6.12.2010

Cod galben...

.
0 comentarii

Meteorologii anunţă că, de sâmbătă de la prânz şi până duminică seară, vremea va fi caniculară în întreaga ţară, în acest sens fiind emisă o avertizare cod galben. Potrivit avertizării, temperaturile vor ajunge "frecvent" la chiar 36 de grade Celsius, extremele putând atinge şi valoarea de 38 de grade Celsius. Cum ne ferim de canicula?

Pentru a limita efectele canciulei in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, iar jaluzelele sau draperiile trase. Ferestrele vor ramane inchise atata timp cat temperatura exterioara este mai mare decat cea din locuinta si vor fi deschise seara tarziu, noaptea si dimineata devreme.
De asemenea, în perioadele de caniculă este recomandat consumul de lichide(între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
E bine să evităm activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc). În plus, trebuie să avem grijă de persoanele vârstnice, copii, persoanele cu dizabilităţi şi să le oferim lichide, chiar dacă nu le cer.
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii mai sunt publicate şi recomandări pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor, vârstnici sau bolnavi pe vreme caniculară.

readmore »»

6.11.2010

Jucarii pentru copilul tau

.
0 comentarii

Exista un interes din ce in ce mai mare in legatura cu siguranta jucariilor pentru copii, in deosebi in lumina relatarilor recente privind jucariile. Copiii sunt curiosi si dornici sa exploreze jucariile, folosindu-se de gura si maini.
Am gasit decurand un site dedicat jucariilor din lemn pentru copiii cu varsta intre 1 si 8 ani. Marea majoritate a produselor sunt din lemn, carton reciclat, plus, cauciuc natural, nisip, lut. 99%

Ei pun la dispozitie o gama destul de mare de jucarii pentru copii sau din materiale reciclabile (carton) si de asemenea ecologice. Daca te intrebi ce poate fi ecologic la niste jucarii si nu gasesti un raspuns, gandeste-te la vopseaua care este folosita pentru a colora acele jucarii si la materiale care sunt biodegradabile.Site-ul jucarii pentru copii este o alternativa daca vrei sa alegi o jucarie unicata pentru copilul tau de ziua lui. Jucariile pentru copii sunt de ceva vreme uitate si lasate la o parte, facand loc jocurilor mai “sofisticate” poate pentru varsta celor mici.
Recomand aceste jucarii pentru copii pentru a incerca sa aducem inapoi celor mici jucariile pe care noi le indrageam si de asemenea pentru initiativa de a folosi materiale care sunt cat mai putin daunatoare (toxice) si unele din ele chiar reciclate.
Notă pentru ecologiști: lemnul folosit pentru aceste jucării pentr copii provine din resturile de la fabricarea mobilei, nu se taie copaci pentru distracția copiilor (doar de Crăciun) .
Și, ca și când ce am spus până acum n-a fost suficient, mai e un aspect interesant. Pe lângă aceste jucării, periodic, pe site sunt publicate fișe de colorat pe care le puteți printa (nu costă nimic).

readmore »»

6.10.2010

Vinovat sau inocent?

.
0 comentarii

Despre autocontrol, unii specialisti spun ca este strans legat de nivelul de evolutie atins de un individ. Si ca stapanirea de sine implica neaparat autocunoastere, intrucat nu poti controla ceea ce nu cunosti. Sau poti?Principiul placerii vs principiul realitatii
Greu de rezistat ispitei unei recompense imediate; cei mai multi dintre noi, cand vrem ceva, vrem acel ceva pe loc, "acum". Desigur, maturitatea si ratiunea ne cer sa asteptam, sa ne amanam placerea si asa se face ca unii reuesc sa puna bani deoparte (!), altii sa aleaga un mar in locul unei felii de tort cu ciocolata la desert.
Se stie ca orice organism viu este capabil sa exercite un soi de autocontrol asupra unei multitudini de functii si comportamente: cum ar fi sinteza proteinelor, traiectoria catre o destinatie sau obiectiv, fuga din fata unui pradator sau acumularea de provizii. Pentru ca, fara o atitudine similara, supravietuirea ar fi cu siguranta foarte scurta. In ceea ce priveste strict fiinta umana, recent, in cadrul a doua studii independente, oamenii de stiinta au demonstrat ca pot modifica autocontrolul si simtul moral al unui individ, manipuland anumite zone cerebrale cu ajutorul unui camp electromagnetic.

Potrivit lui Freud, "parintele" psihanalizei, principiul placerii este unul dintre cele doua principii fundamentale care guverneaza functionarea psihicului uman. "Teoria psihanalitica admite fara rezerve ca evolutia proceselor psihice este reglata automat de principiul placerii. Altfel spus, credem ca activitatea psihica este declansata de fiecare data de o tensiune dezagreabila sau penibila si ca scopul ei este de a diminua aceasta tensiune, inlocuind deci o stare neplacuta printr-un placuta", scrie acesta in "Dincolo de principiul placerii".
In acelasi timp insa, daca principiul placerii cere satisfacerea imediata si neconditionata a tendintelor instinctuale si este atotputenic in primele faze ale dezvoltarii copilului, cel de-al doilea care in viziune freudiana guverneaza functionarea psihicului uman este principiul realitatii. Si spre deosebire de primul, acesta nu mai cere satisfacerea imediata a tendintelor instinctuale: "Sub influenta instinctelor de conservare ale Eului, principiul placerii paleste si cedeaza locul principiului realitatii. Sub puterea caruia, fara sa renuntam la scopul final , consimtim sa amanam obtinerea ei si sa suportam chiar o neplacere de moment pentru a ajunge in cele din urma la placere". Iar afirmarea treptata a principiului realitatii in dauna celui al placerii se realizeaza datorita dezvoltarii functiilor constiintei, considerandu-se ca maturizarea psihica a unui individ este atinsa atunci cand principiul realitatii dobandeste suprematia.
Prin urmare, la pranz alegi o salata dietetica sau cazi prada tentatiei unui cheeseburger dublu? Ori, in weekend, te trezesti devreme pentru a alerga prin parc sau preferi sa lancezesti in fata televizorului? Pe cat se pare, nu depinde decat de cat de dezvoltat ai cortexul lateral prefrontal stang, o zona cerebrala aflata deasupra urechii. Descoperirea a fost facuta de Bernd Figner de la Columbia University din New York, pe parcursul unui studiu asupra dereglarilor psihiatrice asociate jocului de noroc compulsiv, consumului de droguri si alcoolismului.
"Cortexul prefrontal stang este una dintre zonele creierului care se maturizeaza mai tarziu: este cea care controleaza mecanismele recompensei si ne permite sa rezistam tentatiilor", a explicat Figner. Iata de ce copiii si adolescentii sunt mult mai impulsivi decat adultii si reusesc cu dificultate sa reziste tentatiilor de tot soiul.
O problema de natura individuala
Se spune ca studiul cercetatoarei Young ar fi starnit ingrijorarea multor avocati si judecatori. In fiecare zi, mii de instante trebuie sa decida cu privire la moralitatea unor actiuni si comportamente; pot acestea oare sa fie manipulate cu atata usurinta? "Nu - afirma Young -, pentru ca acest tip de stimulare influenteaza capacitatea de a emite judecati cu privire la rezultatul unei actiuni, si nu asupra unei intentii."Autocontrolul este adeseori considerat o problema de natura individuala Cu toate acestea, reteaua aproape fizica de relatii sociale in care traim reprezinta un soi de sistem ecologic unde comportamentul fiecaruia poate, in anumite limite, sa destabilizeze sau sa stabilizeze grupul din care face parte. Asadar, in orice interactiune, noi transmitem mesaje emotionale care ii pot influenta pe cei din jur, iar in mediile foarte dezorganizate si in conjuncturi puternic tensionate si ostile, forta contagioasa a emotiilor negative poate deveni coplesitoare.Dar daca este adevarat ca atitudinile negative si comportamentele incorecte sunt adeseori imitate (vezi stravechea vorba romaneasca "te bagi in tarate, te mananca porcii") si au o tendinta de a se raspandi aproape "virala", la fel de valabil este si contrariul. Rezultatele unei serii de experimente facute vreme de aproape doi ani pe sute de voluntari, in conditii de laborator, publicate recent in revista "Personality and Social Psychology Bulletin", au scos la iveala faptul ca autocontrolul poate fi aproape la fel de "contagios" precum proasta educatie.
Totul tine de context
"A privi sau doar a ne gandi la o persoana capabila de un mare autocontrol ne face mai capabili sa rezistam la eventuale tentatii. Este valabil si opusul: pesoane cu un autocontrol scazut ne influenteaza negativ", a comentat Michelle vanDellen, cercetatoare la University of Georgia si autoare a studiului. Finantat de National Institute on Drug Abuse (NIDA) din Statele Unite, acesta a avut ca obiectiv verificarea, in laborator si in afara lui, ipotezei ca apucaturi precum fumatul, abuzul de medicamente si de mancare, dar si multe altele, mergand chiar pana la violarea normelor sociale, pot fi raspandite, combatute, si chiar prevenite, in functie de contextul social.

Pot sa rezist la orice…in afara de tentatii! O spunea despre sine insusi Oscar Wilde, care la tentatii se cam pricepea. De fapt, realitatea este ca oricine poate trece printr-un moment de slabiciune. De altfel, o echipa de cercetatori de la Universitatea Kentucky a demonstrat ca aceasta capacitate de autocontrol este intrutotul similara capacitatii musculare: daca ne cheltuiem toata energia pentru a nu rabufni in fata cuiva la locul de munca, cu mare greutate ne vom mai putea controla ulterior, pe parcursul unei discutii in familie. Si viceversa.Studiul coordonat de Susanne Segerstrom a mai dat la iveala ceva: un indicator biologic capabil sa ne spuna cand ne aflam in pragul epuizarii fortei emotionale, adica in momentul cand suntem cel mai "expusi" tentatiilor de tot soiul.Este vorba despre un parametru cardiac, HRV, masurat in cadrul a doua teste diferite de rezistenta la tentatii: si s-a dovedit ca cei cu valori mai ridicate la prima proba (de rezistenta la tentatii de tip alimentar), au cedat rapid pe parcursul celei de-a doua (care presupunea perseverenta in rezolvarea unor anagrame foarte complicate). Studiul a evidentiat o stransa corelatie intre zonele cerebrale care regleaza autocontrolul si cele care administreaza HRV, marturie a faptului ca acesta este un valid indicator al rezistentei emotionale. O descoperire, in opinia cercetatoarei, care s-ar putea dovedi de mare ajutor in tratamentul unor probleme precum alcoolismul si fumatul, care implica tocmai o capacitate scazuta de control al impulsurilor.
Puterea ascunsa a inconstientului
Exista totusi si un studiu care a demonstrat ca aceasta "putinta" a autocontrolului poate fi semnificativ imbunatatita pur si simplu daca ne gandim la obiectivele fixate pe termen lung in mod abstract: doar asa putem evita suferinta provocata de gandul ca am rezistat feliei de tort. Dar, practic, cum putem oare face acest lucru?Intr-un articol publicat in 2009 in "Psychological Science", autorii studiului respectiv - Fujita si Han - au lansat ipoteza ca ar putea fi chiar inconstientul cel care ne-ar da o mana de ajutor in acest sens. Cei doi au utilizat un test de asociere implicita pentru a masura gandurile inconstiente ale persoanelor puse sa aleaga intre o prajitura si un mar, iar rezultatele au evidentiat ca atunci cand subiectii erau determinati sa gandeasca in mod concret, mintea lor asocia automat o valoare negativa tentatiei. Nu marul, ci prajitura.

readmore »»

6.09.2010

Dependenta: de la placere la durere

.
0 comentarii

Cum actioneaza de fapt drogurile? Pe langa faptul ca dau dependenta, care sunt exact consecintele lor asupra organismului uman? Si e adevarat ca distrug iremediabil neuronii? Iata cum functioneaza si unde te poate duce cautarea placerii artificiale.

Toate drogurile din lume
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt substante psihoactive toate cele care, atunci cand sunt consumate, sunt capabile sa modifice echilibrul psiho-fizic al unui individ. Aceste substante actioneaza in creier asupra mecanismelor care in mod normal regleaza comportamentul, gandirea si motivatia. "Sunt cinci substante naturale mari si late din care provin toate celelalte:
-alcoolul,
-cocaina,
-morfina/heroina,
-cannabisul
-si nicotina" a explicat intr-un articol aparut in revista italiana Focus, profesorul Gian Luigi Gessa, specialist in neuro-psiho-farmacologie si profesor la Universitatea Cagliari. Prin urmare, toate celelalte droguri, numite si droguri de sinteza (sau de autor), se limiteaza la imitarea efectelor si caracteristicilor acestora. Asa sunt de exemplu benzodiazepinele, utilizate in anumite medicamente antidepresive: imita actiunea alcoolului asupra creierului fara a produce si efectele pe care abuzul de alcool le exercita asupra ficatului.
Drogati si satisfacuti
"Toate substantele psihoactive actioneaza la nivel cerebral servindu-se de complicatul mecanism al placerii, care regleaza activitati precum aceea de a manca sau a face sex. Numai ca placerea, atunci cand devine un scop in sine, obsesiva, nu face bine, si de aceea natura a ales s-o regleze printr-un circuit de control", a precizat specialistul. Cand comportamentul care provoaca placere este repetat, nivelurile de satisfactie se diminueaza: dupa patru portii, chiar si mancarea noastra favorita devine indigesta; ceea ce nu se intampla insa si cu substantele psihotrope, pentru care dorinta (o stiu bine alcoolicii si fumatorii) nu se diminueaza niciodata. Si sfarseste prin a deveni obsesie si dependenta.
Un drog ca oricare altul
Creierul nostru produce "droguri" indispensabile functionarii lui: cand ii furnizam altele diferite de cele naturale, il scurt-circuitam. "Dependenta de substante psihoactive este o boala neurologica in toata puterea cuvantului, la fel ca Parkinson sau Alzheimer, care afecteaza sistemul motivational al creierului", considera Gessa. Drogurile reusesc sa se substituie anumitor substante chimice produse in mod natural de organismul uman, asa-numitele substante endogene, indispensabile pentru reglarea mecanismelor de supravietuire precum alimentatia sau reproducerea; intr-un creier sanatos, perceptia obiectului dorintei - fie ca acesta este o farfurie de mancare sau un potential partener de sex -, activeaza o secventa specifica, reglata tocmai de aceste substante endogene.
Mai vreau odata!
Drogurile exogene, adica cele introduse artificial in organism, fac acest proces sa se blocheze: placerea derivata din consumul lor este mult mai intensa fata de cea produsa de in mod normal de organism, astfel incat aceasta din urma este perceputa drept neglijabila. De exemplu, se spune ca senzatiile produse de heroina pot sa fie mult mai intense decat un orgasm, nu-i astfel de mirare ca reusesc sa se substituie dorintei sexuale. Nici ceilalti stimuli fiziologici precum foamea sau setea nu mai sunt receptionati, singura necesitate devenind drogul. Iar creierul invata rapid sa aprecieze - si sa prefere -, acest soi de "scurtaturi" pe traseul obtinerii placerii.Intre drogurile exogene si cele endogene exista o corespondenta precisa:
-marijuana se substituie anandamidei, un neurotransmitator implicat in mecanismele de reglare a apetitului, a memorie, reproducerii si proliferarii celulare (aflata la baza dezvoltarii tumorelor).
-cocaina se substituie dopaminei, neurotransmitator implicat in procesele de geneza si adminsitrare a miscarii si dispozitiei.
-heroina se susbtituie enodorfinelor, implicate in procese de administrare a durerii (ii ridica pragul), comportamentului, invatarii, emotiilor si somnului
-alcoolul se substituie acidului gamaaminobutiric, principalul acid inhibitor al sistemului nervos centra;, care detine un rol cheie in transmisia stimulilor la neuroni si este direct responsabil de reglarea tonusului muscular.
-ecstasy-ul "pompeaza" serotonina si blocheaza dopamina; efectul combinat duce de la o senzatie de forta fara margini la o prabusire cerebrala, cu stari de anxietate, depresie si incapacitatea de a mai procesa informatii senzoriale.
Marijuana
De la euforie la panica, de la o stare de bine la anxietate: abuzul de cannabis produce mai multe daune decat cred unii. Si cu siguranta mai multe decat tutunul. Principiul activ continut de cannabis poate induce o senzatie de relaxare si de amplificare a perceptiei.
-Efecte pe termen scurt: utilizarea ocazionala a unor doze mici produce dereglari de atentie si coordonare motorie, si modifica modul in care creierul elaboreaza informatiile.
-Efecte pe termen lung: abuzul duce la dereglari fizice (infectii respiratorii frecvente, accelerarea bataii cardiace) si psihice (dereglari de memorie, dificultati de invatare, anxietate, atacuri de panica).
-Marijuana este un amestec de frunze, seminte, radacini si flori de cannabis sativa: este drogul cel mai utilizat in Europa si Statele Unite. Din rasina acestei plante se extrage hasisul. Principiul activ al marijuanei si hasisului este THC: fumat, trece rapid din plamani in restul organismului, ajungand inclusiv la creier, prin fluxul sanguin.
-THC-ul se leaga de neuroni specifici numiti canabinoizi, care regleaza miscarea, coordonarea motorie, memoria si functiile cognitive complexe.
La fel ca majoritatea drogurilor, atunci cand intra "in circuit", produce o stare de euforie si de bine intrucat stimuleaza o descarcare de dopamina. Trecuta starea de euforie, se pot manifesta stari de anxietate, frica, neincredere fata de cei din jur si panica. De asemenea, THC-ul se leaga si de alti receptori care regleaza coordonarea motorie, echilibrul, postura si miscarea.
Nu-mi aduc aminte
Utilizarea regulata de hasis sau marijuana accelereaza distrugerea neuronilor din hipocamp, aria cerebrala responsabila cu memoria pe termen scurt, accelerand ceea ce survine in procesul normal de imbatranire (la fel ca persoanele in varsta, drogatii ajung sa-si aminteasca numai ceea ce s-a intamplat cu mult timp inainte, dar nu si ce-au mancat ieri).Mai rau ca tutunul
Efectele unui asa-numit "joint" dureaza intre 2 si 3 ore: imediat dupa inhalarea fumului, inima isi accelereaza bataile de cele 70/80 normale la 100/130 si chiar mai mult, ochii se inrosesc din cauza dilatarii vaselor sanguine, iar caile respiratorii se relaxeaza. Pe langa efectele neurologice, fumatul marijuanei provoaca organismului mult mai multe daune decat consumul de tutun: clasicelor simptome corelate inhalarii fumului in general (iritarea gatului, tusea, sensibilitatea la boli respiratorii si infectii pulmonare), li se asociaza si o crestere a riscului de cancer la plamani, intrucat fumul de marijuana contine cu intre 50 si 70% mai multe hidrocarburi cancerigene decat cel de tutun. Cocaina
Cocaina este unul dintre cele mai vechi droguri cunoscute de om. Este extrasa din planta de coca (Erythroxylon) incepand de la mijlocul secolului XIX, dar consumul ei este mult mai stravechi: se stie ca amerindienii din Perù si Bolivia mestecau frunze de coca pentru a uita de foame si de oboseala deja in urma cu 1.000 de ani.
-Cocaina ajunge in strada in diferite mix-uri cu alte substante mai mult sau mai putin toxice. Probleme cardiace, halucinatii, accident vascular cerebral, sunt doar cateva dintre problemele pe care le risca un cocainoman.
-Efecte pe termen scurt: neliniste, iritabilitate, anxietate, constrictia vaselor sanguine, cresterea temperaturii corporale, a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac.
-Efecte pe termen lung: paranoia, agresivitate; ulceratii ale mucoaselor nazale; depresie cronica.
Cocaina este consumata sub doua forme chimice: de clorhidrat, clasica pulbere alba de inhalat sau injectat in vena dupa ce a fost dizolvata in apa, si asa-numita "freebase", mai cunoscuta sub numele de "crack", care este fumata. Cocaina actioneaza in mod direct asupra nucleului accumbens, una dintre zonele creierului asociate mecanismelor placerii. Sex, mancare, bautura, si de altfel orice poate crea o senzatie de bine amplifica activitatea in aceasta zona si declanseaza o super productie de dopamina. Drogul face sa se produca o acumulare de dopamina in sinapse, care se traduce printr-o stimulare continua a neuronilor targetati si succesiva euforie manifestata de consumatorii acestei substante.
Adio foame!
Abuzul, si in unele cazuri, chiar si o singura utilizare, produce dependenta si toleranta; pentru a obtine acelasi nivel al placerii resimtite anterior trebuie marita doza. Imediat dupa administrarea dozei, consumatorul se simte plin de energie, atent, vigilent. Senzatiile vizuale, auditive si tactile sunt amplificate, foamea, somnul si oboseala dispar. In functie de modalitatile administrarii, efectele dureaza pana la 30 minute: daca este fumata produce efecte mai intense, dar de o durata mai scurta fata de cele generate de inhalare. Cand consumul de cocaina este combinat cu cel de alcool, substanta se transforma, devenind si mai neurotoxica.Aud voci…
Foarte rapid, "trasul pe nas" provoaca vasoconstrictie, cresterea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, febra. Acestor simptome li se pot asocia stari de vertij, spasme musculare si halucinatii auditive. Toate acestea, pe termen lung, le provoaca cocainomanilor serioase probleme cardiace, care pot culmina cu un infarct sau un accident vascular cerebral. Si chiar si-atunci cand drogatul supravietuieste, tot va ramane cu daune ireversibile ale mucoaselor nazale, hemoragii continue si pierderea completa a mirosului. Ingerarea drogului sfarseste prin a deteriora serios si aparatul gastro-intestinal, provocand dureri abdominale, greata si in cazurile cele mai grave, cangrena (descompunerea tesuturilor) intestinului. Pentru a reduce preturile si a mentine profiturile ridicate, solutia cea mai eficienta pentru cartelurile drogurilor este aceea de a "boteza" cocaina. Aceasta operatiune permite maximixarea profiturilor oferind sub aceeasi "marca" o tipologie de produse pentru toate buzunarele. Evident ca dozele vandute la preturi "populare" contin un procent de cocaina foarte scazut (uneori chiar mai mic de 10 %).
Cum sa te faci pulbere
Contrafacerea, botezul substantei are loc chiar la sursa. Potrivit DEA, agentia americana de combatere a traficului de stupefiante, producatorii columbieni amesteca cocaina pura cu procente variabile dintr-un medicament utilizat in tratamentul cancerului de colon sau ca antiparazitar veterinar: levamizolul. Unele capturi de droguri au evidentiat un raport de 1/5: din 100 grame de produs engros, asadar doar 80 de grame sunt cocaina.
Ingerarea de cocaina botezata cu levamizol poate produce agranulocitoza, o boala a sangelui, reducand dramatic globulele albe pana la inhibarea capacitatii organismului de a lupta cu infectiile. Apoi, cocaina vanduta de traficanti la colt de strada este adeseori ulterior diluata cu substante precum amidonul de porumb, zahar, si mai rar cu bicarbonat, talc sau cafeina. In cocaina de strada mai pot fi prezente procaina, lidocaina sau alte anestezice locale, care simuleaza anumite caracteristici ale cocainei precum efectul de anestezie asupra limbii. De asemenea, cocaina poate fi amestecata si cu alte droguri, heroina sau amfetaminele.
Heroina
Unicul gand al heroinomanului este pentru doza, de cand se trezeste si pana cand o obtine, abandonandu-se apoi unei stari de abrutizare catatonica. Intre primul si al doilea moment, heroinomanul nu se va opri de la nimic pentru a obtine obiectul dorintei.-Heroina este un derivat al morfinei, principal component al opiului.
-Efecte pe termen scurt: dificultati respiratorii, confuzie, greata si stare de voma, tolerabilitate a durerii, avort spontan.
-Efecte pe termen lung: dependenta, sensibilitate la infectii (SIDA, hepatite), infectii bacteriene, abcese, probleme cardiace.
Nici heroina din comertul stradal nu este pura, ci "botezata" cu cele mai variate substante: zahar, lapte praf, amidon, si chiar stricnina si alte otravuri. Acesta este de altfel si primul risc corelat utilizarii ei: cumparatorii nu au de unde sa stie gradul de puritate si deci efectiva "putere" a drogului, ba nici continutul real al substantelor cu care este indoita. Heroina poate fi injectata, inhalata, aspirata sau fumata, iar dependenta si toleranta survine atat de rapid incat heroinomanul trebuie sa-si procure o noua doza si de 4 ori pe zi.Efectele cele mai intense si rapide survin prin injectarea in vena: ajung 7-8 secunde pentru ca substanta sa ajunga la creier, unde se transforma in morfina si se leaga de receptorii pentru opiozi concentrati in zonele nucleului accumbens si cortex (circuitul recompensei). Opiaceele, si in mod deosebit heroina, altereaza rapid functionarea sistemului limbic, care controleaza emotiile, intensificand senzatiile de placere: imediat dupa administrarea dozei, vine si asa-numitul "rush", valul de senzatii placute, insotit apoi de cele de ingreunare a extremitatilor, uscaciunea gurii, greata, voma si mancarimi. Rush-ul este urmat de ore de toropeala, somnolenta: functiile mentale se incetinesc si bataia cardiaca si respiratia se accelereaza, putand uneori sa provoace chiar decesul.Heroina a fost sintetizata ca si calmant pentru tuse in 897 de chimistul german Felix Hoffmann de la Bayer, la doar 11 zile dupa ce inventase aspirina. Timp de o perioada scurta, proprietatile sedative asupra centrului respiratiei (aceleasi care provoaca si moartea in urma unei overdose) au fost in mod eronat considerate o consecinta pozitiva a compusului, si astfel s-au raspandit pe piata diferite preparate farmaceutice pa baza de heroina. Heroinomania a devenit rapid o urgenta sanitara: pe la 1905, orasul New York consuma circa 2 tone de heroina pe an. Autoritatile din Europa si Statele Unite au interzis producerea, importul si consumul de heroina in 1925.
Abstinenta ad-hoc
Caracteristica heroinei este faptul ca da dependenta chiar si dupa doua sau trei utilizari: organismul, obisnuindu-se cu drogul, are nevoie de tot mai mult. Daca adminstrarea este intrerupta brusc, in doar cateva ore se manifesta simptomele sevrajului: neliniste, dureri in oase si muschi, insomnie, diaree. Acestea isi au varful dupa 24-28 de ore si incep sa se diminueze in intensitate dupa o saptamana. Unii toxico-depenedenti isi provoaca deliberat crize de abstinenta pentru ca dupa aceea sa poata simti din nou euforia de la inceput. Consumul cronic de heroina pe cale endovenoasa provoaca distrugerea venelor, infectii bacteriene in vasele sanguine si valvele inimii, abcese, boli hepatice si renale. Alte daune serioase pot fi induse si de substantele cu care heroina este indoita: nedizolvandu-se usor in organism, ele pot obstructiona vasele sanguine care transporta sangele la ficat, rinichi si creier. Apoi, exista si riscurile corelate utilizarii de siringi si ace: HIV, hepatita B si C.
Alcoolul
Agresiv, violent, prada unor bruste schimbari ale starii de spirit si crize de furie, alcoolicul este si el un adevarat dependent de drog.
Bauturile alcoolice: unii nu vor sa le considere droguri, dar abuzul are efecte similare, pornind de la dependenta. Dependenta este dificila si greu de depasit, iar alcoolismul este sursa de serioase afectiuni fizice.Alcoolul in mod obisnuit prezent in bauturile alcoolice este etanolul. Este o molecula usor solubila in apa si cu dimensiuni reduse, ca atare penetreaza rapid in fluxul sanguin si din el in tot organismul. Pana in urma cu cativa ani se credea ca poate distruge neuronii. Un studiu din 2004, realizat de Roberta J. Pentney, o cercetatoare de la Universitatea New York, a demostrat ca etanolul, desi nu elimina fizic celulele cerebrale ale unui adult, le poate compromite iremediabil functionalitatea mai ales in zonele legate de invatare si coordonarea motorie. Alcoolul priin urmare, imbatraneste creierul in toata puterea cuvantului.
20% din alcoolul ingerat este absorbit imediat, fara a fi nevoie de digestie, de stomac si de primul tract al intestinului, si de aici trece direct in sange: iata de ce pe stomacul gol efgectele alcoolului se manifesta mai rapid si intr-un mod mai intens. Dupa circa 10 minute, moleculele de etanol ajung in ficat, inima, rinichi si creier, unde declanseaza efectele cele mai vizibile. In creier, alcoolul actioneaza asupra neuronilor: dezagregand mambrana plasmatica, reduce functia celulara.
Barbatilor le face rau, femeilor si mai si
Capacitatea de a absorbi alcoolul variaza in functie de greutatea corporala si de sex: femeile dispun de un numar mai mic de enzime capabile sa metabolizeze bauturile alcoolice, care intra prin urmare in circuit in cantitati mai mari. Ciclul hormonal influenteaza si el capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul, iar lucrurile sunt si mai grave pe parcursul unei sarcini: moleculele de alcool sunt de dimensiuni atat de reduse incat reusesc sa treaca cu usurinta filtrul placentar si sa ajunga la fat, putand provoca daune cerebrale copilului.
Sedativ pentru …viata
In doze mici, etanolul actioneaza precum un sedativ: stimuleaza un inhibitor al sistemului nervos central si induce o stare de buna dispozitie. Daca bautorul nu se opreste la timp, impulsurile nervoase se diminueaza prea tare, se pierde luciditatea, iar miscarile devin dezordonate. In doze mari, poate de-a dreptul bloca receptorii unui alt neurotransmitator a carui sarcina este aceea de a favoriza comunicarea intre celule, iar cand aceasta comunicare este intrerupta se declanseaza efectele tipice ale betiei: excesul de alcool in circulatie provoaca o reducere a functionalitatii in toate organele de simt, campul vizual se reduce, se diminueaza capacitatea de a evalua sunetele si judecata si este compromis echilibrul psihomotoriu.Abuzul si obisnuimta pot duce la asa-numita dementa alcoolica, caracterizata de fluctuatii ale dispozitiei, pierderea memoriei si a capacitatilor cognitive normale; este "vina" intestinului, care sub efectele alcoolului nu mai poate asimila vitamina B1, esentiala pentru functionarea sistemului nervos. Apoi sunt si daunele produse ficatului, al doilea organ cel mai afectat de abuzul de alcool: pe parcursul digestiei, aceasta substanta se scindeaza in acid acetic si acetilaldehida, care este toxica si distruge aparatul hepatic. In cazurile cele mai grave se ajunge la ciroza: celulele ficatului, distruse, se atrofiaza si organismul nu mai este capabil sa le regenereze.
Ecstasy
Dereglarile de comportament si dezinteresul pentru sex sunt primele efecte ale acestei substante, care pare special conceputa pentru a devora toata energia celui care-o foloseste. Pana la a-l omori de oboseala daca nu se opreste la timp.Ecstasy-ul a cunoscut o perioada de glorie in anii '70-'80 cand, utilizat in psihiatrie, era considerat "penicilina sufletului", intrucat parea ca-i ajuta pe pacienti sa-si inteleaga mai bine problemele. Studiul efectelor acestui drog a infirmat insa rapid aceste virtuti, si in 1985 a fost interzis. Astazi pastilele de ecstasy sunt consumate in principal in discoteci si in cadrul asa-numitelor "rave party", adeseori combinate cu bauturi alcoolice, usurinta adminstrarii (fara siringi si fara inhalare) reducand dramatic varsta potentialilor consumatori (este considerata in prezent a fi in jurul a 11-12 ani).Nu este inca clar daca aceasta substanta da dependenta, dar un studiu a evidentiat la 43% din tinerii consumatori toate simptomele "craving"-ului: pierderea poftei de mancare, oboseala, depresia si dificultatea de concentrare, urmate de dorinta compulsiva cu pierderea controlului si trecerea la actiune.Ecstasy altereaza activitatea anumitor neurotransmitatori: in mod deosebit potenteaza descarcarea de serotonina si reduce productia de dopamina. Nivelul de serotonina este determinant in reglarea dispozitiei si a comportamentului: iata de ce consumul de ecstasy provoaca comportamente agresive, care pot dura timp de mai multe zile. Primele efecte sunt insa fara doar si poate placute: stimulare mentala, caldura, stare de bine, deschidere fata de ceilalti si o diminuare a anxietatii. Este consecinta directa a manipularii circuitului dopaminei si mecanismelor placerii. Proprietatile sale stimulante de exemplu, ii permit consumatorului sa danseze neintrerupt ore in sir fara sa simta nici urma de oboseala, doar ca in cele din urma se va prabusi pe neasteptate. Dupa care vine partea mai putin placuta: vertijul, anxietatea, indiferenta si depresia, care se pot manifesta si la distanta de cateva zile dupa consum. Asadar, chiar daca nu-ti "prajeste" neuronii in adevaratul sens al cuvantului, pe termen lung, acest drog iti compromite facultatile mentale.
Aparent indestructibil
Proprietatile stimulante ale ecstasy-ului il fac pe consumator sa desfasoare o activitate fizica intensa pentru perioade lungi de timp; oboseala nu este perceputa, si acest lucru face sa creasca temperatura corporala, provoaca deschidratare si daune muschilor si rinichilor, si in cazurile cele mai grave, infarct. Ecstasy intra in fluxul sanguin foarte rapid, dar odata ajuns in corp, interfereaza cu capacitatea organismului de a-i metaboliza componentele toxice. De aceea dozele succesive pot provoca o crestere mare a tensiunii sanguine, distrugand in ultima instanta intreg aparatul cardiovascular.

readmore »»

6.08.2010

Solutia locurilor de parcare

.
2 comentarii

Criza locurilor de parcare ii face pe soferi sa recurga la solutii ingenioase.O femeie din China s-a adaptat vremurilor si a gasit solutia perfecta pentru a avea intotdeauna un loc de parcare asigurat.
Chinezoaica tine mereu un indicator de parcare in portbagaj si il pune in locul in care vrea sa isi parcheze masina.

readmore »»

6.07.2010

INCREDIBIL la 7 ani are corp de bunica

.
0 comentarii

O fetita de 7 ani, care sufera de sindromul Hutchinson Gilford Progeria, imbatraneste de 8 ori mai repede decat un om normal.Ashanti Elliott-Smith are doar 7 ani si sufera de o boala rara care o face sa arate ca o batrana de 80 de ani.
Fetita are inaltimea unui copil de 3 ani, scalpul ei este lipsit de par si are pielea ridata.
Pana la varsta de 10 ani ea va fi foarte fragila, avand in vedere ca deja se confrunta cu artrita si afectiuni ale inimii.Pheobe, mama lui Ashanti, in varsta de 24 de ani, face tot posibilul ca fiica ei sa duca o viata normala.

La 7 ani are corp de bunica de pe tare.ro
Ea spune ca micuta se joaca asemenea oricarui copil de varsta ei, asculta muzica si merge la scoala.Boala de care sufera Ashanti, sindromul Hutchinson Gilford Progeria, ii scurteaza viata cu aproximativ 13 ani.
Imunitatea fetitei este foarte scazuta, asa incat nu are voie sa se imbolnaveasca, pentru ca si o simpla raceala o poate ucide.
vizi aici articolul complet

readmore »»

Razboioul stelelor cu Snoop Dogg si David Beckham.

.
0 comentarii

In onoarea Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud, Adidas a creat un nou spot publicitar. Inspirata din filmul "Razboioul stelelor" reclama ii are ca protagonisti pe Snoop Dogg si David Beckham.

readmore »»

Iata ce se vinde la automat!

.
0 comentarii

Iata ce se vinde la automatele de prin lume: sani, homari, pesti, masini, aur!

Automatele care vand diverse produse prin garile de metrou, tren sau alte locuri, nu reprezinta chiar o idee noua. Hero, cel care a inventat celebrul piston cu aburi despre care veti putea citi in continuare, a stat in spatele primului sistem de deschidere automata a unei usi, cu servirea unui produs. Hero s-a gandit la un mecanism care accepta o anumita moneda si, sub greutatea monedei, declanseaza deschiderea unei supape. Suportul pe care moneda ajungea se invartea odata cu supapa si cadea la un moment dat, generand imediat inchiderea orificiului care, surpriza, lasa o cantitate de apa sfintita sa cada peste "cumparator". In secolul 19, au aparut tot felul de astfel de masini, considerandu-se atunci evolutia lor "de novo". Lumea a uitat insa ceva: sa-i multumeasca lui Hero.Ideea de servire automata dintr-un aparat a prins atat de bine, incat prin lume au inceput sa rasara dispozitive care vand lucruri iesite din comun. Haideti sa vedem cateva exemple!
In Japonia, exista sani care stau frumos in automat si asteapta sa fie cumparati de catre clientii care doresc sa-si mai relaxeze mainile, pipaind formele cauciucate...Tot in Japonia, un acvariu a implementat primul automat la care se vand pesti. In acest mod, vizitatorii pot hrani singuri focile si creaturile din acvariu, traind o experienta deosebita. Evident, nu este obligatoriu sa aruncati pestii daca ajungeti pe acolo. Ii puteti lua acasa, insa va recomandam sa va uitati bine in urma, sa nu fiti urmariti de vreo foca pofticioasa... SursaDe curand, "Gold To Go" a introdus primele automate care vand aur, sub forma de placute, lingouri sau monede. Daca ati uitat sa luati un cadou sau pur si simplu sunteti mai nostalgic si vreti sa va platiti angajatii in galbeni, acum aveti o solutie lejera. S-ar putea oricum sa fie coada la automat. Bulibasa vrea sa-si faca acoperis hauriu, manca-ti-as. Sursa
Va aflati intr-un restaurant luxos, gata sa faceti o extravaganta. Adica homari. Chelnerul ia comanda si apoi pleaca glont, afara din local. Unde s-a dus? E simplu... La doua strazi distanta se afla un automat care vinde homari. Sunt proaspeti si gata sa devina rosii si deliciosi. Sursa
Ai plecat spre sedinta si in drum ai realizat ca nu ai cravata la gat? Nu-i nimic. Li se intampla multora. Tocmai de aceea a aparut automatul la care se vand cravate. Nu uita, cumpara una in dungi daca ai camasa simpla si o cravata simpla daca ai deja dungi pe camasa. Sursa
Ceea ce vedeti in poza este un automat care vinde lenjerie intima de scolarite! Sa va mai spunem ca lenjeriile sunt purtate? Sa adaugam ca ele costa si 50 sau chiar 100$ bucata? In mod normal, afacerea a fost interzisa prin 1993, insa multi spun ca aceste aparate inca mai exista prin Japonia. Sursa
Daca ai strans "douasutecincizecisipatru" de saci de monede, trebuie sa stii ca iti poti lua o masina Smart de ele! Unde? Tot in Japonia, fireste! Sursa
Springtime's Bike Dispenser este exact ceea ce ii spune numele: un sistem sofisticat care permite inchirierea sau cumpararea de biciclete. Ideea a fost si premiata prin 2007. Sursa
In Los Angeles, cei de la Cheech & Chong au facut un automat care vinde... marijuana! Sursa
Nu vedem chestia asta prea bine, mai ales ca oamenii fara casa si cu pofta de alcool pot apela cu incredere la asa ceva: automatul cu whisky! Unde se afla minunea? In SUA... Sursa

readmore »»

6.06.2010

România amenintata de tornade si inudatii

.
0 comentarii

Zile toride si secetoase urmate de furtuni, tornade si inundatii cu pagube insemnate. Sunt doar cateva dintre previziunile pentru urmatoarele luni facute de directorul de prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie.Explicatia e simpla: sub efectul incalzirii globale, stratul de gheata polar a atins cele mai mici cote din istorie, potrivit Realitatea.net.
"Inregistram cam 10 tornade pe an, dar de intensitate mai mica decat cele din Statele Unite", a spus directorul de prognoza al ANM, Aurora Bell. "Ne asteptam la o usoara crestere a numarului de fenomene severe asociata cu o crestere a temperaturii medii globale. Ele vor fi fenomene periculoase pentru noi. Pot sa puna in pericol viata si bunurile", a adaugat Bell.In baragan, Dobrogea si sudul Olteniei vom avea perioade se seceta indelungate, fara pic de ploaie luni in sir. Ploile care vor veni, vor avea si ele efecte dezastruase. "baraganul si sudul Olteniei sunt zonele tarii cu rezerva mica de apa, sunt zonele in care seceta e frecventa. Cele mai ridicate temperaturi aici s-au inregistrat, la fel ca si cele mai puternice furtuni convective. Aminti-va de tornada de la Facaieni. Vom asista la aceste paradoxuri, perioade de seceta si perioade de inundatii si furtuni destul de violente", a spus Bell. Explicatiile specalistilor fac toate referire la stradul de gheata de la Cercul polar care a atins minimul sau istoric. "Acum suntem sub limita din 2007. Anul 2007 a fost considerat anul cu cea mai putina gheata din istorie. Procesul de incalzire de care ne temem exista si continua, asta este drama. Subtierea e o dovada clara de incalzire globala si daca ea exista, si fenomenele asociate precum furtunile convective vor fi prezente", a mai spus oficialul ANM.

readmore »»
 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner