4.18.2010

Evenimente astronomice din 2010

.

Calendarul evenimentelor astronomice din acest an include ploi cu stele cazatoare si aniversarea a 20 de ani de la lansarea in spatiu a telescopului Hubble.

Anul 2010 aduce o eclipsa totala de soare, pe 11 iulie, care va fi vizibila in sudul Oceanului Pacific, Islanda de Est, Argentina si Chile, dar si alte fenomene de interes pentru pasionati si nu numai.
Planetele Marte, Venus si Saturn vor fi vizibile pe cerul de seara de la jumatatea lunii aprilie pana in iulie.
Zilele de 21, 22 aprilie, 5, 6 mai, 28, 29 iulie, 12, 13 august, 21, 22 octombrie, 17, 18 noiembrie si 13, 14 decembrie vor aduce ploi obisnuite de meteoriti, pe parcursul carora se va observa miscarea a cate 10-20 de corpuri ceresti pe ora.
Cea mai spectaculoasa ploaie de stele va avea loc in decembrie, dar nici cea din august, cunoscuta sub numele de Perseide, cand putem identifica circa 100 de stele cazatoare pe ora, nu trebuie ratata.
Aprilie a fost declarata luna astronomiei globale, cu scopul de a trezi interesul cat mai multor oameni pentru acest domeniu.
Pe 26 iunie va avea loc o eclipsa partiala de luna, vizibila mai ales in partea de est a Asiei, Australia, Oceanul Pacific si in America de vest.
Acest an are o semnificatie deosebita si pentru telescopul Hubble care implineste 20 de ani de cand a fost lansat in spatiu.
Hubble a devenit unul dintre cele mai importante instrumente din istoria astronomiei, camera fotografica a acestuia furnizand cele mai detaliate imagini in lumina vizibila realizate vreodata.

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner