4.05.2010

Insecta cea mai puternica din lume

.

Este scarabeul “Onthophagus taurus”, capabil sa impinga o incarcatura egala cu de 1.141 de ori propria-i greutate.

Doi cercetatori de la Universitatea Queen Mary din Londra si Universitaea Australiei Occidentale, Rob Knell si Leigh Simmons, au stabili in urma unei seri de experimente ca titlul de cea mai puternica insecta din lume ii apartine fara doar si poate scarabeului "Onthophagus taurus"; doar acesta fiind capabil sa impinga o greutate mai mare decat cea proprie de 1.141 de ori.Este ca si cum, au observat oamenii de stiinta, o persoana cu o greutate de 70 kg ar reusi sa deplaseze 80 de tone.

"Dovezile extraordinare de forta ale acestor insecte au legatura cu ciudata lor viata sexuala", a explicat Knell. Femelele de coleoptere din acesta specie sapa niste galerii in interiorul unor gramezi de balegar, unde se acupleaza cu masculul; iar daca masculul intra intr-un tunel care este deja ocupat de un rival, se pot lupta blocandu-se cu coarnele cefalice si incercand sa se impinga in afara unul pe celalalt.

Cercetatorii au mai observat si ca aceste exemplare trebuie sa acorde o atentiei deosebita dietei, precum sportivii de performanta, altminteri forta lor slabeste rapid.

In mod curios, unii masculi din aceasta specie nici nu lupta pentru femei, a mai comentat Knell. Este vorba despre exemplare mai mici, mai slabe si care nu detin coarne comparabile cu cele ale masculilor de talie mai mare. "Chiar daca sunt supra-alimentati de la nastere, tot nu cresc mai mult, prin urmare stim ca aceasta caracteristica nu este legata de lipsa hranei. Aceste exemplare dezvolta in compensatie testicule mai mari, raportat la masa lor corporala, si nu sunt deloc mai vitregite in ceea ce priveste reproducerea fata de exemplarele hiper-dezvoltate. De fapt, uneori se ascund in spatele unui astfel de mascul, sau sapa o mica galerie sub cea principala pentru a-i acestuia femela atunci cand este distrat sau se uita in alta parte."