de "lupta" spatiala dintre americani si rusi. Rusul Yuri Gagarin devine primul om care iese in spatiu, dar americanii se vor razbuna in 1962, cand Mariner 2 va survola pentru prima data planeta Venus. Canada se prinde si ea in joc, in anii '60 profitand de ocazie pentru a-si lansa primul satelit, Alouette.

Dar, acestea nu sunt singurele puncte forte ale anului 1960. Acum apare laserul, pus la punct de Charles H. Townes, Arthur L.Schawlow si Gordon Gould si pentru prima data cercetatorul american Robert Burns Woodward descopera sinteza clorofilei. In anul 1964 americanul Georgee Helmeier realizeaza primul ecran cu cristale lichide, pentru ca in 1966, un alt american, Michael Ellis DeBakey sa revolutioneze medicina prin punerea la punct a primei inimi artificiale(ventriculul stang). Impulsionat de succesul americanului, sud-africanul Christiaan Neethling Barnard realizeaza in 1967 prima grefa de inima pe un om.

Dar, spre sfarsitul anilor '60 nici femeile nu sunt uitate. Acum apare moda permanentului, a pantalonilor evazati si a fustelor plisate; trei elemente fara de care nici o reprezentanta a sexului frumos nu se simtea fericita. Cu toate acestea, anii '60 se termina sub auspicii nefericite. Acum incepe studierea poluarii, apare fenomenul mareelor negre (datorate esuarii petrolierelor) si se descopera efectul de sera. Publicul incearca sa-si pastreze zambetul, mai ales gandindu-se la faptul ca tot la sfarsitul anilor '60 incepe sa se puna fluor in apa potabila, tehnica ce se va reduce considerabil numarul cariilor dentare.

1969 este un an de exceptie in istoria omenirii. Acum Neil Amstrong si Buzz Aldrin devin primii oameni ce pun piciorul pe Luna, dar in acelasi an se naste Intenetul, creat initial pentru o mai buna comunicare si informare a cercetatorilor americani. Anii '70 vor aduce cu ei o avalansa de noi descoperiri. Dupa ce in 1970 americanul Har Gobind Khorana a realizat prima sinteza completa a unei gene, in anul imediat urmator Ted Hoff realizeaza primul microprocesor, iar Raymond Damadian, tot american, pune la punct primul aparat de imagerie prin rezonanta magnetica.

1972 este anul nasterii calculatorului electronic de buzunar, mosit de J.S. Kilby si J.D. Merryman, pentru ca in 1975 sa apara fibra optica, realizat` in laboratoarele Bell. In acelasi an, francezul Phillippe Maupas realizeaza vaccinul impotriva hepatitei B.

readmore »»
 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner