6.18.2010

Porti spre Paradis

.

Lagune care le depasesc in splendoare pe cele din filme, nisipuri aurite de soarele tropicelor, valuri de turcoaz, apus si rasarit in culori ireale, peisaje de vis pentru care nu s-au inventat inca termeni de comparatie... Pe scurt, locuri de pe Terra care par adevarate porti spre Paradis. Acestea si nu altele, sunt cele mai deosebite si mai exclusiviste plaje pe care le poti savura in acesta viata.

Aroa, Aiutaki, One Foot Island
Insulele CookIn loc sa-ti pierzi vremea si banii prin Romania, cel putin o data in viata merita sa te rasfeti si sa te inarmezi cu suma de bani necesara pentru a face o excursie peste asteptari, in alta lume. Destinatia: Insulele Capitanului Cook. Acolo, la capatul lumii, dincolo de civilizatiile Orientului si Occidentului, asteapta ascunsa intr-o laguna mai albastra decat cerul, plaja Aroa. Tine-te bine! Nu seamana cu nimic din ce ti-ai imaginat.Situata langa Ratoronga, plaja Aroa poate castiga oricand categoria de "Plaja cu cel mai alb nisip de pe Terra". Aroa impodobeste un atol de corali atat de frumos, incat pana si Timpul pare ca a incremenit aici, admirandu-l de milenii.Intreaga bucata de Rai este ingrijita exemplar. In plus, aici nu vin decat cei mai bogati oameni din lume, iar pentru activitati precum snorkelling, scuba-diving si pescuit, ai nevoie de zeci de aprobari. Tot ceea ce fac turistii pe Aroa este supravegheat discret, iar daca ai aruncat gunoaie pe plaja sau in apa sau te-a impins Necuratul sa distrugi mediul ambiant, sa deranjezi alti turisti sau sa poluezi sonor atmosfera, vei fi evacuat de urgenta, dupa plata unei amenzi usturatoare. In plus, timp de cativa ani, nu mai primesti dreptul de a calca nisipul uneia dintre cele mai splendide plaje din Pacificul de Sud.
Sinclair's Bay, Caithness - Scotia
Greu de imaginat ca una dintre cele mai deosebite plaje impodobeste chiar tarmurile cetoase ale Scotiei, nu-i asa? Cu toate acestea, in Golful Sinclair avem parte de inca un exemplu evident in care realitatea depaseste imaginatia.La doar 4 kilometri sud de John O'Groats, apele stralucitoare si nisipul imaculat din Sinclair's Bay, par desprinse direct din Caraibe, nu din Caithness. Incadrata in nord si sud de cate un castel de secol XVI, plaja ofera un spectacol al vietii fara seaman, cu stoluri de pescarusi, ploieri si alte pasari marine, precum si grupuri de foci haituite de balene ucigase.
Chiar in apropierea plajei, troneaza celebrul castel scotian Ackergyll Tower. Majoritatea denumirilor locale sunt de origine norvegiana, iar in amintirea deselor confruntari armate din trecut, petrecute intre darjii scotieni si invadatorii vikingi, puteti vizita Northhalds Viking Centre. Plaja este celebra si in randul amatorilor de birdwatching, iar hotelurile din apropiere organizeaza partide de pescuit pe mare care se pot transforma oricand in amintiri de neuitat.
Shell Beach, Insula Purbeck - Dorset
Din nou in Europa, in Insulele Britanice, gasim o noua plaja de top de care nu au auzit multi romani, dar care este foarte pretuita in randul destinatiilor de vacanta din turismului international.Insula Purbeck, situata in apropiere de Dorset, este - de fapt - o peninsula, dar deoarece a ramas in lexicul local sub nume de insula, pliantele turistice o prezinta in continuare sub aceasta titulatura improprie. Senzatia de insula este intarita de ingustimea Purbeck-ului, care multora le poate parea o bucata dinstincta de pamant, pierduta in mare.Zona a ramas conservata de-a lugul timpului si pare rupta de realitatea unei Marii Britanii de secol XXI. Singurele elemente ale prezentei omului si civilizatiei constau in navigarea fugara pe linia orizontului a catorva iahturi. In rest, liniste si pace! Dincolo de plaja imensa, presarata ici si colo cu carduri de pasari marine, se afla, bine ascuns, singurul local din zona, intitulat, evident, Shell Bay Bar & Restaurant. Din prejama acestuia, savoarea unui apus de soare pe Marea Manecii, este un spectacol fara egal!
Whiteheave, Insulele Withsunday - Queensland, Australia
Daca cineva s-ar apuca sa caute candidatele la titlul de cele mai frumoase plaje ale Australiei, ar gasi cu siguranta zeci de plaje care sa se infrunte pentru acest titlu. Dar daca ar ajunge si la Whiteheaven, cu siguranta ar uita de restul contracandidatelor. Si asta in conditiile in care Continentul de la Antipozi a fost binecuvantat de la Natura cu nenumarate bucati de tarmuri si apa care ar face sa paleasca tot ce au vazut romanii prin Croatia, Bulgaria, Grecia sau Turcia...Imaginati-va cel mai fin si mai alb nisip din lume. Ei bine, nisipul plajei Whiteheaven este chiar mai alb si mai fin! Plaja este inconjurata de o padure tropicala care practic uneste orizonturile. Cel putin, acesta este senzatia vizuala. Apele calde, limpezi, de culoarea azurului, se unesc cu cerul si cu cele cateva insulite care se vad in zare. Este deopotriva dificil si costisitor sa ajungi aici. Dar, odata ce ai pus piciorul in acest mic si exclusivist paradis, trebuie sa retii ca orice escapada in apa oceanului, fie ca inoti, pescuiesti, faci surfing sau snorkelling, trebuie sa o faci neaparat imbracat(a) in costum de de inot complet. Asta ca sa eviti orice intepatura din partea micii, dar mortalei meduze albastre, care timp de 6 luni de zile isi face aparitia in apele care scalda plaja.Inca ceva, singura modalitate de a ajunge aici consta in obtinerea unui permis de sedere din partea Airlie Beach Town, autoritatea de pe continent care elibereaza astfel de acte turistilor. Nu este deloc usor, nici ieftin.
Plaja Arambol, Goa - India
"Nu exista nimic mai rau in lume decat sa fii un fraier care zace pe plaja unei tari din lumea a treia, incaltat cu papuci, purtand un short psihedelic, fumand o iarba nenorocita si pretinzand ca traieste din plin expansiunea constiintei", canta ironic cel de la Alabama 3 in piesa hilara "Ain't Going to Goa". Chiar asa sa fie?De fapt, bucata de paradis din Goa a iscat intotdeauna controverse si scandaluri. Cunoscatorii se jura cu mana in foc ca cei care o defaimeaza sunt doar invidiosii care nu-si permit in veci sa ajunga pe aceasta bijuterie din Oceanul Indian.Pentru multi, Goa este Sfantul Graal care aduna bland tot hedonismul din lume, condimentat cu hippyoti de toate generatiile, care refuza sa se trezeasca la realitatile inconjuratoare. Goa va ramane in veci capitala noncoformistilor pasnici (tinerii occidentali visatori si debusolati au invadat Goa inca din anii '70 ai secolului trecut), a expatilor sezonieri si a stilului de muzica trance care isi trage numele din acest loc in care pana si zeii au uitat de menirea lor, cuceriti de atmosfera unica...
Inchipuiti-va o Vama Veche in vremurile ei bune (pana in '93) la puterea a zecea, si tot sunteti departe de realitatea de vis din Goa. Iar perla din ceea ce inseamna Goa este Arambol, cea mai nordica plaja a acestui stat indian. Arambol vi se dezvaluie ca un complex uluitor de plaje vaste, presarate din cand in cand cu stanci in forme fantastice si paduri de cocotieri. Batranii hippy care au ajuns aici inca de cand Beatles stapaneau topurile, va vor spune povesti adevarate depre camarazii lor cazuti victime leoparzilor si rechinilor.
Plaja Nungwi, Insula Zanzibar - Tanzania
Complexul de plaje din Kenya si Tanzania este considerat de majoritatea agentiilor de turism exclusiviste drept cel mai cautat din toata Africa. Sa fie de vina nisipul curat, atat de fin incat se sfarama literalmente sub talpi?Insula Zanzibar este bijuteria coastei Africii de Est. Inca din cele mai vechi timpuri, aici a fost capitala neoficiala a comertului african cu condimente. Insula este impodobita cu un labirint unic in lume, cunoscut drept Orasului de Piatra, si adaposteste pe tarmurile sale nu mai putin de 30 de plaje mai frumoase decat cele din reclamele TV.Una dintre cele mai splendide plaje ale Tanzaniei este cea de la Nungwi, situata in nordul Zanzibarului. Linia costiera se continua intr-o forma lina, unduitoare, care se pierde in apele cu reflexii de safir ale Oceanului Indian. Nisipurile argintii si constuctiile naturale din corali formeaza un biotop inca intact, extraordinar de bogat in vietuitoare si care se intinde pe kilometri intregi inspre ocean. Presarata cu mici sate pescaresti ramase neschimbate de secole, coasta Zanzibarului aduce un aer de epoca pierduta intr-o lume paradisiaca!
Oriunde in Palawan - Filipine
Titlul nu este exagerat deloc, pentru ca oriunde te plimbi in Palawan, nu poti estima care coltisor de lume ti se pare mai atragator. Locatia a fascinat si inca fascineaza multi oameni. Cu toate ca actiunea din "The Beach" de Alex Garland a fost setata de acesta in Thailanda, scriitorul si-a cautat inspiratia in acesta locatie din Filipine. Motivul?Ei bine, multi care au calatorit in Thailanda in ultimul deceniu, turisti animati de dorinta de a-si gasi propria insula paradisiaca, declara ca realitatea este sub asteptari. Insulele de lux ale Thilandei au fost transformate in rezervatii exclusiviste, accesibile omului obisnuit doar prin survolarea acestora cu barca, prezenta pe ele fiind, in cele mai dese cazuri, interzisa cu desavarsire.Pe de alta parte, Filipine se bucura cu peste 7.000 de insule si atat de multe plaje virgine, necalcate de oameni, incat este foarte usor sa inchiriezi o barca de pescuit pe o suma de nimic si sa navighezi astfel spre explorarea propriei tale insule. Grupul de insule din vestul arhipelagului filipinez este descris chiar de localnici drept ultima frontiera a tarii lor. Am putea spune ca Insulele Palawan sunt incredibil de exotice, daca exista, bineinteles, termen de comparatie pentru exotism!Este un arhipelag de vis, format din mii de insule din calcar, strabatute de rauri subterane, impodobite cu stanci bizare, acoperite de paduri tropicale luxuriante si garnisite, evident, cu plaje al caror nisip este de un alb orbitor. Cele mai populare plaje sunt cele din Honda Bay, Cannon Island, Bat Island si Starfish Island, dar adevarata provocare din Palawan consta in descoperirea propriei tale insule. Bastinasii sunt de parere ca cele mai izolate locuri pentru plaja, acompaniate de cele mai bune locuri de scufundat din lume, raman cele din Sangat Island Reserve. Pe de alta parte, cele mai luxoase statiuni sunt cele din El Nido. Tu alegi!
Porto da Barra, Salvador - Brazilia
Daca marile orase ale lumii s-ar lauda cu plajele lor de top, atunci Sidney ar defila cu Bondi, Los Angeles cu Venice, iar Rio de Janeiro cu Copacabana si Ipanema. Si pentru ca tot am ajuns in Brazilia, hai sa ne oprim putin si asupra celei mai frumoase plaje care impodobeste acesta tara cu proportii de continent.Cel mai vechi oras brazilia, Salvador, ascunde plaja Porto da Barra. Situata la intrarea in golful Bahia de Todo os Santos, plaja este impodobita doar cu un mic si cochet fort colonial de culoare alba si cu biserica catolica, de asemenea dalba, asezata pe o mica colina. In rest, peisajul ne incanta cu defilarea pitorestilor barci de pescuit si al celor catorva tinere localnice care se scalda aici. Goale. Apele sunt intotdeauna calme, clare si incredibil de curate.Pentru o tara care are peste 7.000 de kilometri de plaje orientate spre est, Porto da Barra este nu doar cea mai frumoasa plaja din Brazilia, ci datorita orientarii sale spre vest, ofera in plus ocazia unor apusuri de soare magnifice.
Parcul National Tayrona - Columbia
Tayrona este considerata de multi turisti si jurnalisti specializati in calatorii drept cea mai deosebita plaja din intreaga America de Sud! Nimeni nu se asteapta ca o astfel de plaja sa apara brusc, dupa circa 40 de minute de mers dificil prin padurea de magrove care margineste Parcul National Tayrona.Daca cineva se asteapta sa gaseasca aici o plaja gen Caraibe, cu linistite ape albastrui, nisip alb si, eventual, cateva cabane de lemn pentru turisti, se inseala amarnic. Inca din prima secunda in care ai pus piciorul pe plaja Tayrona esti izbit vizual de un peisaj grandios: o mare de multe ori salbatica se arunca furioasa pe stanci colosale, de dimensiunea unor blocuri. In jurul stancilor, se lafaie cateva plaje ce par aedevarate dune de desert, stramutate acolo unde jungla amazoniana se lupta cu oceanul.Intr-o tara "normala" din punct de vedere turistic, Tayrona ar fi fost pana acum slutita de mana "civilizatoare" a omului, fiind deja transformata intr-o statiune occidentalizata cu iz confortabil-artificial- plictisitor. Din fericire pentru natura locurilor, plaja este situata intr-o tara zbuciumata, devastata de razboaie civile intinse pe decenii si subrezita de coruptie, peste care se adauga « recordul alb » al Columbiei de tara care exporta cea mai mare cantiate de heroina la nivel mondial.Aici, in Parcul National Tayrona, troneaza inca o salbaticie maiestuoasa. Plaja este incadarata dinspre uscat de o imensa padure tropicala din care cascadele izvorate direct din munte se varsa in ocean intr-un spectacol care i-ar lasa muti de uimire pana si pe James Cameron, scenaristul si regizorul lui Avatar. Singurii oameni care se aventureaza aici sunt cativa tineri si hippy, care dorm noptile in hamacuri legate intre palmieri. De fapt, hamacul este sigurul « loc de cazare » din acest colt de lume binecuvantat de Natura.
Las Islas Cies, Galicia - Spania
Cand te gandesti la plajele Spaniei, ai in vedere Mediterana, Insulele Canare sau Mallorca, nu-i asa? Asta doar daca iti place aglomeratia si bronzatul sezlong langa sezlong. Pentru initiati si pentru cei din categoria "lume buna", Spania ofera un secret tinut departe de ochii vulgului. Este vorba despre o mica frantura de Paradis, ascunsa pe coasta salbatica si izolata din provincia Galicia, in imediata apropiere a granitei Spaniei cu Portugalia.Acolo, scaldata de apele Atlanticului, exista o bijuterie a naturii. Ca sa ajungi la ea, trebuie sa te imbarchezi intr-un vaporas, din micul orasel pescaresc Baiona, cu destinatia insulele Las Islas Cies. Dupa aproximativ 40 de minute de mers cu barca motorizata, ai pasit deja in cea mai exclusivista plaja din Spania. Odinioara o ascunzatoare perfecta a piratilor, locatia a fost inclusa, recent, intr-o rezervatie naturala, fapt cat se poate de bine insipirat, deoarece a ramas astfel salbatica si neatinsa de furia dezvoltatorilor imobiliari. Iar pentru a nu deranja vietuitoarele de pe insula, accesul turistilor este permis doar in lunile de vara.Amatorii de viata buna vin aici in iunie, iulie si august pentru petrecerea unor zile perfecte de vacanta in preajma dunelor de nisip din Praia des Rodas, care ascund o laguna linistita cu apa transparent-verzuie. Localnicii o denumesc impropriu « Plaja din Caraibe », dar titlul nu este deloc un compliment. Majoritatea turistilor care au vizitat Caraibele si au poposit mai apoi si in Las Islas Cies spun ca locatia din Spania este cu mult deasupra oricarei plaje din Caraibe.Conform unor specialisti in calitatea nisipului plajelor, nisipul de aici este cel mai fin din intreaga lume, senzatia piciorului gol fiind aceea a unor pasi pe un camp de bumbac moale. Iar norocosii care vin aici se pot caza in singura locatie din zona, un complex umbrit de pini inalti, cu vedere la apele oceanului.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner