3.18.2010

Controlul Emotiilor

.



Am practicat si citit foarte multe tehnici legate de controlul emotiilor. Poate tu n-ai citit si n-ai practicat. Nu-i nimic. Ce-ti voi spune acum este cu siguranta cel mai important aspect al controlului emotiilor.
Dar inainte sa ti-l spun sa detaliez un pic:







De ce controlul emotiei?

Controlul emotiei te ajuta sa nu mai fi o frunza in vant care joaca cum ii canta “intamplarea zilei”. Seful tipa la tine si te superi. Te certi cu cineva si esti trist. Nu-ti iese planul zilei si te simti frustrat. Munca ta de luni intregi nu da rezultate si te simti neputincios. Traficul este plini de handicapati si gropi si asta te enerveaza la culme. Esti plin de stres datorita deadline-urilor si asa mai departe.

Aceasta este viata zilnica a multor oameni. Acesti oameni asteapta zilnic sa se intample ceva dar in schimb reactioneaza la fiecare eveniment cum s-au invatat pana acum: cu emotii puternice care duc catre comportamente distructive si in exces.
Controlul emotiei iti deschide calea catre libertatea adevarata. Libertatea de a alege cand sa fii fericit si daca sa fii suparat. Libertatea de a alege ce sa faci cu supararea respectiva… asta daca o mai vrei.

Libertatea de a fi fericit fara motiv. Aceasta este fericirea adevarata – fara motiv. Nu ca ti-ai luat masina cutare, sau te-ai indragostit de cutare sau ca ai semnat contractul cutare. Toate aceste “cutari” sunt elemente externe care nu intra in sfera ta de actiune si oricand se pot schimba in alt cutare…
Fara motiv si fara actiunea este esenta fericirii durabile. Dar pana acolo fiecare avem de parcurs drumul emotiilor noastre.
Probabil nu te-ai gandit niciodata la aceasta perspectiva. Se spune ca iadul si raiul sunt cauzate de mintea ta, perfect adevarat dar mai adevarat este ca sunt cauzate de lipsa controlului emotiilor tale. Cand in Iad cand in Rai. Aceasta ne este viata in general.

Tehniciile de control al emotiilor ne ofera sansa sa iesim din acest joc bolnav. Asta daca suntem dispus sa acceptam provocarea si sa facem altceva cand “suferim” din cauza unei emotii negativa.
Si astfel ajungem la…


Secretul Nespus din Spatele Tehnicilor pentru Controlul Emotiilor


Fii constient ca ai acea emotie! Toate metodele se concentreaza pe ce sa faci cand ai emotia X. Din pacate nu se discuta despre cat de important este sa realizezi ca ai emotia X.
De exemplu, daca emotia ta este una de frustare inainte de a face orice este cazul sa-ti dai seama ca esti frustrat. Degeaba cunosti tehnica daca nu realizezi ca te afli pe modul de operare “frustrare”.

Identificarea si constientizarea emotiei si gandurilor vor face emotia respectiva slaba. Puterea ei se va dizolva in propotie de minim 50% doar constientizand-o. Sa zicem ca un tip ti-a lovit masina accidental. Reactia invatata este: “nervi, tipete, injuraturi” si la altii si violenta. Fi constient ca esti nervos. Repeta-ti de 5 ori: este nervi, este nervi, este nervi, este nervi, este nervi.
Greseala gramaticala este voita. “Gresind” gramatical vei fi mai constient de ce spui si de emotie. Si mai important vei arata cu degetul emotia. O emotie identificata se desprinde instant de persoana ta. Poti sa spui “Sunt nervi” dar nu spune “sunt nervos” – nu te identifica cu emotia. Tu si emotia, tu si gandul sunteti doua enitati separate! Nu deveni una cu gandul si emotia.
Priveste-o, uita-te la ea. Daca tu crezi ca va mai fi nevoie de o tehnica de control a emotiei incepe s-o faci. Dar te asigura ca pana nu identifici emotia nu vei realiza absolut nimic.
Asta este tot. Constientizeaza emotia si gandurile pe care le ai. Priveste-le ca pe entitati separate si vei vedea cum dispar fara urma.
Daca mai este nevoie de altceva, realizeaza niste respiratii adanci in abdoment cocentrandu-te pe expiratie astfel incat sa scoti tot aerul din tine si sa-l inlocuiesti cu altul nou… complet.
Dar te vei putea apuca de aceasta respiratie doar dupa ce vei constientiza starea in care esti, fara asta… probabil vei face ce faci de obicei obtiand acelasi rezultat, probabil nedorit.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner