5.15.2010

Experimente fascinante cu creierul tau

.

Creierul inca ne fascineaza, fie ca suntem oameni de stiinta sau simpli trecatori prin viata. De multe ori, il putem pacali printr-o serie de experimente care ne amuza si ne fascineaza in egala masura...

Ceea ce vedeti in poza reprezinta asa numitul efect Pinocchio, botezat asa evident de la implicarea nasului in experiment. Tot ce trebuie sa faceti este sa pozitionati doua scaune unul in spatele celuilalt. Subiectul va fi legat bine la ochi si va sta pe scaunul din spate. In fata se pozitioneaza altcineva, stand confortabil. Persoana legata la ochi va duce mana stanga pe nasul persoanei din fata si mana dreapta pe propriul nas. Apoi, timp de un minut, va pipai cu blandete ambele nasuri. Ceea ce se va intampla va fi destul de interesant: subiectul va avea impresia ca are un nas din ce in ce mai mare! (Lackner, 1988)
La universitatea Oxford a fost tinut un experiment ce implica perceptia durerii de catre un subiect aflat intr-o situatie deosebita. S-a demonstrat ca vizualizarea unei rani la un deget printr-un binoclu intors (care arata o imagine mai mica) a diminuat drastic durerea generata de acea rana. Durerea este modulata prin intermediul analizorului vizual, tocmai de aceea este de preferat sa nu ne uitam la rana atunci cand ne accidentam...
Amintiri false. Daca iti aratam acum o poza photoshop-uita (a se citi editata...) cu tine copil fiind intr-un balon cu aer cald, vei spune ca e adevarata sau falsa? Creierul renunta la detalii cand produce memorii si tinde sa umple unele spatii cu fabulatii proprii. Alte persoane pot introduce amintiri false si nu neaparat prin hipnoza. Daca ai fost la Disneyland si peste ani cineva iti arata o poza cu tine si cu o mascota Bugs Bunny, vei spune ca iti amintesti perfect scena. In realitate, Bugs Bunny nu are ce cauta acolo, el nu este un caracter Disney. Ai grija ce recunosti ca ai facut candva…
Efectul Ganzfeld. Creierul este bombardat continuu cu o cantitate uriasa de informatie, venita pe calea organelor receptoare (simturi). Efectul Ganzfeld poate ajunge la rezultate asemanatoare consumului de substante halucinante (LSD, spre exemplu). Experimentul consta in izolarea corpului intr-o camera linistita, introducerea in urechi a unor casti cuplate la un radio setat la o frecventa neutra, emitand asa numitul sunet alb si atasarea pe ochi a cate o jumatate de minge de ping pong, utilizand banda adeziva. Deasupra jumatatilor de minge se plaseaza o lumina rosie. In scurt timp, creierul se obisnuieste cu lumina si zgomotul, incepand adevaratul spectacol Ganzfeld, generat de diminuarea drastica a stimulilor care mai ajung la el. Se pare ca asa se obtin halucinatii si stari euforice…
Ridica piciorul drept deasupra podelei si apoi roteste-l in sensul acelor de ceasornic. Apoi, deseneaza cifra 6 in aer. Piciorul tau va incepe brusc sa se roteasca invers!
Dupa cum bine se stie, de partea dreapta a corpului se ocupa emisfera stanga, raspunzatoare de ritm si coordonarea miscarilor. Emisfera stang nu poate procesa doua miscari opuse in acelasi timp, tinzand sa le combine intr-un singur fel de mancare.Priviti semnul + din aceasta imagine alb negru timp de minim 30 secunde, apoi indreptati-va privirea pe un perete. Ce vedeti?
Daca priviti ochiul papagalului rosu timp de 30 de secunde si apoi duceti privirea pe colivie, veti observa o pasare de un albastru deschis. Daca priviti ochiul pasarii verde, veti vedea apoi pe colivie o pasare magenta...
Efectul se aseamana cu cel obtinut anterior, datorat unui fenomen de oboseala a celulelor cu conuri si bastonase, ce dureaza numai cateva secunde si realizeaza o supraimagine.
S-a demonstrat ca persoanele cu brate sau picioare ambutate au senzatia ca membrele inca exista. De asemenea, daca plasam o mana de cauciuc in fata noastra si acoperim una din mainile sanatoase, aplicand apoi stimului tactili simultan in ambele parti, creierul va tinde sa creada ca obiectul din cauciuc este de fapt atasat de corp...
Mai jos puteti vedea o animatie simpla 2D care creeaza in mintea noastra imaginea unui corp de femeie in rotire. Problema acum este reprezentata de sensul de rotire, pe care multi il percep in sensul acelor de ceas. Dupa putin exercitiu, se poate vizualiza si celalalt sens, insa mai greu.
Tip: ca sa imprimati un sens dorit, urmariti umbra piciorului, incercati sa o influentati si apoi mutati brusc vederea pe corp.
Frumoasele vise. Ti s-a intamplat sa visezi ca zbori si senzatia era cat se poate de placuta. Insa nu poti sa comanzi acest tip de vise. Oare? Un sfat foarte util ar fi sa-ti notezi in fiecare dimineata ce ai visat, realizand un fel de jurnal al viselor. Astfel, poti pastra idei geniale sau intamplari grozave pe care, daca te mai uiti candva, ai mari sanse sa visezi acelasi lucru noaptea. Visele se uita repede altfel. Din nou, ajungem la studii, chiar daca ne cam deprima atatea studii. Poti avea vise superbe dimineata, atunci cand, dupa ce te-ai trezit, decizi sa mai lenevesti putin si mai tragi un pui de somn. Orice ai face, nu uita de acel jurnal. Daca te concentrezi suficient pe un anumit vis inainte de culcare, poti visa din nou intamplarea respectiva. Tu decizi daca alegi zboruri sau varcolaci…

3 comments

Anonim spunea...

amuzanta faza cu nasul

Bogdy spunea...

astea merita incercate toate :))

ZeroCool spunea...

Faza cu visele vreau sa o incerc. Am unele vise pe care vreau sa le repet :d

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner