4.24.2010

Cum o sa ne distram in 2050?

.

V-ati intrebat vreodata cum o sa ne petrecem timpul liber peste… sa zicem, 40 de ani? Toata lumea se gandeste la cum va fi clima, cum vor arata orasele, ce mijloace de transport vom folosi si cum o sa interactionam noi cu calculatoarele. Dar cum se vor reflecta toate aceste schimbari in traiul nostru zilnic sau, mai exact, in bucuriile marunte ale vietii – la asta s-a gandit cineva? Cum o sa ne distram in 2050? Pai, da, unii s-au gandit. Iata, de pilda, o lista intocmita de o publicatie americana, How Stuff Works, lista jumatate amuzanta, jumatate ingrijoratoare (ca asa-i si viata) si alcatuita pe baza unor predictii foarte serioase, facute de profesionisti, despre cum va fi Pamantul – cu tot cu ecosfera lui, adica si cu noi - in 2050. Poate unele dintre preziceri vi se vor parea cunoscute, dar altele va vor surprinde cu siguranta.

Distractia 5: observarea pasarilor
Acest bird watching - cum se numeste in engleza -, care in Romania n-are prea mare cautare, este, in alte parti ale lumii, un hobby nu numai foarte onorabil si respectat, dar si foarte raspandit. Si, inca si mai interesant decat faptul ca e raspandit, e predictia - rezultata din cercetari - ca va deveni inca si mai raspandit!
In 1997, revista Newsweek a publicat rezultatele unui sondaj privind modalitatile preferate - de americani - de petrecere a timpului liber, estimand si dezvoltarea lor in vitor. Bird watching a fost pe primul loc ca activitate relaxanta in timpul liber, iar publicatia a estimat ca insemnatatea acordata acestui hobby va creste chiar mai mult decat populatia SUA - cu 58% pana in 2050!
Prognoza are si niste implicatii triste: in 2050 va deveni mult mai interesant sa urmaresti si sa gasesti un exemplar de nu stiu ce specie de pasare, dar asta dintr-un motiv foarte dureros: intre 400 si 900 de specii de pasari vor fi amenintate cu disparitia, datorita schimbarilor climatice si distrugerii habitatelor lor. Daca vi se pare ca a te uita cu binoclul dupa pasarele e o indeletnicire de interes pentru cei tineri, luati in calcul faptul ca, in 2050, populatia lumii va fi mult imbatranita fata de cea de azi. In SUA, de pilda, Biroul de Recensamant estimeaza ca oamenii de varsta a treia vor reprezenta, in 2050, un sfert din populatia tarii.
In Romania, daca se mentine actuala rata a fertilitatii (1,3 copii la o femeie - prea scazuta pentru a asuigura inlocuirea generatiilor) populatia de peste 65 de ani (3,2 milioane azi) ar ajunge in 2050 la 5 milioane de persoane, in vreme ce populatia totala a Romaniei va mai fi doar de 13 milioane (dupa scenariile cele mai pesimiste) pana la 19 milioane (dupa scenariile optimiste) de locuitori.

Distractia 4: Mergem la un restaurant, sa mancam meduze?
O cina la un restaurant cu specific pescaresc va arata, peste 40 de ani, mult altfel decat acum, in ceea ce priveste meniul propus.
De altfel, intregul fel de a manca al occidentalilor se va schimba mult, spun predictiile. In SUA, din cauza problemelor legate de terenul cultivabil, poluare si alimentarea cu apa, alimentatia va cuprinde mult mai putina carne si o cantitate de cerelale si leguminoase (fasole, mazare) mai mare decat acum. In dieta, doar vreo 15 procente vor fi reprezentate de produse de origine animala, restul - de alimente de origine vegetala.
Revenind la restaurantele pescaresti, nici acestea nu vor mai fi ce-au fost. Conform celor mai sumbre predictii, pana in 2050 pesti obisnuiti azi, ca tonul si codul, vor fi disparut, ca de altfel majoritatea speciilor de pesti. Cauzele disparitiei vor fi, cel mai probabil, poluarea si pescuitul excesiv.
Disparitia pestilor pradatori va lasa cale libera inmultirii meduzelor, asa ca asta s-ar putea sa mancam peste patru decenii. Meduze si calmari - asta o sa fie oferta de baza. Meduzele sunt mancate de multa vreme de populatiile asiatice, dar Occidentul mai are pana sa le dea de gust. Dupa toate aparentele (triste, dupa cum vedeti) n-ar strica sa incepem sa ne antrenam de pe acum.

Distractia #3: Fotbal cu roboti
Felul in care vom interactiona cu robotii peste 40 de ani este deja o tema foarte complexa. Vor fi implicati in viata oamenilor intr-o masura pe care nici nu ne-am putem imagina. Numeroase "prorociri" vorbesc despre roboti-piloti, roboti-actori, roboti-menajeri, roboti-profesori, ca sa nu mai vorbim de predictiile privind multuiplele si sofisticatele modele de roboti militari.
Un cercetator a preconizat chiar ca, in 2050, intre oameni si roboti s-ar putea ajunge la relatii intime si la casatorii! (Eram sigura ca o sa vreti amanunte despre subiectul asta. Iata: David Levy, cercetator in domeniul inteligentei artificiale la Universitatea din Maastricht, Olanda, specialist care a elaborat o teza de doctorat cu titlul Relatii intime cu parteneri artificiali, a zis asa, in 2007, intr-un interviu acordat publicatiei Live Science: "Eu prognozez ca, in jurul anului 2050, statul [american, n.a.] Massachusetts va fi primul care va legaliza casatoriile cu roboti." )
Dar, pana la nuntile umano-androide, o distractie pe cinste si foarte trendy in 2050 ar putea fi fotbalul cu roboti. Cercetatorii in domeniu se gandesc nu la niste automate care sa imite miscarile oamenilor, ci la niste roboti inteligenti, capabili sa inteleaga jocul, sa comunice intre ei si sa reactioneze in mod creativ la evenimentele care au loc in timpul unui meci. Robo-Cupa Europei… ce chestie!

Distractia 2: Istorisirea de povesti
Una dintre cele mai surprinzatoare predictii vine din partea cercetorului futurolog William Crossman: el sustine ca, in 2050, comunicare orala va inlocui in mare masura comunicarea scrisa. Avand in vedere cat de mult comunicam noi astazi prin scris - tiparituri, mesaje e-mail sau SMS-uri, toate presupun cunoastrea scrisului si a cititului- suna foarte bizar profetia lui Crossman privind trecerea la comunicare orala, cu implicatia ca nu va mai trebui sa-i invatam pe copii citesca si sa scrie, ci mai degraba sa foloseasca computerele si sa gandesca in mod creativ.
Intr-un numar special al publicatiei The Futurist, Crossman imagineaza o lume in care vom utiliza computere tip VIVO (voice-in-voice-out), cu care vom interactiona prin intermediul vocii: le dam comenzi vocale si primim de la ele raspunsuri tot vorbite; o lume in care tot ceea ce vrem sa comunicam va fi gestionat de aceste masinarii. Vrei sa-ti publici memoriile? Nu mai e cazul sa te apuci sa le scrii; te asezi in fata computerului prevazut cu webcam si tot povestesti…. Dupa cum o arata succesul a nenumarate reality-show-uri, sunt destui oameni dispusi sa stea si sa se uite la un necunoscut care isi spune povestea vietii in fata camerelor de luat vederi.
Vrei sa citesti, totusi, ceva? Computerul scaneaza lucrarea respectiva si apoi ti-o citeste. el. Iar tu stai si asculti, ca atunci cand erai mic si ascultai povesti, inainte de a sti sa citesti tu insuti. Vor exista servicii de traducere instantanee si alte facilitati care vor sprijini trecerea la un mod de comunicare orala.
Sincera sa fie, nu ma simt prea bine citind chestia asta. Si asa e greu de suportat ideea unor oceane fara pesti si a unor paduri aproape lipsite de pasari, insa cea a unei omeniri intregi care (re)devine analfabeta, dupa atata lupta dusa pentru alfabetizare… mi se pare greu de inghitit.

Comunicarea orala a fost instrumentul principal de pastrare si transmitere a informatiile timp de o lunga perioada din viata omenirii, dar ne-am obisnuit sa o consideram drept un stadiu timpuriu, primitiv, o etapa importanta la vremea ei, dar depasita din momentul in care consemnarea scrisa a cunostintelor a inlocuit traditia orala.
Acum, o parte a comunitatii stiintifice sustine ca si acest stadiu - al consemnarii si transmiterii scrise a informatiilor - este unul depasit si va pierde teren spre mijlocul acestui secol, in ceea ce Crossman numeste era post-alfabetizarii.
Analiza din The Futurist se bazeaza in buna masura pe statistici care arata ca deja oamnii citesc mai putin, ceea ce ar duce la concluzia ca importanta comunicarii scrise s-a diminuat si, extrapoland, se ajunge la ideea ca se va diminua in continuare, sub asaltul noilor tehnologii. Preajma anului 2050, asadar, va fi, cum spune un alt futurolog, Peter Wagschal, "o epoca in care analfabetii vor putea face lucrari de doctorat."
Vor deveni oare scrisul si cititul, peste patru decenii, niste hobby-uri ciudate ale unor nostalgici ai trecutului? Sau alfabetizarea va fi singura optiune care le va ramane celor care nu-si vor putea permite un computer performant, care sa le citeasca povesti cu voce tare? Ai bani - iti iei o asfel de scula inteligenta. Daca n-ai bani… atunci invata sa scrii si sa citesti, prapaditule!
Stranie lume ar fi… dar cred ca nu va fi chiar asa cum profetizeaza domnul Crossman. Asa simt eu, ca lumea inca nu e pregatita sa se desparta cu usurinta de scris si citit, chiar daca inteligentele computere VIVO ne vor deveni parteneri de discutii, punanad intrebari si dand raspunsuri, asa cum vedem in fimele SF. Om trai s-om vedea. Mai vorbim in 2050, sa vedem ce s-a adeverit si ce nu.

Distractia 1: Divertisment si alte indeletniciri in realitatea virtuala
La asta cred ca va asteptati, desi amploarea si gradul de sofisticare pana la care se va dezvolta fenomenul vor depasi, cu mare probabilitate, asteptarile noastre.
Gratie tehnologiei hologramelor, un joc video nu va mai arata ca acum - tu in fata ecranului, iar personajele jocului - dincolo de el. Vor veni chiar in camera, sub forma de imagini tridimensionale. Si tot asa vor putea fi prezenti si toti prietenii la nunta, tot asa s-ar putea desfasura sedintele cu membrii filialelor din intreaga lume ale unei companii multinationale (stiu ca asta nu intra la categoria distractii, dar sa incercam sa sesizam umorul, chiar absurd, al oricarei situatii - va imaginati cum ar fi sa te certi in sedinta cu holograma lui Cutare?) Ideea principala este ca aceasta tehnologia va fi atat de larg utilizata, incat va depasi cu mult domeniul divertismentului.


Dupa parerea unora, chiar si relatiile la distanta (el traieste intr-un oras, ea in altul - eventual de pe alt continent - si se intalnesc rar) vor deveni mai suportabile gratie acestor inventii.
Oare? Daca ei cred ca o holograma poate inlocui un om in carne si oase, cand e vorba despre relatii romantice… ma rog, treaba lor!

 
Adauga blog - adauga articole Bloguri, Bloggeri si CititoriZiarul
Protected by Copyscape Plagiarism Scanner