A cere o marire de salariu, poate din nevoia unei motivatii in plus sau pentru ca ai nevoie de mai multi bani, devine si mai greu de realizat pe timp de criza, cand rata somajului este in crestere, iar problemele economice se rasfrang atat asupra angajatilor, cat si a angajatorilor.
Daca te gandesti sa ceri ceva in plus la salariu, primul lucru ce trebuie inteles este rata ocuparii fortei de munca in domeniul in care lucrezi, dar si nivelul mediu al salariilor practicate. Insa un rezultat nu foarte optimist al acestei analize nu trebuie sa te faca sa renunti la decizia de a cere o marire de salariu, atat timp cat ii poti demonstra sefului tau ca meriti mai mult.
Astfel, tine seama de cateva lucruri inainte sa ceri bani in plus la salariu:
1. Este esential sa iti cunosti rolul si meritele in companie. Ia in calcul rezultatele obtinute in folosul activitatii desfasurate de organizatie, iar daca esti bine pregatit si cererea ta este bine fundamentata pe rezultate concrete, angajatorul poate lua in considerare sa te recompenseze printr-o marire de salariu.
2. Pentru a-ti demonstra implicarea in activitatea de zi cu zi a companiei, este important sa identifici problemele specifice cu care aceasta se poate confrunta. Mai mult, gasirea unor posibile solutii si prezentarea lor sefului tau te pot pune pe lista maririlor de salariu.
3. Un alt element important este abordarea situatiei. Nu numai ca trebuie sa alegi momentul potrivit, dar trebuie sa ai si o abordare profesionala, sustinuta de argumentari fundamentate. Nu este necesar sa ai pregatit un discurs, insa un plan a ceea ce vrei sa spui iti poate fi de folos.
4. In cazul in care cererea ta nu primeste un raspuns afirmativ, este important sa ai un plan de rezerva si sa iei in considerare alternativele unei recompense financiare. Astfel, poti negocia obtinerea unor beneficii pe care tu le consideri utile si necesare, de tipul unor tichete de cumparaturi sau prime de vacanta.
5. Daca nici in acest caz cererea ta nu este luata in considerare, desi esti nedreptatit, informeaza-ti angajatorul ca vei reveni dupa o anumita perioada de timp, deoarece consideri ca meriti o recompensa pentru munca depusa in cadrul organizatiei. Este recomandat sa iti prezinti clar obiectivele si sa justifici cererea, fara a crea insa conflicte.
Este evident ca o marire de salariu pe timp de criza nu-i un lucru tocmai usor. Insa, atata vreme cat cererea ta este sustinuta de dovada beneficiilor pe care tu le-ai adus in cadrul companiei, sansele de a obtine o recompensa pot creste semnificativ.
0 comments
Trimiteți un comentariu Trimiteți un comentariu