4.17.2010

Simturile uimitoare ale animalelor

.
0 comentarii

Vedem destul de bine, auzim asa si asa, suntem capabili - ma rog, unii dintre noi, si dupa antrenament serios - sa recunoastem mirosurile a cateva mii de substante diferite (cu conditia sa fie in concentratii maricele), identificam numeroase gusturi si avem o sensibilitate tactila mare – cel putin la nivelul mainilor… Suntem bine inzestrati, nu-i asa? Fara indoiala, ne-am descurcat bine ca specie, in decursul evolutiei, scotand tot ceea ce puteam scoate din “echipamentul” cu care ne-a inzestrat natura.
Insa putina smerenie n-are cum sa ne strice: in ceea ce priveste simturile, in lumea animalelor exista niste capacitati inaccesibile noua si care ne fac sa parem de-a dreptul subdezvoltati, prin comparatie. Exista specii care, desi se afla mai jos decat noi pe scara evolutiei - cel putin asa ne place noua sa credem - au niste insusiri asa de uimitoare, incat ne lasa cu gura cascata si ne trezesc simtul modestiei pe care - tot in cursul evolutiei - l-am cam pierdut. Inainte de a ne lauda ca noi suntem cei mai tari din toate punctele de vedere, n-ar strica sa aflam si de ce sunt in stare altii: iata o lista de 10 astfel de "puteri" exceptionale ale unor animale.

Ecolocatia, prezenta la multe specii de lilieci si de delfini, este metoda lor de navigatie "pe ne-ve": ii ajuta sa "simta" prezenta obstacolelor in fata lor, chiar daca nu le vad.
Aceste animale emist pulsuri de ultrasunete (sunete de frecventa foarte inalta, pe care urechea umana nici nu le poate percepe). Undele ultrasonice se izbesc de obstacolul din fata si se intorc (principiul ecoului) la emitator, care afla, astfel, ca in fata lui se gaseste ceva si ia o decizie in consecinta.Un liliac, de pilda, isi da seama daca are de-a face cu o insecta (trebuie mancata) sau cu peretele de stanca al pesterii, zidul unei constructii ori un om (trebuie ocolite). Si delfinii se folosesc de ecolocatie, atunci cand inoata prin ape maloase, cu vizibilitate foarte redusa. Acum, sa dam si omului ce-i al omului: homo sapiens sapiens, cu creierul lui destept, a descoperit acest principiu si l-a aplicat in constructia unor aparate, numite sonare, folosite pentru detectia subacvatica a obiectelor. Unul dintre factorii care ii fac pe rechinii carnivori niste pradatori atat de eficienti este faptul ca ei sunt capabili sa detecteze campuri electrice slabe care le semnaleaza prezenta, in apropiere, a unor creaturi vii care le-ar putea sluji drept hrana.
Toate animalele emit astfel de campuri de energie, rezultatul activitatii bioelectrice din corp, dar nu toate sunt capabile sa receptioneze aceste semnale din mediul exterior.Rechinii, insa, au celule speciale cu ajutorul carora percep aceste impulsuri, transmise prin apa - treaba de care, se recunoastem , noi nu suntem in stare (ati simtit voi in apa, vreodata, prezenta unui peste de la nu stiu cati metri, fara sa-l vedeti?) Atat de dezvoltat e acest simt uimitor, incat un rechin poate descoperi un peste chiar daca acesta e ascuns in nisip - doar dupa slabele impulsuri electrice produse de contractiile muschilor sai.
Receptori de temperatura avem si noi - simtim cand aerul e cald ori rece - dar suntem departe de performantele pe care le ating, in acesta privinta, anumite specii de serpi.
Serpii boa, de pilda, percep "caldura" (radiatia infrarosie) emisa de corpul unui soarece aflat la distanta de mai multi metri si se indreapta cu precizie spre aceasta potentiala prada.Organele de simt corespunzatoare (sunt doua) sunt localizate intre ochi si nari, de ambele parti ale capului, astfel incat a sarpele poate "simti" cu precizie directia in care se gaseste prada si distanta pana la ea, ajustandu-si fara gres unghiul si viteza atacului, drept care nu-si greseste tinta nici macar pe intuneric. (Intuneric e pentru noi, care nu vedem in infrarosu. Sarpele, insa, vede.)
In ochii nostru, o multime de pasari apar colorate in nuante terne, din gama griurilor si a brunurilor dar, daca am vedea asa cum vad adesea pasarile, in lungimi de unda imperceptibile pentru noi, ni s-ar parea gatite in cele mai stralucitoare culori.
La fel si insectele - sunt capabile sa vada in lungimi de unda aflate in afara spectrului vizibi(vizibil pentru noi, ca asa-i omul: zice ca numai ce se refera la el conteaza).
Cu alte cuvinte, acolo unde noi nu vedem mare lucru, ele vad o multime de detalii, iar acolo unde pare intuneric complet, poate sa fie, de fapt, destula lumina (ultravioleta, insa) si destule lucruri de vazut - pentru cei care vad in ultraviolet.Asta nu insemna ca noi nu folosim vederea in ultraviolet: unele instrumente astronomice de inalta performata (precum telescopul Hubble) capteaza, de fapt, imagini in ultraviolet, pe care noi, insa , nu le putem vedea ca atare. Imaginile cu pricina sunt colorate, ulterior, de niste tehnicieni, care le dau diverse nuante din spectrul vizibil, astfel sa putem intelege si noi ceva din acele poze.

Unele mamifere - cele mai familiare noua fiind pisicile, dar trasatura se regaseste si la multe mamifere salbatice - au fundul ochiului captusit cu o membrana reflectorizanta (numita tapetum lucidum), care oglindeste - si deci amplifica - si cea mai slabaa raza de lumina, dandu-i astfel posibilitatea sa mai impresioneze o data celulele fotoreceptoare din retina.

Asa se explica de ce, intr-un intuneric aproape complet, pisicile vad totusi destul de bine: membrana reflectorizanta - aceea care face ca ochii sa le straluceasca in intuneric le ajuta sa profite de orice firicel de lumina, fie el cat de firav.De ce isi tot flutura serpii limba lor infurcata, atunci cand se deplaseaza? Ei bine, culeg informatii care ii ajuta sa se orienteze. De fapt, ei "gusta" aerul: capteaza si analizeaza particulele existente in aer si, astfel, isi formeaza o idee asupra a ceea ce se gaseste in acel mediu.La om, moleculele odorante din aer sunt "culese" cu ajutorul mucoasei nazale; la serpi, aceasta colectare are loc cu ajutorul limbii. Particulele captate pe suprafata umeda a limbii sunt analizate apoi cu ajutorul unor organe speciale - organele lui Jacobson - care transmit infomatia la creier; iar aici, este transformata intr-o senzatie care ii "spune" sarpelui ceva despre mediul in care se afla.

Unii fluturi de noapte sunt in stare sa simta prezenta unor feromoni emisi de membri ai sexului opus. Mare lucru! o sa ziceti. Doar chestia cu feromonii e valabila si la oameni, dupa cate cunoastem din cercetari recente. Da, dar din cate stim pana acum, noi, oamenii, trebuie sa stam destul de aproape unii de alti ca sa percepem semnalele feromonale transmise de semenii nostri.

Pe cand fluturii de noapte sunt in stare sa simta prezenta partenerilor de la niste distante de necrezut - peste zece kilometri, in cazul unor specii. Cu alte cuvinte, sunt capabili sa detecteze niste concentratii infime de feromoni - cateva molecule intr-un ocean de aer. Asta e ca si cum am fi noi capabili sa simtim gustul de… vinului - sa zicem -, gustand apa dintr-un lac in care au fost puse si cateva picaturi de vin…
La om, mustatile sunt un caracter sexual secundar masculin; la alte mamifere, insa, ceea ce numim noi "mustati" reprezinta cu totul altceva: niste fantastic de sensibile si eficiente organe de simt.

Cand animalul e in stare de veghe si mai ales atunci cand se deplaseaza, perii lungi din jurul botului - numiti vibrize - se misca intruna, iar semnalele captate de ele se integreaza intr-o soi de harta a imprejurimilor, care ajuta mamiferele cu pricina sa se orienteze chiar si pe intuneric.Majoritatea rozatoarelor, de pilda, n-au o vedere buna, dar compenseaza prin dezvoltarea remarcabila a altor simturi: au o exceptionala acuitate a simtului olfactiv (ele traiesc efectiv intr-un "peisaj de mirosuri", asa cum noi, specie "vizuala" prin excelenta, traim intr-o lume a formelor si a culorilor) si poseda un auz mult mai dezvoltat decat al omului, la care se adauga acest minunat aparat de detectie reprezentat de vibrize.Cum izbutesc, de plida, sobolanii, cu vederea lor slaba, sa se orienteze prin canale si pivnite, pe intuneric? Cercetari foarte recente au aratat ca ei pipaie neincetat suprafetele din jur cu ajutorul vibrizelor, ca acestea vibreaza cu frecvente diferite, specifice, in functie de lungimea lor si ca au o sensibilitate extraordinara - percepand denivelari extrem de fine ale suprafetelor - careia ii corespunde o capacitate la fel de extraordinara a creierului de a analiza acesta avalansa de informatii.Aceasta colectie de simturi formidabile explica, probabil, remarcabilul succes evolutiv al rozatoarelor (ele constituie cel mai numeros grup de mamifere existent astazi).

La om, mecanismul auzului, e in linii mari, urmatorul: membrana timpanica vibreaza sub presiunea exercitata de undele sonore; vibratiile sunt tranmise, prin urechea medie, prin intermediul unui sir de trei oscioare - ciocanul, nicovala, scarita - spre celulele din canalele urechii interne, celule inzestrate cu cili (perisori microscopici) care se misca in ritmul vibratiilor si transmit acest semnal la creier, unde el e descifrat, dand nastere senzatiiilor auditive.

Dar cine zice ca pentru a auzi ai, neaparat, nevoie de timpan? Exista si alte membrane care pot juca rolul acestuia. De pilda, cateva mii de specii de pesti folosesc, in locul membranei timpanice, vezica inotatoare (ceea ce se numeste, popular, "basica" pestelui) a carei membrana vibreaza sub influenta undelor sonore si transmite vibratiile la urechea interna prin intermediul unui sir de oase micute, ce alcatuiesc aparatul Weber.

Modul in care se orienteaza pasarile in timpul migratiei ramane unul dintre marile mistere ale stiintei. Mai multe explicatii au fost propuse in decursul timpului, cele mai larg acceptate azi fiind cele care sustin ca pasarile se orienteaza cu ajutorul campului magnetic terestru.

O ipoteza indrazneata, de data recenta, sustine ca pasarile ar percepe acest camp de forta printr-un soi de sinestezie. La om, termenul de sinestezie desemneaza o asociere bizara de senzatii de natura diferita - exista, de pilda, oameni care, la auzul unor anumite sunete, vad anumite culori; evident, e o anomalie, rar intalnita si inca prea putin studiata. Conform ipotezei mentionate, pasarile ar "vedea" liniile campului magnetic terestru sub forma unui desen suprapus peste peisaj, iar orientarea acestor linii le indica directia ce trebuie urmata.

sursa:descopera.ro

readmore »»

Ciocolata neagră - "medicament"?

.
0 comentarii

Ciocolata neagră

-ar putea fi prescrisă în viitor pacienţilor suferind de ciroză, potrivit unui studiu recent care a demonstrat potenţialul terapeutic al desertului.
Cercetătorii spanioli au anunţat, joi, că ciocolata neagră are capacitatea de a limita creşterea presiunii sangvine în cavitatea abdominală, un fenomen ce se produce de regulă după fiecare masă, care poate ajunge la un nivel periculos de mare în cazul pacienţilor suferind de ciroză şi care provoacă, în cazurile severe, spagerea vaselor sangvine.
Oamenii de ştiinţă consideră că flavonoizii, substanţe antioxidante din ciocolată, reprezintă motivul pentru care aceasta este benefică pentru reglarea presiunii sangvine, deoarece aceste substanţe ajută membranele celulelor din pereţii vaselor de sânge să se relaxeze şi să devină mai flexibile.
Acest studiu, realizat pe un eşantion de 21 de pacienţi suferind de afecţiuni hepatice în fază terminală, a ajuns la concluzia că voluntarii care au primit porţii zilnice de ciocolată neagră conţinând 85% cacao au prezentat o presiune sangvină considerabil mai mică la nivelul ficatului, comparativ cu voluntarii care au primit porţii zilnice de ciocolată albă.
Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de European Association for the Study of the Liver la Viena. Alte studii ştiinţifice au sugerat faptul că ciocolata neagră are efecte benefice şi asupra sănătăţii inimii.Ciroza provoacă cicatrice adânci la nivelul ficatului, cauzând o funcţionare defectuoasă pe termen lung a acestui organ. Boala este provocată de factori diverşi, printre care se regăsesc infecţia cu virusul hepatitei şi consumul abuziv de alcool.

readmore »»

MAI MULT TRAFIC PE SITE

.
0 comentarii

Primul si cel mai eficient schimb automat de trafic din Romania.

Ai un site, un blog sau un magazin online si vrei mai multi vizitatori romani?

Schimb de trafic este cea mai buna metoda de a obtine trafic pe site-ul tau. Este gratuit, este pentru toata lumea (indiferent daca ai deja 10 000 de vizitatori zilnici pe site sau numai 10) si nu implica prea mult efort din partea ta.
Fara banere la schimb. Traficul este bazat pe vizitele celorlalti utilizatori. Dupa ce le alocati credite, websiturile dv. primesc vizite. Trafic gratuit primit in urma navigarii automate pe alte site-uri.
Tineti deschisa in browser pagina noastra de navigare si acumulati automat credite. Toti utilizatorii procedeaza similar si asa se obtine traficul gratuit!
300 de credite gratuit la înscriere dupa ce obtineti prin navigare automata primele 20 de credite.
Informatii periodice, concursuri cu premii si dublarea ratiei de trafic in anumite perioade.
Schimb de trafic. Prin navigare automata pe alte site-uri acumulati puncte: 1 punct credit = o vizita primita pe site-ul dv. La crearea contului, dupa ce navigati automat pentru primele 20 de credite, primiti 300 de puncte-credit pentru trafic gratuit. Prin navigare, traficul automat furnizeaza puncte.

readmore »»

4.16.2010

7 descoperiri incredibile

.
0 comentarii

Lucruri incredibile care inca mai fascineaza omenirea!

1.Harta vestica a Europei
Timp de 400 de ani, palatul Topkapi a servit drept resedinta principala pentru Imperiul Otoman. Abia in 1929, turcii s-au gandit sa-l faca muzeu, reorganizand toate documentele, artefactele si obiectele ascunse prin pivnite si celelalte camere impresionante ale cladirii. Asa se face ca in acest proces a fost descoperita si o harta, realizata in 1513 de catre amiralul si cartograful Piri Reis. Harta arata portiunea vestica a Europei, partea vestica a Africii, America de Sud si, surprinzator, Antarctica. Reis a desenat cu precizie potrivirea dintre Africa si America de Sud (initial masa comuna, apoi continentele s-au departat in timp), precum si Antarctica, taram inghetat vazut pentru prima oara in 1820 de catre Mikhail Lazarev si Fabian Gottlieb von Bellingshausen.
Adaugand si mai mult mister hartii, Reis a desenat pe ea o referire la Columb, amintind de o harta veche pe care acesta ar fi utilizat-o in calatoriile sale. Harta lui Columb a devenit un fel de El Dorado pentru vanatorii de artefacte, dar nimeni nu a gasit-o...
2.Giulgiul din Torino, acea panza de peste patru metri lungime, lucrata manual din in si inca mirosind a smirna, reprezinta una dintre cele mai controversate descoperiri. Aparitia giulgiului e invaluita in mister. Potrivit istoricului Averil Cameron, se pare ca panza a fost gasita la Edessa si dusa in 944 la Constantinopol. De acolo, giulgiul intra intr-o epopee, fiind transportat spre Orient si de acolo spre Occident, de la cruciatii avizi dupa bogatie la francezii doritori de faima. In 1357 este documentata prima reprezentare oficiala a giulgiului sfant in Europa. Dupa acea data, toate icoanele aparute au copiat chipul lui Iisus de pe panza. In 1578, giulgiul a fost predat Domului din Torino, gazduindu-l in Biserica Sf. Ioan Botezatorul, unde se afla si astazi.
Controversele sunt nenumarate. In primul rand, datarea cu carbon a relevat o prevenienta din secolele XIII - XIV, acceptata chiar si de catre Biserica Catolica. Apoi, dupa analize repetate, cercetatorii nu au putut gasi urme de sange. A venit in cele din urma si o reproducere fidela din partea unui sceptic, care a aratat cat de usor se putea obtine un asemenea giulgiu. Oricum, descoperirea din secolul VI ramane una dintre cele mai frumoase artefacte care au adaugat dinamism omenirii.

3.Manuscrisul lui Voynich nu are data sau autor. Lucrarea contine 232 de pagini impecabile, scrise intr-un limbaj necunoscut. In ea apar oameni ciudati si plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scalda intr-un lichid nemaiintalnit si in jurul textelor indescifrabile se gasesc semne zodiacale fara corespondent. Cartea se afla momentan la Yale, cercetatorii cazand de acord ca este cel mai bizar document descoperit vreodata.
A fost dictat de Dumnezeu? Apartine extraterestrilor? Este creatia unui nebun? Nimeni nu poate sti...
4.Proiectul SETI
Prin 1963, fascinati de universul vazut si nevazut, americanii au pornit un program ambitios pentru cautarea formelor inteligente de viata prin toata intinderea teoretic infinita de spatiu. A inceput proiectul SETI, acronim de la Search for Extraterrestrial Intelligence, avand la baza o echipa de experti si un telescop radio urias, botezat "Marea ureche". Pe 15 august 1977, Dr. Jerry R. Ehman devine martorul unei descoperiri de senzatie. Un semnal ciudat, etichetat drept extraterestru, a fost inregistrat si transpus pe hartie. Semnalul a tinut 72 de secunde, facandu-l pe Ehman sa noteze "Wow" pe acea hartie, nota care a devenit celebra. Multi au spus ca o civilizatie a incercat sa ne contacteze, altii ca este doar o manifestare normala data de interactiunea dintre doua stele.

5.Capul de ciocan

Poposim putin si pe taramul tarii noastre, mai exact la Aiud. In 1974 a fost descoperit pe unul din malurile Muresului, un obiect ciudat care semana cu un ciocan. Piesa a fost dusa la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca, unde a fost studiata in detaliu. Surprinzator, capul de ciocan era facut din aluminiu, compus obtinut prima oara in 1808 si produs in masa abia in 1885. Aluminiu se obtine de regula din bauxita, element deosebit de abundent in scoarta terestra. El are avantajul ca rezista la coroziune, avand si o densitate mica, raportata la rezistenta crescuta a materialului (aceste aspecte il fac ideal pentru aeronave). Tocmai de aceea a rezistat atat de bine acea componenta de la Aiud, ea fiind etichetata cu o vechime de peste 10000 de ani. Asadar, cand a fost descoperit aluminiul?

6.In 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era bulversata de un eveniment ce poate fi considerat chiar inspaimantator. In vara acelui an, in zona ecuatoriala a oceanului Pacific s-au inregistrat sunete extrem de puternice, captate de microfoane aflate la 5000 de kilometri distanta. Semnalele au fost accelerate de 16 ori, obtinandu-se un sunet care, spun cercetatorii, pare a fi scos de un animal. NOAA a pus chiar spectrograma si sunetul inregistrat pe site, dar misterul ramane neelucidat. Ce animal submarin, inca nedescoperit de om, ar putea emite asemenea zgomote?
7.Figurine ciudate
In 1944, Waldemar Julsrud calarea prin relieful plin de stanci si nisip al regiunii mexicane Acambaro. Intamplator, asa cum este cazul de obicei, barbatul a descoperit niste figurine ciudate care reprezentau dinozauri si oameni din toate colturile lumii. Julsrud nu a putut explora tot situl respectiv, asa ca a pus un fermier local sa sape dupa figurine, promitandu-i o suma de bani pentru fiecare obiect adus. Waldemar probabil nu s-a gandit ca va avea de dat o gramada de bani, din moment ce fermierul i-a adus peste 32000 de statuete, dar credem ca a meritat fiecare banut. Figurinele respective erau perfect conservate. La datarea lor cu izotopi de carbon, s-a demonstrat ca nu sunt niste facaturi, avand mai mult de 1500 de ani vechime, unele chiar 6500 de ani.
Problema care se pune acum: cine le-a facut, cunoscand atat de bine dinozaurii?

readmore »»

Jucarii ecologice

.
0 comentarii

Stiati ca multe jucarii pentru copii sunt periculoase pentru sanatatea acestora? Asta pentru ca sunt confectionate in mare parte din plastic si alte materiale sintetice, iar uneori aceste jucarii pot contine vopseluri sau adezivi ce contin mercur sau plumb (extrem de toxice). China a fost in centrul atentiei in 2007 din cauza scandalului jucariilor toxice. Aproape 80% din jucariile din intreaga lume sunt produse aici.
In ziua de azi toate jucariile sunt facute din material plastic, toxic de felul lui. Insa am vazut si o solutie alternativa la aceastra problema si anume jucarii pentru copii din lemn.

Ce criterii trebuie sa indeplineasca insa o jucarie pentru a putea fi considerata ecologica?
1. Creativitate –Jucariile pentru copii din lemn stimuleaza in mod real imginatia si inventivitatea copiilor. Sunt versatile si nu limiteaza la o anume joaca asa cum fac jucariile de plastic pe care e de ajuns sa apese un buton, porneste un motoras, se aprind beculete si incepe un cantecel tiuitor si asta e joaca.In primul rand materialele folosite pentru confectionarea jucariilor pentru copii din lemn sunt ecologice, naturale - lemn, bumbac, in, bambus.
2. Rezistenta – e clar ca lemnul e mai rezistent decat plasticul, care se poate sparge in bucatele mici si poate deveni chiar periculos.
3. Fara PVC – multe jucarii din plastic contin PVC, o substanta f toxica mai ales daca este bagata in gura.
4. Prietene cu natura – jucariile de plastic sau bucatile lor vor ajunge inevitabil locuitorii unui camp, si vor sta acolo ceva zeci de ani, sau poate chiar sute. Lemnul e natural, biodegradabil, si, de fapt, fiind rezistent, ar putea ajunge in mainiile altor copilasi.
5. Sunt naturale jucariile pentru copii din lemn au o frumusete naturala si calda. In general, jucariile pentru copii din lemn sunt facute din copacii care se regenereaza rapid.
Optiunile parintilor care doresc sa cumpere jucarii ecologice sunt destul de limitate la noi. Cu toate acestea exista cateva solutii. Cele mai originale jucarii ecologice mi s-au parut papusile naturale. Acestea sunt facute din materiale 100% naturale - bumbac umplut cu lana de oaie, trasaturile fetei brodate cu fir de bumbac si parul realizat tot dintr-un mix de fire naturale.
Site-ul jucarii pentru copii din lemn este o alternativa daca vrei sa alegi o jucarie unicata pentru copilul tau de ziua lui. Jucariile pentru copii din lemn sunt de ceva vreme uitate si lasate la o parte, facand loc jocurilor mai “sofisticate” poate pentru varsta celor mici.
Recomand aceste jucarii pentru copii din lemn pentru a incerca sa aducem inapoi celor mici jucariile pe care noi le indrageam si de asemenea pentru initiativa de a folosi materiale care sunt cat mai putin daunatoare (toxice) si unele din ele chiar reciclate.
Sunt curios sa aflu parerea voastra legata de acest subiect – plastic sau lemn?

readmore »»

4.15.2010

O minune divina sau noroc incredibil? (FOTO)

.
0 comentarii

La prima vedere, capitanul vasului din imagine isi indreapta nava spre un dezastru inevitabil. Vasul este, evident, mai inalt decat podul pe sub care trebuie sa navigheze. Cine s-ar fi asteptat la un atare deznodamant?

Sursa: Izismile

readmore »»

Un nou concept

.
2 comentarii


Daca stii cu adevarat ce cauti,daca esti exigent,daca vrei sa intalnesti pe cineva care sa aiba acelasi stil de viata si care vorbeste aceeasi limba cu tine atunci UmbrellaforTwo este locul potrivit.

Umbrellafortwo este prima agentie din Romania dedicata exclusiv profesionistilor din mediul de afaceri care sunt in cautarea jumatati sau a celor 50%lipsa din viata sa.


Intra pe http://www.umbrellafortwo.ro/ si aceseaza o optiune actuala si eficienta pentru a gasi ceea ce cauti.

readmore »»

9 solutii ingenioase: Cum sa nu te fure hotii

.
0 comentarii

De ce sa muncesti din greu pentru ceva anume cand il poti procura mult mai usor? E clar. E intrebarea pe care multi si-o pun in tara asta si ne mai miram de ce sta totul asa cum sta. Haideti sa vedem noua solutii inteligente pentru a scapa de indivizii mici. De cei mari, se va ocupa altcineva. Sau poate ca nu...

1.Nu putem lasa hotii sa fie mereu cu un pas in fata noastra. Se spune ca nevoia te invata, lucru care ar explica partial actiunile lor. Spunem partial, pentru ca hotul are o psihologie delicata si o judecata care fenteaza de cele mai multe ori posibilitatea de a munci cinstit. De ce sa muncesti din greu pentru ceva anume cand il poti procura mult mai usor? E clar. E intrebarea pe care multi si-o pun in tara asta si ne mai miram de ce sta totul asa cum sta. Haideti sa vedem noua solutii inteligente pentru a scapa de indivizii mici. De cei mari, se va ocupa altcineva. Sau poate ca nu...
Unde punem banii sau obiectele de valoare din casa? Sub saltea? Acolo se va uita hotul prima data! Ce ziceti de un lacas special in perete, acoperit de un capac care seamana cu o priza? Ca sa aveti acces la acel loc, trebuie sa introduceti o cheie exact in priza si, ca prin magie, observati unde sunt banii dumneavoastra.

2.Ne cumparam telefonul mult dorit si, pana sa ne bucuram asa cum trebuie de el, constatam ca a disparut din buzunar. Asta e o problema serioasa in mijloacele de transport in comun, de la garnituri de metrou si pana la tramvaie. Hotul si-a dezvoltat abilitati excelent si, colac peste pupaza, el e si cultivat. Stie aproape toate modelele si se avanta la cele mai scumpe. Daca e smartphone, cu atat mai bine. Daca e, asa cum spunem mai in gluma, mai in serios, o "caramida", atunci suntem in siguranta. Solutia prezentata se compune dintr-un telefon foarte vechi, transformat in loc de depozitare pentru cel nou! In felul acesta, va puteti lasa linistit telefonul la vedere...

3.In special la locul de munca, iti cumperi cel mai apetisant senvis si, din anumite motive, vrei sa il mananci mai tarziu, asa ca il depozitezi in frigiderul firmei. Cand stomacul da semne ca vrea sa fie pus la treaba, te duci frumusel la frigider sa te infrupti din sunca, salata, rosii, cascaval, toate puse intre doua felii de paine... Dar unde e senvisul? Se prea poate sa-l fi mancat un coleg, sau poate chiar seful. Iti recomandam o folie de plastic cu un desen pe ea ce imita mucegaiul! In felul asta, nimeni nu se va atinge de el!
4.Numai in Romania s-au furat o multime de autoturisme, de la Audi, BMW, Mercedes si pana la batrana Dacie (8160 de exemplare). Nu-i de glumit cu aceasta problema si feriti-va sa lasati cheile in contact, chiar si in fata blocului pentru numai doua minute. Ca sa fiti mai siguri ca hotii nu se vor atinge de masina voastra, puteti lipi pe ea abtibilduri care imita rugina si zgarieturile! Hotii se gandesc indeosebi sa vanda mai departe acele masini, asa ca vor modele aratoase. Daca tocmai v-ati luat un Ferrari California, nu va mai obositi cu aceasta solutie...
5.Peste tot in lume se fura laptop-uri intr-un numar foarte mare. Depinde si de masurile luate de fiecare utilizator in parte, insa hotii isi aleg cu grija victimele. O solutie ar fi husa in forma de ziar, ideala pentru protectia impotriva zgarieturilor, dar si impotriva ochilor curiosi si mainilor lipicioase. Sincer, suntem convinsi ca hotii nu se vor atinge de ziare, din motive care nici nu mai trebuie mentionate...
6.Se intampla uneori sa te trezesti somnoros si sa dai fuga iute la bucatarie pentru a prepara o cana imensa cu cafea. Zis si facut. Dar unde este cana ta preferata?

Se mai intampla uneori ca jumatatea ta sau un amic sa-ti imprumute favoritul recipient si ia-l de unde nu-i. Pentru a rezolva aceasta problema, mai in joaca, mai in serios, a aparut Plug Mug, prima cana cu antifurt. Nu are ea o functie speciala care o face imposibil de furat, insa hotul nu se alege cu nimic functional, ci cu o cana..gaurita! Da, Plug Mug are un orificiu si un dop care poate fi tinut la brelocul apartinatorului de drept, care acum poate sta linistit. Cana lui se afla in deplina siguranta..

7.The Telegraph a avut la un moment dat o poveste interesanta cu un pusti care pur si simplu nu stie cum arata un walkman, un patefon si multe alte electronice cu care noi am copilarit sau parintii nostri. Asa se face ca astazi walkman-urile cu caseta audio sunt piese prafuite care stau printr-un sertar, cel mult. Ce-ar fi sa bagam iPod-ul intr-o carcasa care imita un walkman? Mai mult ca sigur nimeni nu va dori sa-l fure...

8.Fie, admitem ca aceasta solutie e chiar respingatoare, dar asta e si ideea, nu-i asa? Daca tot vrem sa tinem banii in siguranta, ii putem introduce intr-un buzunar dintr-o lenjerie intima, pe care o putem lasa oriunde, cu conditia ca pata respectiva sa fie totusi facuta din cu totul altceva. Spre exemplu, ciocolata. Imaginea per ansamblu va fi suficienta pentru a tine hotul la distanta...
9.Tocmai ti-ai luat un casetofon cu MP3 player, cu input USB sau iPod, cu slot pentru carduri sau chiar HDD intern. E primul lucru pe care il vor hotii dintr-o masina. Ce-ar fi sa-l maschezi frumos in spatele unui plastic care imita un casetofon antic, cu o caseta pe jumatate scoasa? Asta da solutie!

readmore »»

4.14.2010

Adaposturi anti-Apocalipsa

.
0 comentarii

Un intreprinzator din California, SUA, construieste buncare in care cei speriati de catastrofa globala din anul 2012 sau de orice alt eveniment apocaliptic ar putea gasi adapost – pentru “modica” suma de 50.000 USD!

Speculand spaimele unor "speriati de bombe", care se asteapta la tot ce poate fi mai rau, fie in 2012, fie mai tarziu, Robert Vicino, un om de afaceri american, propune o solutie: retragerea intr-un adapost blindat, cu conditii de hotel elegant (chiar daca un pic cam inghesuit), dotat cu provizii de hrana si apa, spital, spatii de socializare si tot ce mai trebuie pentru a supravietui confortabil pana cand pericolul va fi trecut.

In cazul in care nu credeti ca lumea se va sfarsi in 2012 si altceva de care sa va temeti nu va vine in minte pe moment, site-ul Vivos al intreprinzatorului californian ofera o lunga lista de evenimente catastrofale care s-ar putea intampla si de care e cazul sa va speriati (si, odata speriati, sa va inscrieti pe lista de asteptare, pentru cele 4000 de locuri disponibile in reteaua de adaposturi): razboi nuclear, chimic sau biologic; intoarcerea planetei X (Nibiru); o perioada de furtuni solare; inversarea polilor magnetici ai Pamantului; ciocnirea Terrei cu o cometa ori un asteroid sau o super-eruptie vulcanica.

Omul de afaceri afirma ca pe lista s-ar fi inscris deja cca. 1000 de persoane prudente, dornice sa-si puna viata la adapost in caz de catastrofa globala si, evident, capabile sa plateasca si pretul corespunzator: 50.000 USD.

Pentru cei care nu sunt convinsi inca, Vivos a pus la dispozitie un videclip ce prezinta, in mod imbietor, atractiile buncarului destinat sa ne apere de ororile dezastrului mondial.


readmore »»

Jucariile celor bogati

.
1 comentarii

Conturile miliardarilor ar fi zadarnice daca nu le-ar facilita posesorilor accesul la exclusivitate, la lux total. Cum arata cele mai costisitoare creatii ale omului? Ti-am pregatit o colectie cu doar cateva dintre acestea, pe care cei mai multi dintre noi nu vor ajunge nici macar sa le atinga vreodata.
The Maltese falcon
Tom Perkins, unul dintre miliardarii din Silicon Valley, si-a comandat cel mai mare iaht cu panze din lume, The Maltese Falcon (Soimul maltez). Ambarcatiunea a fost construita in santierul naval italian Perini Navi, iar designul face trimitere la celebrul velier Cutty Sark. Aceasta constructie ultraluxoasa are o punte de 88 de metri lungime, pe care sunt montate trei catarge rotative autoportante din carbon, de 58 de metri inaltime, ce pot sustine 2.400 m2 de vela. Aparent, catargele au un design identic celui al velierelor clasice, cu panzele perpendiculare pe planul puntii. Modul de strangere si desfasurare a noilor panze este insa inedit. Ele sunt montate pe niste sine care culiseaza spre catarg, nu in jos. In plus, catargele fiind rotative, pot fi orientate in functie de directia vantului. Bineinteles, totul este actionat automat, asa ca velierul nu are nevoie de un intreg echipaj care sa se ocupe de asemenea probleme. De altfel, The Maltese Falcon poate fi manevrat de un singur om, gratie cabinei complet computerizate, si poate traversa Oceanul Atlantic in 11-12 zile, in conditii meteo favorabile. Folosind doar velele, vasul poate atinge viteza de 15 noduri marine. Ar fi inutil sa detaliem aici luxul interior de care beneficiaza nava, avand in vedere ca distractia l-a costat pe miliardarul american 150 de milioane de euro.

Airbus a380
Este fara indoiala cel mai mare avion de transport civil creat vreodata. Asta nu l-a impiedicat insa sa devina jucaria personala a printului saudit Alwaleed Bin Tatal Bin Abdulaziz Al Saud, contra sumei de 300 de milioane de euro. Bineinteles, printul nu avea nevoie de cele 525 de scaune din cele trei clase de confort, asa ca aeronava a devenit, la comanda sa, un imens palat zburator. Avionul dispune de o izolare fonica exceptionala, astfel ca pasagerii pot uita ca sunt propulsati de patru reactoare Rolls-Royce extrem de puternice. La sol, alteta-sa nu va simti mirosul de kerosen cu care este alimentata nava, pentru ca in cabina personala are un sistem convertor de compusi organici care elimina orice iz neplacut. Palatul plutitor are lungimea de 73 si inaltimea de 24 de metri. Cele 560 de tone ale aeronavei sunt sustinute in aer de doua aripi cu suprafata totala de 845 m2, iar autonomia de zbor a aparatului este de 15.200 km


RM-008
Richard Mille a muncit mai bine de cinci ani ca sa creeze mecanismul ceasului RM-008. Rezultatul este un design nemaivazut pana acum, care te-ar putea duce cu nota de plata pana pe la 508.000 de euro. Cronograful are 444 de piese, iar sistemul tourbillon cu inertie variabila insumeaza 77 de componente – o adevarata opera de arta mecanica, in stare sa se ia la tranta cu milionimile de secunda. Cronometrul este prevazut cu un sistem de oprire pentru determinarea timpilor intermediari. O apasare de buton incremeneste mersul acelor, iar o a doua asigura revenirea la masurarea perfecta a timpului, fara ca limbile sa sara brusc la noua pozitie. Acest lucru este posibil datorita unui mecanism complex de reducere a inertiei partilor in miscare cu ajutorul unor piese create din titan. Ca orice ceas mecanic, RM-008 este „alimentat“ cu ajutorul unui arc, care poate misca piesele componente timp de pana la 70 de ore. Pe cadran exista un indicator de cuplu care arata cat de tensionat este acest arc si ii regleaza tensiunea la nevoie, ca nu cumva sa pateasca ceva. Fiind un mecanism de o precizie extraordinara, ceasul este dotat cu un ingenios sistem de demontare. In cazul in care vrei sa umbli intr-un anumit loc, poti demonta doar modulul care il contine, fara sa deranjezi cadranul sau limbile.

readmore »»

4.13.2010

Vrei o noua viata?

.
0 comentarii

Atunci, fii gata sa mori!Viata se aseamana, de multe ori, cu un roller-coaster, cu suisuri si coborasuri, cu rasuciri si intoarceri neasteptate. Multi reusesc sa depaseasca toate greutatile fara prea multe probleme, in timp ce altii, pur si simplu, se simt coplesiti si simt ca nu mai pot continua. Pentru acestia din urma, un sud-coreean in varsta de 39 de ani a gasit o solutie ingenioasa care sa ii scoata din criza existentiala... Academia Cosciugelor.


Jung Loon sustine ca ideea sa a venit din dorinta de a salva vietile oamenilor, dar nu spune nu si sumelor frumoase de bani pe care i le aduce afacerea sa. Pentru "numai" 25 de dolari pentru o persoana, barbat sau femeie, Loon le arata "pacientilor" sai imaginea propriilor funerarii si le dezvaluie o mostra din eternitatea in cosciug.
Pentru inceput, Jung Loon ii conduce pe pacienti in sala in care trebuie sa redacteze scrisorile de adio, un proces dureros pentru participanti, in care acestia sunt fortati sa ia asupra lor decizia propriei morti, precum si greutatea regretelor celor apropiati. Dupa incheierea acestui proces macabru, cei care inca doresc sa moara sunt condusi in camera sicrielor, acolo unde vor trebui sa stea intr-un cosciug, timp de10 minute, cu lumina stinsa. "Dupa o asemenea experienta te simti revigorat. Esti gata sa iti iei viata de capat fara regrete si fara amintiri dureroase", sustine unul dintre membrii Academiei Cosciugelor, a carui identitate nu a fost dezvaluita.Chiar daca metoda coreeana este una cat se poate de neortodoxa, autoritatile de la Seul se declara deschise oricaror initiative menite sa reduca rata sinuciderilor. In prezent, in Coreea de Sud, numarul sinucigasilor raportat la numarul de locuitori este unul de-a dreptul urias.

readmore »»
 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner