5.02.2010

Explicatia culorilor preferate

.

O teorie elaborata de cercetatorii americani de la Universitatea Berkeley explica originea predilectiilor noastre cromatice.
Ce ne face sa preferam o culoare alteia? Potrivit teoriei cercetatorilor de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Berkeley, totul depinde de reactiile noastre afective catre obiecte asociate unor anumite culori. Intr-un articol publicat in revista de psihologie Pnas, oamenii de stiinta au explicat "Teoria valentei ecologice a preferintei culorilor".
Ideea de baza este ca oamenilor le plac mai mult culorile asociate unor valori pozitive, fie ca este vorba despre lucruri "naturale" (de exemplu albastrul, asociat cerului si marii), fie"culturale" (precum culorile echipei de fotbal preferate); si mai putin cele corelate de creier unor lucruri mai putin placute. Un exemplu in acest sens este maronul, asociat unor lucruri precum mancarea stricata sau fecalele. "Preferintele cromatice constituie un aspect important al experinetei vizuale si influenteaza un amplu spectru de comportamente umane, de la cumpararea unei masini la alegerea hainelor, de la decorarea casei la grafica site-urilor web", au precizat cercetatorii in articolul lor. Cu toate acestea, au adaugat ei, se stie deocamdata prea putin despre motivatiile acestor proferinte.
"Teoria valentei ecologice" reia cateva puncte din modelele elaborate pana in prezent: teoria adaptativa de matrice evolutionista/comportamentala (potrivit careia, preferintele cromatice sunt consecinta exclusiva a unui proces de adaptare selectiv) si cea bazata pe binomul culori-emotii (care spune ca aceste preferinte depind de sentimentele evocate de culori). Noul model, sustinut de un test empiric realizat pe 48 de subiecti, recunoaste faptul ca preferintele cromatice reprezinta un fenomen in esenta de adaptare. "Fiintele umane au mai multe sanse de a supravietui si a se reproduce cu succes daca sunt mai atrasi de lucruri ale caror culori par bune, evitandu-le pe cele cu conotatie negativa", au explicat oamenii de stiinta. De asemenea, teoria lor recunoaste ca si componenta culturala joaca un rol in acest sens: cu cat un individ trage mai multe beneficii din experientele asociate unei anumite culori, cu atat i se va accentua preferinta pentru culoarea respectiva.
Sursa: Galileo