4.21.2010

Alimentatie sanatoasa.

.

O dieta sanatoasa nu inseamna, asa cum multe persoane isi imagineaza, un stil de viata alimentar restrictiv. In primul rand, principiul de baza al unei diete sanatoase este constituit de varietatea a ceea ce manacam, datorita nutrientilor diferiti de care organismul nostru are nevoie.

In al doilea rand, fructele, vegetalele, semintele, legumele, produse bogate in carbohidrati, fier, vitamine si minerale, cu un continut scazut in grasimi si fara colesterol ar trebuie sa constituie principalele rezerve care sa acopere consumul caloric. Restul, trebuie sa provina din produse cu un continut scazut in grasimi, carne slaba si peste. Deasemenea, foarte important, trebuie mentinut echilibrul intre numarul de calorii asimilat din alimentatie si numarul de calorii consumat , altfel vei creste in greutate. Cu cat esti mai activ cu atat poti manca mai mult si poti mentine acea balanta.
Urmand acesti trei pasi de baza nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarea ta favorita. Atata timp cat dieta ta este corect echilibrata si bogata in nutrieti si fier, nu e nimic gresit daca mai mancam din cand in cand o prajitura, o inghetata, etc.

Urmatoarele puncte subliniaza ceea ce trebuie sa stii pentru ati construi si urma o dieta sanatoasa.
1. Mananca multe produse alimentare bogate in fibre: fructe, legume, fasole si seminte. Aceste reprezinta carbohidrati “buni”, hranitori si cu un continut scazut in calorii, care trebuie sa aduca aproximativ 20g-30g din necesarul zilnic de fibre. Deasemenea aceste produse ne ofera importante vitamine, minerale, phytochimicals esentiale pentru o sanatate perfecta.
2. Asigura-te ca incluzi in alimentatia ta fructele, legumele si fructele citrice. Antioxidantii si alti nutritienti din aceste produse ne protejeaza impotriva diferitelor tipuri de cancer si alte boli.
3. Limiteaza cantitatea de zahar, produse cu un continut bogat in zahar, de paine alba si produse gen snack-food, cu un continut bogat in sare.
4. Elimina grasimea animala. Are un continut bogat in grasime saturata si nu face decat sa ridice alarmant nivelul de colesterol cu efecte negative asupra starii de sanatate. Elimina din alimentatie si grasimile hidrogenate (margarina,uleiurile vegetale).
5. Mananca mai mult peste, seminte. Au un continut sanatos de grasimi nesaturate.
6. Portii moderate, in special atunci cand consumi produse alimentare cu un continut caloric crescut.
7. Pastreaza cantitatea de colesterol consumata sub 300 de miligrame/zi. El se gaseste in orice produs de origine animala.
8. Asa cum spuneam la inceput, varietatea in ceea ce consumi este necesara. Nu incerca, oricat de gustoasa ar fi manacarea, sa acoperi necesarul de nutrienti si caloric manacand acelasi lucru zi de zi.
9. Mentine un aport de adecvat de calciu, esential pentru a aveam un sistem osos puternic.
10. Incearca sa iti iei toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie din alimentatia zilnica, nu din suplimente. Aceste nu reprezinta o baza pentru o alimentatie solida si sanatoasa
11. Mentineti greutatea corporala in limitele normale printr-o corelare intre exercitiu fizic si balanta intre numarul de calorii ingerate si consumate.
12. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie. Excesul de alcool, pe langa faptul ca aduce un aport caloric foarte mare, fara nutrienti, afecteaza grav starea de sanatate si poate conduce la complicatii foarte grave.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner