3.17.2010

Steroizii...

.

Steroizii, otrava din spatele unui trup de zeu


In mai toate credintele si culturile omenirii se spune ca totul are un pret. Uneori mai mic, alteori mai mare, dar intotdeauna nelipsit. Practicantii de body-building, care pot fi culturisti profesionisti sau indivizi amatori care “trag de fiare” mai mult sau mai putin "dupa ureche", nu scapa nici ei neachitati pentru aspectul sculptural al trupurilor lor. Atunci cand frumoasa reflexie pe care o arata oglinda este rezultatul multor ani de munca si exercitii, rabdare si respectare a regulilor, pretul pe care individul trebuie sa il plateasca se rezuma de multe ori numai la cantitatea mare de timp petrecuta in sala de forta pentru a ajunge la rezultatele remarcabile. Si poate unele probleme ale articulatiilor. Atunci, insa, cand musuclatura dezvoltata excesiv, vine ca urmare a sustinerii exercitiilor cu substante ingerate sau injectate, pentru marirea masei musculare intr-un mod accelerat si abundent, individul s-ar putea sa aiba o mare surpriza la vremea “notei de plata” si sa constate ca rabatul de la munca grea nu a meritat.
Opinia medicilor nutritionisti in chestiunea steroizilor este transanta: cei mai multi avertizeaza ca persoanele care isi administreaza steroizi pentru acumularea de masa musculara, risca sa se confrunte cu impotenta, calvitie, cresterea pilozitatii pe fata si pe corp, precum si cu intreruperea cresterii. In plus, asimilarea in organism a acestor compusi chimici poate crea dependenta si, mai mult, poate destabiliza puternic sistemul imunitar.
"Multi sportivi, amatori sau nu, utilizeaza steroizi anabolizanti, pentru a obtine o dezvoltare mai rapida si mai eficienta a muschilor. Cele mai frecvente complicatii pe care le poate experimenta un barbat care foloseste steroizi anabolizanti si care se vad sunt micsorarea testiculelor, reducerea numarului de spermatozoizi, chelirea, dezvoltarea glandelor mamare, hipertrofia prostatica, cresterea parului pe fata si corp", atentioneaza dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, acreditat de Comitetul Olimpic International.















Introducerea constanta in organism a steroizilor anabolizanti ii semnalizeaza acestuia un exces de testosteron, ceea ce va duce la suprimarea secretiei acestui hormon dinauntrul organismului. Orice tesut care isi pierde functia se va atrofia in timp. Cum testiculele sunt principalele organe ce secreta testosteron in organismul sanatos, atunci cand vor ramane fara "ocupatie", acestea vor incepe sa isi reduca din dimensiuni, afectand si spermatogeneza - producerea spermatozoizilor. In ce priveste ginecomastia - sau dezvoltarea sanilor la barbati, specialistii spun ca acest efect apare din cauza inhibarii secretiei proprii de testosteron, dar si pentru ca multi dintre steroizi sunt convertiti in estrogeni - hormoni cu actiune feminizanta.





















Efectele secundare ale acestor hormoni folositi de sportivi pentru asa-zisa crestere a performantelor fizice nu se opresc aici. "Pastilatii" si "injectatii" cu aceste substante chimice se mai pot confrunta si cu fluctuatii ale libidoului, toxicitate hepatica, hipertensiune arteriala, cresterea colesterolului, disfunctii ale glandei tiroide, tulburari de dispozitie sau edeme (umflaturi rezultate prin acumularea de lichid in tesuturi).

















Nici femeile preocupate de tonusul fizic nu sunt scutite de complicatiile pe care le aduce administrarea de steroizi. Micsorarea sanilor, cresterea parului in locuri unde nu ar trebui sa se afle, tulburari ale menstruatiei si libidoului, vergeturi, marirea clitorisului si acneea sunt cateva dintre riscurile la care se expun femeile care aleg sa ia steroizi.














Extrem de periculoase sunt aceste droguri sintetice si pentru copii sau adolescenti. Ei risca inchiderea prematura a cartilajelor de crestere, care va duce la o inaltime mai mica decat ar fi obtinut individul in conditii normale. In ce priveste dependenta, aproximativ 70% dintre utilizatori descriu aparitia unei simptomatologii, atunci cand inceteaza administrarea steroizilor. Cele mai frecvente manifestari sunt depresia, reducerea libidoului, scaderea fortei si a dimensiunii muscilor. Acest fenomen se explica prin faptul ca nivelul de testosteron se "prabuseste" brusc, iar activitatea secretorie a testiculelor se reia cu dificultate si intarziere.
Efecte directe
Efectele negative ale steroizilor, ca si cele pozitive, depind de doza administrata, de perioada de administrare, de administrari anterioare, de factori genetici si de alti factori cum ar fi administrarea concomitenta de alte medicamente, afectiuni anterioare si numeroase alte elemente. Se considera ca in general, steroizii injectabili au efecte negative mai scazute decat steroizii orali. Efectele secundare negative pot fi de la usoare pana la cele mai grave. Din putinele studii facute, se pare ca nu prezinta o amenintare directa si acuta asupra vietii, desi studiile pe soareci de laborator au aratat ca administrarea de steroizi a dus la o crestere a probabilitatii de moarte prematura si la scurtarea vietii.


















Asupra sistemului hormonal
Steroizii, fiind substante asemanatoare cu testosteronul, distrug echilibrul hormonal, cauzand schimbari reversibile, dar si permanente. Schimbarile reversibile sunt reducerea cantitatii de sperma si a spermatozoizilor, infertiliate, miscorarea testiculelor, impotenta sau din contra stimulare exagerata - datorate reducerii productiei proprii de testosteron prin mecanismul de feedback negativ. Schimbari ireversibile sau greu reversibile sunt: chelirea prematura si marirea prostatei (chiar si cancer de prostata in final )- prin actiunea DHT (dihidrotestosteron, un derivat mai activ de 1,5 ori decat testosteronul) si dezvoltarea tesutului mamar la barbati.
Asupra sistemului osos si muscular
Sterozii duc la accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere din oasele lungi, determinand in final oprirea prematura a cresterii, fiind foarte probabila o limitare a inaltimii maxime la care ajunge adolescentul. In anumite cazuri poate sa determine o inaltime superioara celei naturale, daca sunt administrati in doze mici si exact inainatea inchiderii naturale a cartilagiilor de crestere. Totodata permit crestera in anumite oase si cartilagii care raman receptive o perioada mai mare de timp dupa incheierea adolescentei, cum ar fi barbia, marul lui adam, nasul, osul de deasupra sprancenelor. Tendoanele sunt afectate prin slabire, cat si prin supunerea la sarcini mai mari decat pot suporta, de catre muschii dezvoltati excesiv, putand duce in final chiar la ruperea lor.
Asupra sistemului cardiovascular
Utilizarea steroizilor poate duce la boli cardiovasculare, cat si la conditii trecatoare care pot determina aparitia prematura a acestor boli: accidente vasculare, atac de cord, tensiune arteriala marita, ateroscleroza (prin crestera lipoproteinelor de joasa densitate si scaderea celor de mare densitate), favorizarea formarii cheagurilor de sange care pot duce la infarct sau accident vascular cerebral.
Asupra ficatului
Utilizarea steroizilor (in special a celor orali, 17alfa alchilati) a fost asociata cu alterearea nivelurilor normale ale enzimelor hepatice, tumori hepatice, pelioza hepatica (chisturi cu sange in ficat, ce se pot rupe si cauza hemoragie interna), colestaza. Se pare ca tumorile hepatice apar la 1-3% din utilizatori, cu o intarziere care poate fi intre 2 si 30 de ani. Utilizarea steroizilor determina degradarea activitatii celuleor hapatice care sunt responsabile cu metabolizarea bilei, putand duce la icter. De asemenea, se altereaza sinteza normala a proteinelor, ficatul devenind in final ineficient in aceasta functie a sa. Metabolismul hormonului de crestere, cat cel si al estrogenilor (hormoni feminini care duc in final la ginecomastie) si cortizolului sunt, de asemenea, afectati.
Asupra pielii si parului
Utilizarea steorizilor duce la cresterea secretiei glandelor sebacee, provocand acnee, chisturi, ingrasarea pielii si a parului. Totodata provoaca o crestere excesiva a parului de pe corp, dar si pierdrea parului de pe cap. De asemenea, DHt-ul provenit din testosteron este direct responsabil cu caderea prematura a parului.
Asupra rinichilor
Desi nu sunt dovedite clar, anumite afectiuni ale rinichilor, pana la tumori, pot fi puse pe seama steroizilor.
Asupra prostatei
Aceasta glanda este influentata direct de catre DHT, un derivat al testosteronului. In urma actiunii acestuia, se mareste, obturand astfel caile urinare si crescand in acelasi timp riscul de cancer de prostata (desi aceasta legatura nu a fost inca dovedita). DHT-ul poate aparea din conversia testosteronului sau a unor steroizi, dar si direct, deoarece unii steroizi sunt derivati de DHT (pentru a nu se mai aromatiza in estrogen).
Efecte indirecte
infectii - datorita injectarii cu ace nesterile, in conditii nesterile sau prin injectarea de steroizi contrafacuti.
cicatrici - in masa muschiului unde se fac injectiile, putandu-se ajunge, in cazurile extreme, la interventii chirurgicale pentru extirparea unor portiuni musculare inflamate si infectate.
flegmoane, abcese - formatiuni infectioase in masa muschiului, foarte dureroase, fiind o urgenta medicala rezolvata prin operatie.
efecte pshihologice - se pare ca in creier sunt receptori speciali pentru testosteron, care raspund si la steorizi. Acestia sunt responsabili cu agresivitatea si iritabilitatea dar si cu siguranta si increderea in sine. Este posibil ca o parte din aceste efecte sa fie rolul autosugestiei, constientizarii ca steroizii te fac mai puternic. S-a incercat si legarea steroizilor de criminalitate, dar nu se poate face o legatura sigura, fiind doar presupuneri.Prin experimentele facute s-a demonstrat ca doar o mica parte din subiectii consumatori au prezentat efecte care sa le afecteze capaciatea de realizarea a sarcinilor de serviciu si intregrarii in societate, si doar in foarte rare cazuri s-a semnalat un comportament periculos pentru sine si pentru cei din jur. Se raporteaza de asemenea efecte ca: euforie (mai ales la doze mari), energie crescuta, excitatie sexuala, dispozitii schimbatoare, tulburari de memorie si confuzie mentala, senzatii de caldura. Tot la doze mari, si la personalitati mai violente, poate aparea "furia steroizilor", o stare de dezinhibare a controlului constient asupra pornirilor violente si chiar criminale. Totusi, este posibil ca aceste probleme sa nu fie recunoscute ca atare si ele sa existe in mult mai multe cazuri decat se crede.
dependenta - se pare ca in anumite situatii steroizii dau dependenta, mai ales psihica. Cine constata ca steroizii te fac puternic si iti dau o senzatie de bine, nu va renunta usor la ei, chiar pus in fata dovezilor stiintifice despre efectele daunatoare asupra sanatatii. De asemenea datorita modificarilor pe care le produc in corp, steroizii dau si un sindrom de abstinenta, precum drogurile, dar mult mai usor. Simptomul cel mai intalnit in urma renuntarii la steroizi este depresia, dar mai sunt si: oboseala, nervozitate, iritabilitate, pierderea apetitului, insomnie, impotenta sau libido redus. Aceste efecte se pot mentine pe perioade lungi de timp, pana la un an.
Multi se intreaba "care sunt sansele ca o anume doza dintr-un anume steroid sa imi faca rau?" Ei bine, nimeni nu poate da un raspuns exact, deoarece fiecare individ este diferit de ceilalti, iar efectele steroizilor, atat cele considerate "pozitive" de catre consumatori (in principal dezvoltarea masei musculare), cat si cele negative sunt determinate de o multitudine de factori. Parerea specialistilor este insa ca, din punct de vedere al sanatatii, a lua steroizi este ca si cum ai juca la ruleta ruseasca. Efecte secundare
Generale
-Acnee
-Ginecomastie
-Retentie lichidiana (edeme)
-Calvitie
-Vergeturi
-Cresterea parului facial si corporal
-Micsorarea (atrofia) testiculelor
-Reducerea numarului de spermatozoizi
-Fluctuatii ale libidoului
-Hipertensiune arteriala
-Cresterea colesterolului
-Toxicitate hepatica
-Reducerea tolerantei la glucoza
-Hipertrofie prostatica
-Disfunctie tiroidiana
-Reducerea functiei imunitare
-Tulburari de dispozitie
-Dependenta
-Sindrom de intrerupere
Specifice la femei
-Ingrosarea vocii
-Marirea clitorisului
-Cresterea parului facial si corporal
-Micsorarea sanilor
-Tulburari ale menstruatiei
























Copii/ adolescenti
-Oprirea cresterii
-Pubertate precoce

Legate de injectare
-Durere locala
-Hematom
-Infectie, abces
-Afectare a nervului
-HIV, hepatita
Majoritatea culturistilor sunt de parere ca in absenta tratamentelor cu steroizi, dezvoltarea musculara este un proces foarte indelungat, obositor si anevoios. Ei pretind ca progresul se resimte foarte greu, daca nu apeleaza la aceste substante. Poate ca stiu ce spun, dar cu siguranta ar trebui sa se documenteze foarte minutios, inainte de a se apuca sa si le administreze. Precum in majoritatea complicatiilor de ordin medical, problema principala survine dintr-o cunoastere truncheata sau inexistenta a chestiunii in care indivizii se complac. Consultarea medicului, a unor nutritionisti si specialisti este estentiala inainte si in timpul antrenamentelor de cultivare musculara. Organismele noastre difera, reactioneaza in mod propriu la diversele tratamente si atunci nimic nu poate fi facut "dupa ureche". Responsabilitatea este un factor esential in initiativele de genul administrarii de steroizi, mai ales ca uneori drumul pe care acestea te duc poate avea un singur sens.

2 comments

Unknown spunea...

salut decebal am sa iti raspund la intrebarea ta cu toate ca eu cred ca stii si tu foarte bine ca in spatele acestor substante este o intreaga industrie care aduce profituri foarte marii si multi banii in contul unor oamenii lipsiti total de orice fel de scrupule si care nu doresc decat un singur lucru sa se imbogateasca, dupa parerea mea vinovatii sunt cei care consuma si abuzeaza de aceste substante, iar noi cei care incercam sa spunem ceva despre acest lucru suntem prea mici pentru a schimba ceva in acest sens.Multumesc pentru vizita si lectura placuta in continuare.

AM spunea...

Din moment ce te-ai apucat de ele, nu te mai poti lasa. Si sa recunoastem..tre sa fii si un pic retardat sa ajungi ca cei de mai sus!

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner