Oare asa vor arata orasele viitorului? Nu ne ramane decat sa avem putina rabdare...
In "Bun venit printre maimute" (editura Humanitas), scriitorul american de origine germana Kurt Vonnegut, un SF-ist desavarsit fie vorba intre noi, a pus laolalta 25 de povestiri excelente, care merita cu siguranta devorate la o pauza de cafea si nu numai. Una dintre povestiri este "Si maine e o zi", cu o viziune destul de fantastica asupra viitorului, imbibata cu o substanta miraculoasa capabila sa neutralizeze procesul natural de imbatranire - antigerasonul. Prin 2158, oamenii traiau lejer 172 de ani, asa cum avea tataie. Problema era cu totul alta, dincolo de aceasta descoperire a "elixirului vietii". Va imaginati o lume in care oamenii ar trai dublu, triplu sau cvadruplu fata de media de varsta actuala? Asta inseamna neaparat suprapopulatie iar, in contextul actual si cu un exercitiu pur teoretic, peste cateva zeci de ani sau sute de ani, fiintele umane n-ar avea unde sa locuiasca. Fara o reconfigurare a oraselor de pe uscat si o indreptare a atentiei spre oceane, e o chestiune dificila... Sa-l lasam putin pe maestrul Vonnegut si sa vizualizam linistiti sase proiecte care reprezinta orase ale viitorului. Daca vom ajunge sa traim in ele sau daca ne vom bucura de o substanta asemanatoare antigerasonului, Dumnezeu stie. Sau poate nici El...
Primul proiect ambitios este Penang Global City Center. Pare desprins dintr-un film science fiction, dar are toate sansele sa fie construit in anii ce vor urma. Sunt aici birouri, hoteluri, mall-uri, scoli, sali de cinema, apartamente, parcari, restaurante, centre de sanatate, zone de agrement si conexiuni rutiere sau feroviare cu orasele din apropiere. Cand spunem conexiuni feroviare ne referim la trenuri mag-lev super rapide si confortabile.
Regatta Jakarta este deja in constructie, urmand a deveni un paradis care iata, ne demonstreaza ca nu numai in Dubai apar proiecte spectaculoase. Aici, pe o insula artificiala aflata nu departe de coasta, vor aparea zece cladiri de apartamente, fiecare denumita dupa orase celebre care sunt si porturi (Dubai, Miami, Monte Corle) si orientata fix spre aceste orase. O cladire absolut extraordinara, supranumita "farul", va servi drept hotel. Practic, Regatta va fi un oras de vis, un paradis nautic, capabil sa se intretina singur cu absolut toata infrastructura si cladirile publice (sau corespondentele lor in privat) necesare unui trai linistit.Primul proiect ambitios este Penang Global City Center. Pare desprins dintr-un film science fiction, dar are toate sansele sa fie construit in anii ce vor urma. Sunt aici birouri, hoteluri, mall-uri, scoli, sali de cinema, apartamente, parcari, restaurante, centre de sanatate, zone de agrement si conexiuni rutiere sau feroviare cu orasele din apropiere. Cand spunem conexiuni feroviare ne referim la trenuri mag-lev super rapide si confortabile.
Desi pare incredibil, proiectul Green Towers va fi construit in Coreea de Sud in 16 ani. Fata de vecinii de la nord, sudcoreenii sunt extrem de avansati tehnologic si se pare chiar ca doresc sa se apropie de natura cum nimeni nu a mai facut-o pana acum. Fiecare cladire va fi acoperita cu plante, va avea o geometrie gen fagure de miere si va fi inconjurata la baza de lacuri. In aceste cladiri, oamenii conectati la internet vor face jocuri video, gadget-uri si componente PC, fiind mereu pregatiti pentru un atac cu insecticide care ar distruge aceste turnuri-planta si pe locuitorii lor. Atacurile pot veni din nord, fireste.
1 comment
Orice idee de NOU trebuie analizata. Societatea de azi se va autodistruge!
Trimiteți un comentariu Trimiteți un comentariu