9.20.2010

Culori si semnificatii

.

Fiecare culoare are semnificatii diferite in functie de popor. Le cunosti?

Alb
Albul reprezinta lumina, chiar daca spectrul electromagnetic al luminii descompuse are toate culorile, de la rosu la violet. Albul este corelat cu divinitatea si adevarul absolut, fiind culoare purtata si de inaltii preoti sau chiar de Osiris. Grecii folosesc "aspros" pentru alb, ceea ce inseamna si veselie sau buna dispozitie. Romanii utilizau pe timpuri creta alba pentru a marca zilele auspicioase. Nu trebuie sa consideram albul drept o culoare imaculata daca ne raportam la atributiile si corelatiile sale. Spre exemplu, paloarea, fantomele, vacuumul nu sunt lucruri care i-ar incanta pe greci.
Albastru

Albastrul este asociat cu adevarul, intelepciunea, imortalitatea. Daca albul era adevarul absolut, albastrul este adevarul care urmeaza sa fie dezavaluit. A fost asociat mult timp cu loialitatea. In China, albastrul inseamna moarte, iar rosul semnifica viata. Studii recente au descoperit ca albastrul este culoarea cea mai preferata.
Galbenul

Aceasta culoare semnifica bogatia, fiind culoarea aurului. In China, aceasta este culoarea imperiala. Galbenul este asociat tot cu lumina, chiar daca nu cu forma ei cea mai pura, asa cum se intampla in cazul albului. Lalelele galebene simbolizeaza o dragoste mare, insa imposibil de realizat. Galbenul este, oarecum gresit, asociat cu gelozia. Spunem oarecum gresit deoarece gelozia are corespondent in verde.
Negru

Opusul albului inseamna doliu si durere. Negrul a fost mult timp asociat cu eroarea (va amintiti de bulinele de la gradinita?) sau anihilarea. Corabia care pleca in fiecare an din Atena spre Creta si Delos avea panze negre la plecare si albe la intoarcere. Piratii indrageau palariile negre si foloseau aceeasi culoare pentru steaguri. Personajele negative erau colorate in negru, fie ca ne referim la carti sau la filme (vedeti Darth Vader). A opta bila la biliard este neagra, simbolizand sfarsitul. Pe langa lucrurile negative, negrul poate insemna liniste sau pace.
Rosu

Este culoarea emotiei. Rosul este asociat cu iubirea, focul, energia. Totusi, rosul inseamna si alarma. Popular, rosul pazeste de deochi. Este corelat cu pacatul.
 
 
Verde

Verdele inseamna natura, dezvoltare si prosperitate. Este cea mai prietenoasa culoare cu ochiul uman. Spuneam mai devreme ca verdele este asociat cu gelozia, grecii crezand ca oamenii gelosi aveau o secretie crescuta de bila, care dadea tegumentelor si mucoaselor a tenta galben - verzuie. Sappho folosea verdele pentru a descrie fata unui om suferind in iubire. Mai nou, verdele a intrat in curentul "green" care promoveaza noi surse de energie, un mediu mai curat si o alimentatie sanatoasa.

2 comments

Sindy spunea...

Super post !! I love green :X

Adelina spunea...

Super postul. Nu stiam aceste lucruri despre semnificatia culorilor.