1.20.2011

Felicitari deosebite

.
3 comentarii

 Inca din vechiul Egipt, la inceputul unui nou an, se trimiteau mici zicale pe papir iar in evul mediu, membrii nobilimii lasau sa se scrie felicitari care se dadeau in timpul vizitelor. Cea mai veche felicitare pastrata se afla in British Museum si a fost realizata in anul 1400 pentru Valentin (Ziua Indragostitilor).
 
Adevaratul obicei al trimiterii de felicitari a inceput insa abia in anii 1800. Trimiterea unei felicitari era insa in acele timpuri destul de costisitoare si era privilegiul clasei bogate. Cele mai populare felicitari erau cele de Sf. Valentin si cele de Craciun, iar mai tarziu au fost create felicitari pentru toate ocaziile.

 Prima felicitare comercializata a aparut in anul 1843, o felicitare de Craciun si reprezenta o familie cu copii care beau vin impreuna. Desi ideea a fost controversata, felicitarea a fost conceputa intr-o serie de 1000 de bucati de catre John Callcott Horsley si au fost vandute cu un shilling fiecare. Cele mai populare felicitari in Anglia erau cele pline de umor si cele cu tematica de primavara. Felicitarile oficiale au aparut in 1840 si erau in special patriotice.

 In America, cel care a publicat prima linie de felicitari de Craciun, felicitari printate, a fost Louis Prang in 1875, un imigrant german, numit si tatal felicitarilor americane, insa din cauza imitatiilor proaste care s-au facut dupa felicitarile sale, a fost scos de pe piata.


   Cel mai prolific artist de felicitari a fost Ellen H. Clapsaddle, avand insa si destinul cel mai tragic. A murit necunoscuta si fara bani, abia dupa moarte, felicitarile create de ea au devenit foarte apreciate, iar astazi sunt cele mai colectate felicitari.

Felicitarile sunt in ziua de azi un mijloc obisnuit de a transmite urari cu orice ocazie, in topul felicitarilor fiind in ordine sarbatorile de sf. Valentin sau de 1 si 8 Mamei

readmore »»
 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner