3.14.2010

Exerciţiile fizice practicate în aer liber reduc riscul de cancer renal la bărbaţi

.


Exerciţiile fizice practicate în aer liber conduc la o creştere a concentraţiei de vitamina D în organism, sintetizată de piele în urma expunerii la acţiunea razelor ultraviolete, determinând o scădere a riscului de cancer renal la bărbaţi.
Bărbaţii care lucrează sau care fac sport în aer liber prezintă un risc mai mic de a suferi de cancer renal , acesta putând să scadă cu până la 73%, se afirmă într-un studiu realizat de American Cancer Society
Acelaşi studiu a constatat că această reducere substanţială a riscului de cancer renal se aplică doar în cazul bărbaţilor, nu şi pentru femeile care lucrează sau fac sport în aer liber.
Cercetătorii de la National Cancer Institute din Statele Unite ale Americii au constatat în urma acestui studiu, realizat pe un eşantion de 2.500 de persoane provenind din Europa Centrală, că numărul de tipuri de cancer, inclusiv mamar, ovarian şi colorectal, era substanţial mai mic în cazul persoanelor cu o expunere mai mare la razele ultraviolete.
Vitamina D, un binecunoscut agent anticancerigen, este transportată de organism către ficat şi de acolo către rinichi.
"Dovezile ştiinţifice sugerează faptul că vitamina D, sintetizată în general de organism după expunerea la soare, poate să prevină numeroase boli, inclusiv cancerul", a explicat medicul american Sara Karami, autoarea studiului.
"În studiul nostru, am folosit anumite denumiri de profesii pentru a estima expunerea la soare în timpul orelor de lucru. Am observat că bărbaţii cu cele mai mari niveluri de expunere la soare prezentau un risc mult mai mic de cancer renal comparativ cu bărbaţii cu niveluri mici de expunere la soare", a mai spus Sara Karami.
Oamenii de ştiinţă americani au monitorizat evoluţia cazurilor de carcinom renal (RCC), cea mai frecventă formă de cancer la rinichi, atât în Statele Unite, cât şi pe plan mondial, timp de peste 20 de ani
O reducere a concentraţiei de vitamina D în organism, cauzată probabil de un stil de viaţă tot mai sedentar şi de numărul tot mai mare al profesiilor exercitate din interiorul birourilor, reprezintă principalul factor responsabil pentru explozia numărului de cazuri de cancer renal.
Cercetătorii au monitorizat peste 2.500 de muncitori din Rusia, România, Polonia şi Republica Cehă, care au fost împărţiţi în trei grupuri de studiu, în funcţie de expunerea la soare permisă de profesiile acestora.
Oamenii de ştiinţă au constatat o scădere substanţială de până la 38% a riscului de cancer renal pentru voluntarii de sex masculin ale căror profesii le permit o expunere mai îndelungată la soare.
În regiunile nordice, acest risc scade cu până la 73%. Însă după ce au constatat că această scădere nu se aplică şi pentru femei, Sara Karami a declarat: "Nu avem deocamdată o explicaţie pentru diferenţele înregistrate la bărbaţi şi femei. Diferenţele biologice şi comportamentele ar putea avea un rol. De exemplu, diferenţele hormonale pot să influenţeze reacţia organismului faţă de expunerea la soare, iar în plus, bărbaţii sunt mai tentaţi să lucreze în aer liber fără să poarte tricouri".
Deşi câteva alimente conţin vitamina D, oamenii sintetizează 90% din conţinutul zilnic de vitamina D în urma expunerii la razele ultraviolete.
În ciuda rezultatelor acestui studiu, medicii avertizează asupra riscurilor de producere a cancerului de piele, cauzat de o expunere prelungită la soare.
Persoanele din tipul caucazian îşi sintetizează întreaga cantitate de vitamina D dintr-o zi în urma unei expuneri directe de 10-20 de minute fără a folosi creme de protecţie solară.
Printre proprietăţile anticancer ale vitaminei D se numără şi prevenirea replicării celulelor tumorale.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner