3.14.2010

HARTA GENETICA PENTRU 1.000 USD

.


Cercetatorii GE Global Research Center din New York lucreaza la o metoda de scanare a genomului uman care va permite obtinerea acestuia pentru doar 1000$, în mai putin de o zi.
Genomul uman a mai fost scanat anterior, dar la preturi substantiale. Astfel, primul genom uman scanat, în anul 2003 a costat 500 milioane USD, conform New York Times, iar recent un inginer de la Stanford University a anuntat ca a obtinut o tehnologie cu care poate reduce pretul la 50.000 USD. Odata cu posibilitatea scanarii unui genom uman pentru 1.000 USD, fiecare dintre noi va putea obtine propria harta genetica, care va descifra secretele bolilor la care suntem predispusi, precum si modul în care pot fi tratate.
GE va dezvolta o noua metoda de analiza a ADN care va reduce dramatic complexitatea secventializarii ADN.
ADN-ul ne defineste. Chiar daca exista si alti factori care afecteaza modul în care ne transformam pe masura ce ne dezvoltam, totul porneste de la ADN. În ADN sunt codificate informatiile care determina culoarea parului, daca vom mai avea par pe când îmbatrânim, cât de înalti vom fi si ce tonalitate va avea vocea noastra. Dar poate si mai important este faptul ca o cunoastere a secventei complete ne poate oferi informatii legate de medicamentele care ne sunt de folos si de cele care ne fac rau. Ne poate spune daca suntem predispusi la anumite boli curabile. Exista o cantitate enorma de informatii - si aceasta creste tot mai mult - cu privire la efectele care se pot produce datorita prezentei anumitor secvente de ADN. Chiar daca aspectele etice sunt serioase si complicate, beneficiile pentru sanatate care vor putea fi obtinute in viitor datorita cunoasterii secventei complete a ADN-ului uman sunt enorme.
Despre ADN
- Un singur genom (care se afla într-un ovul sau într-un spermatozoid) are o lungime de aproximativ 3 miliarde de baze, dar deoarece luam jumatate din genom de la mama si cealalta jumatate de la tata, trebuie stabilita ordinea tuturor celor 6 miliarde pentru a "stii" cu adevarat cine suntem;- ADN-ul dintr-o singura celula are o lungime de aproape 2 metri;- Avem aproximativ 400 de grame de ADN în întregul organism;- Daca îl punem cap la cap, ADN-ul din corpul nostru ar ajunge de aici pâna la planeta Pluto si înapoi de 7 ori! Are peste 90 de miliarde de km;- ADN-ul contine toate genele noastre, codificate; si avem cam 30.000 de gene;- ADN-ul este împartit în sectiuni mari, denumite cromozomi, si avem 23 de seturi de cromozomi;- Un singur cromozom poate avea o lungime între 45 milioane de baze si 245 milioane de baze, în functie de tipul de cromozom;- Daca comparam o persoana cu o alta, ADN-ul acestora va prezenta câte o diferenta la fiecare 1.300 de baze, în medie, o diferenta de 0,07%; pentru referinta: diferenta dintre om si cimpanzeu este de 1,44%.
GE (NYSE: GE) este o companie globala care ofera servicii în domenii precum infrastructura, finante si media, urmarind sa raspunda unor trebuinte esentiale ale lumii. De la energie, apa, transporturi si sanatate pâna la accesare de fonduri si informatii, GE deserveste clienti din mai bine de 100 tari, având peste 300 000 angajati la nivel mondial. GE înseamna Imagination at Work.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner