Lucruri incredibile care inca mai fascineaza omenirea!
1.Harta vestica a Europei
Timp de 400 de ani, palatul Topkapi a servit drept resedinta principala pentru Imperiul Otoman. Abia in 1929, turcii s-au gandit sa-l faca muzeu, reorganizand toate documentele, artefactele si obiectele ascunse prin pivnite si celelalte camere impresionante ale cladirii. Asa se face ca in acest proces a fost descoperita si o harta, realizata in 1513 de catre amiralul si cartograful
Piri Reis. Harta arata portiunea vestica a Europei, partea vestica a Africii, America de Sud si, surprinzator, Antarctica. Reis a desenat cu precizie potrivirea dintre Africa si America de Sud (initial masa comuna, apoi continentele s-au departat in timp), precum si Antarctica, taram inghetat vazut pentru prima oara in 1820 de catre Mikhail Lazarev si Fabian Gottlieb von Bellingshausen.
Adaugand si mai mult mister hartii, Reis a desenat pe ea o referire la Columb, amintind de o harta veche pe care acesta ar fi utilizat-o in calatoriile sale. Harta lui Columb a devenit un fel de El Dorado pentru vanatorii de artefacte, dar nimeni nu a gasit-o...
2.Giulgiul din Torino, acea panza de peste patru metri lungime, lucrata manual din in si inca mirosind a smirna, reprezinta una dintre cele mai controversate descoperiri.
Aparitia giulgiului e invaluita in mister. Potrivit istoricului Averil Cameron, se pare ca panza a fost gasita la Edessa si dusa in 944 la Constantinopol. De acolo, giulgiul intra intr-o epopee, fiind transportat spre Orient si de acolo spre Occident, de la cruciatii avizi dupa bogatie la francezii doritori de faima. In 1357 este documentata prima reprezentare oficiala a giulgiului sfant in Europa. Dupa acea data, toate icoanele aparute au copiat chipul lui Iisus de pe panza. In 1578, giulgiul a fost predat Domului din Torino, gazduindu-l in Biserica Sf. Ioan Botezatorul, unde se afla si astazi.
Controversele sunt nenumarate. In primul rand, datarea cu carbon a relevat o prevenienta din secolele XIII - XIV, acceptata chiar si de catre Biserica Catolica. Apoi, dupa analize repetate, cercetatorii nu au putut gasi urme de sange. A venit in cele din urma si o reproducere fidela din partea unui sceptic, care a aratat cat de usor se putea obtine un asemenea giulgiu. Oricum, descoperirea din secolul VI ramane una dintre cele mai frumoase artefacte care au adaugat dinamism omenirii.
3.Manuscrisul lui Voynich nu are data sau autor. Lucrarea contine 232 de pagini impecabile, scrise intr-un limbaj necunoscut. In ea apar oameni ciudati si plante care nu au putut fi identificate. Femeile se scalda intr-un lichid nemaiintalnit si in jurul textelor indescifrabile se gasesc semne zodiacale fara corespondent. Cartea se afla momentan la Yale, cercetatorii cazand de acord ca este cel mai bizar document descoperit vreodata.
A fost dictat de Dumnezeu? Apartine extraterestrilor? Este creatia unui nebun? Nimeni nu poate sti...
4.Proiectul SETIPrin 1963, fascinati de universul vazut si nevazut, americanii au pornit un program ambitios pentru cautarea formelor inteligente de viata prin toata intinderea teoretic infinita de spatiu. A inceput proiectul SETI, acronim de la Search for Extraterrestrial Intelligence, avand la baza o echipa de experti si un telescop radio urias, botezat "Marea ureche". Pe 15 august 1977, Dr. Jerry R. Ehman devine martorul unei descoperiri de senzatie. Un semnal ciudat, etichetat drept extraterestru, a fost inregistrat si transpus pe hartie. Semnalul a tinut 72 de secunde, facandu-l pe Ehman sa noteze "Wow" pe acea hartie, nota care a devenit celebra. Multi au spus ca o civilizatie a incercat sa ne contacteze, altii ca este doar o manifestare normala data de interactiunea dintre doua stele.
5.Capul de ciocan
Poposim putin si pe taramul tarii noastre, mai exact la Aiud. In 1974 a fost descoperit pe unul din malurile Muresului, un obiect ciudat care semana cu un ciocan. Piesa a fost dusa la Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca, unde a fost studiata in detaliu. Surprinzator, capul de ciocan era facut din aluminiu, compus obtinut prima oara in 1808 si produs in masa abia in 1885. Aluminiu se obtine de regula din bauxita, element deosebit de abundent in scoarta terestra. El are avantajul ca rezista la coroziune, avand si o densitate mica, raportata la rezistenta crescuta a materialului (aceste aspecte il fac ideal pentru aeronave). Tocmai de aceea a rezistat atat de bine acea componenta de la Aiud, ea fiind etichetata cu o vechime de peste 10000 de ani. Asadar, cand a fost descoperit aluminiul?
6.In 1997, National Oceanic and Atmospheric Administration (SUA) era bulversata de un eveniment ce poate fi considerat chiar inspaimantator. In vara acelui an, in zona ecuatoriala a oceanului Pacific s-au inregistrat sunete extrem de puternice, captate de microfoane aflate la 5000 de kilometri distanta. Semnalele au fost accelerate de 16 ori, obtinandu-se un sunet care, spun cercetatorii, pare a fi scos de un animal. NOAA a pus chiar spectrograma si sunetul inregistrat pe site, dar misterul ramane neelucidat. Ce animal submarin, inca nedescoperit de om, ar putea emite asemenea zgomote?
7.Figurine ciudate
In 1944, Waldemar Julsrud calarea prin relieful plin de stanci si nisip al regiunii mexicane Acambaro. Intamplator, asa cum este cazul de obicei, barbatul a descoperit niste figurine ciudate care reprezentau dinozauri si oameni din toate colturile lumii. Julsrud nu a putut explora tot situl respectiv, asa ca a pus un fermier local sa sape dupa figurine, promitandu-i o suma de bani pentru fiecare obiect adus. Waldemar probabil nu s-a gandit ca va avea de dat o gramada de bani, din moment ce fermierul i-a adus peste 32000 de statuete, dar credem ca a meritat fiecare banut. Figurinele respective erau perfect conservate. La datarea lor cu izotopi de carbon, s-a demonstrat ca nu sunt niste facaturi, avand mai mult de 1500 de ani vechime, unele chiar 6500 de ani.
Problema care se pune acum: cine le-a facut, cunoscand atat de bine dinozaurii?
0 comments
Trimiteți un comentariu Trimiteți un comentariu