10. Monte Cristo Homestead, Australia
Intr-o epoca obsedata de recorduri, in care titlul de "cel mai"/"cea mai"… orice-o fi, e la mare pret, titlul de "cea mai bantuita casa din Australia", decernat unei proprietati numite Monte Cristo Homestead, i-a pecetluit acesteia faima. Construita in 1885, de catre Christopher William Crawley, ea a fost ocupata de familia Crawley pana in 1948; a ramas apoi goala pana in 1963, cand a fost cumparata de Reg si Olive Ryan, care au restaurat-o, facand din ea un muzeu si obiectiv turistic. Fenomenele bizare despre care se povesteste ca s-ar petrece in casa includ aparitia unor fantome, lumini ciudate, campuri de forte, sunete fantomatice si chiar mutilari de animale. Ciudateniile sunt atribuite unor intamplari tragice legate de resedinta, printe care uciderea unuia dintre cei care au avut grija de casa, in perioada in care aceasta a ramas neocupata, si zavorarea, timp de mai multi ani, a unui om bolnav mintal in laptaria conacului. Se mai povesteste ca, pe vremea cand in casa locuia familia Crawley, un copil ar fi murit cazand pe scari, o slujnica ar fi cazut de la balcon si un grajdar ar fi pierit ars de viu. In concluzie, resedinta Monte Cristo are o bine stabilita reputatie de loc bantuit, paranormal cat cuprinde, cu toate ingredientele de rigoare, drept care curiosii se inghesuie sa o viziteze, iar mai multe emisiuni de televiziune au filmat aici cate un episod.
9. Myrtles Plantation, SUADupa legendele care circula, acesta este o zona unde suntele amutesc, pur si simplu, de unde si porecla de "zona tacuta". Cate ceva se intampla acolo, e adevarat. Legenda a pornit de la faptul ca, aici, undele radio nu se pot propaga usor prin aer, din cauza campurilor magnetice puternice. In anii 1930, un pilot mexican a raportat ca i s-a defectat radioul de bord, in chip misterios, in vreme ce zbura deasupra tinutului; ulterior, si altii au sustinut ca aici radiourile nu functioneaza corect, iar busolele se zapacesc. Ceea ce a adaugat sare si piper acestor istorisiri este faptul ca zona se gaseste localizata intre paralele nordice de 26 si 28 grade latitudine, intre care se afla - pe alte meridiane - si alte locuri interesante, precum piramidele a egiptene, Triunghiul Bermudelor si cetatile sacre din Tibet. Si s-a mai intamplat ceva: in 1970, o racheta Athena a aviatiei SUA a pierdut controlul, a deviat de la ruta, trecand in spatiul aerian mexican si a aterizat in acesta zona. Racheta transporta doua containere cu material radioactiv, drept care o echipa de experti americani a pornit in graba sa recupereze incarcatura. Au cautat trei saptamani racheta pierduta, survoland zona si rascolind desertul; in fine, nu mai lungesc povestea: au gasit-o, au luat niste mostre de sol contaminat radioactiv si au plecat.
Din aceasta resedinta situata in statul Ontario, Canada, n-au mai ramas decat ruinele, protejate in cadrul unui muzeu si devenite azi un adevarat loc de pelerinaj pentru cei pasionati de fantome si alte fenomene paranormale. Cladita in 1830, casa isi datoreaza, se spune, soarta de loc bantuit unei tragice povesti de dragoste, in care un barbat (dupa o versiune un prieten de familie, dupa alta - vizitiul) indragostit de una dintre femeile din familie (iarasi, versiuni diferite: era o sora sau o nepoata a stapanei casei) a fost respins de stapanul domeniului, cand a cerut mana fetei si, de disperare, s-a spanzurat. Cu aceste povesti dureroase la activ, casa era tocmai potrivita pentrua fi teatrul unor intamplari cu fantome. Vizitatorii relatateaza impresii stranii, despre care nu se stie bine daca doar confirma reputatia locului sau sunt generate de ea: perceperea unor zgomote de pasi, a unor soapte, suspinele unui barbat, o terifianta senzatie de a fi urmarit de cineva, precum si aparitii ale unui barbat si ale unei femei, care ratacesc prin imprejurimi, in imediata apropiere a vestigiilor casei.
Paranormal made in China: e vorba despre o o regiune muntoasa strabatura de vai si unde au avut loc disparitii de persoane, misterioase si tragice. Ceea ce e interesant la aceasta vale e in primul rand, faptul ca unele dintre intamplarile tragice care ar fi putut da nastere fenomenelor nelinistitoare de aici sunt de data recenta; nu intamplari vechi de un secol-doua, ci doar de decenii. De pilda, se zice ca, in 1949, cand cu instalarea puterii comuniste in China, 30 de soldati din Kuomintang au intrat in vale si n-au mai iesit niciodata. In 1976, trei membri ai unei expeditii de prospectori au disparut si ei aici. Dupa trei luni de cercetari, le-au fost gasite scheletele. In 1995, din doi soldati intrati in vale, n-au mai fost gasite decat armele. De-a lungul timpului, presa chineza a relatat si alte intamplari sinistre si enigmatice din aceasta "vale a mortii". Mai exista si povesti despre o faptura cu infatisare de maimuta antropoida, inalta de vreo doi metri, cu corpul acoperit de par galbui; un fermier a afirmat, in 1974, ca a vazut-o cu ochii lui, iar legendele locale vorbesc despre aceste fapturi, pe care localnicii le numesc "stramosii zeului muntelui"
In cea mai dificila portiune a vaii, traiau candva a stramosii grupului etnic Yi - una dintre multele etnii minoritare enigmatice ale Chinei. Dupa legenda, accesul strainilor in vale era interzis, iar cei care incercau sa patrunda erau pedepsiti. Printre atatea povesti de groaza, exista oare si niste explicatii rationale, macar pentru unele dintre ciudatele intamplari din Valea Heizhu? Una dintre cele mai intersante - si periculoase - caracteristici ale regiunii este faptul ca e brazdata de vaile a numeroase cursuri de apa, acoperita de paduri foarte dese si stropita de o mare cantitate de precipitatii, astfel incat umiditatea e foarte ridicata. Iar acest cumul de factori are ca efect aparitia unei ceti foarte dese, ce umple pur si simplu vaile. Oamenii de stiinta cred ca disparitiile misterioase ale unor persoane in acest tinut se datoreaza pur si simplu faptului ca acestea s-au ratacit, din pricina cetii groase. Fara vizibilitate, pierzandu-si reperele necesare pentru orientare, bietii oameni s-au abatut din drum si au colindat zile in sir, la intamplare, prin padurea deasa, in cel din urma cazand, epuizati, cine stie pe unde.
Al doilea varf ca marime din marea Britanie, muntele Ben MacDhui, din Scotia, este socotit salasul unei creaturi msterioase, numita Am Fear Liath Mòr (Omul Cenusiu), in existenta caruia cred surprizator de multe persoane. In aparenta, ar fi vorba despre o creatura humanoida de talie mare, acoperita cu par - adica un soi de ruda europeana a lui Yeti din Asia sau Bigfoot din America de Nord. Culmea e ca pana si aceia n-au vazut creatura - si nici nu cred in existenta ei - povestesc totusi despre anumite senzatii stranii pe care le-au incercat in cursul ascensiunii pe munte: senzatia unei prezente nevazute in imediata apropiere, zgomote de pasi... destul de inspaimantator, cand te gandesti, daca te afli singur pe un munte invaluit in ceturi, asa cum e adesea Ben MacDhui. E drept, exista si explicatii stiintifice date acestor stranii fenomene - de pilda, prezenta unui urias cenusiu a fost interpertata drept un spectru Brocken - un fenomen care se petrece atunci cand soarele se afla la un anumit unghi deasupra orizonmtului, iar in jur se afla ceata sau nori. In anumite conditii, umbra unei persoane ser poate proiecta pe ceata din jur, si datprita pozitiei particulare a soarelui, umbra cu pricina e foarte lunga, astfel incat, zarita cu coada ochiului, cand este singur pe munte si deja speriat de amintirea povestilor despre omul cenusiu, s-ar putea sa ai senzatia ca respectiva creatura infricosatoare tocmai ti-a aparut in preajma.
E un drum ce trece printr-o padure, un drum infundat, care se opreste brusc, in mijlocul codrului. Istoric vorbind, nu exista nici o inregistrare a vreunui accident tragic petrecut in acesta zona. Dar legende sangeroase povestesc ca aici si-au aflat sfarsitul mai multi cercetasi (de unde, cica, vine si numele de aleea cercetasilor - desi, oficial, explicatia este ca terenul a apartinut candva Asociatiei Cercetasilor din America,). Baietii ar fi fost ucisi de… si aici, informatiile variaza - de instructorul lor, sau de soferul autobuzului, sau de un incendiu… - in orice caz, e vorba despre un numar de copii care au pierit de moarte violenta, ceea ce a conferit locului aura sa de loc bantuit. Multi dintre cei care au trecut pe aici au raportat impresii stranii: senzatia ca sunt priviti de cineva (fara a fi nimeni in jur, evident), ca aud zgomot de pasi si crengi frante, ca vad lumini (ca luminile unor lanterne), miscandu-se prin padure, iar unii soferi care au oprit pe acest drum sustin ca pe masinile lor ar fi aparut amprente ce pareau lasate de niste maini de copii… Brrr!
3. Balete Drive, Filipine
Soseaua Balete, din Quezon City, Filipine, este teatrul unor legende despre aparitii misterioase, mai ales despre aparitiile unei oarecare "doamne in alb", o femeie cu parul lung, imbracata in camasa de noapte si care apare, in intuneric, in calea masinilor ce trec pe sosea. Specialistii in paranormal spun ca ca ar fi vorba despre o femeie violata de soldatii japonezi in timpul invadarii Filipinelor, in cel de-al doilea razboi mondial. Dar legenda are, pesemne, si niste fundamente care tin de traditiile culturale locale. Soseaua e marginita de copaci balete (banyan), despre care filipinezii cred ca sunt salasul unor demoni, spirite ratacitoare si tot felul de entitati malefice.Oricum soferii sunt sfatuiti sa evite acea strada noaptea, mai ales daca sunt singuri in masina.In 1988, a fost turnat si un film cu acest subiect, Hiwaga sa Balete Drive (Mister pe Balete Drive), in care "eroina" e fantoma unei femei care ar fi murit in timpul dominatiei spaniole asupra Filipinelor (secolul al XIX-lea) si care isi cauta inca dragostea nemuritoare.
2. Insula Alcatraz, SUA
1. Triunghiul Bermudelor
Cel mai cunoscut loc al misterelor, Triunghiul Bermudelor a devenit faimos mai ales pentru numeroasele disparitii "ciudate" petrecute in cuprinsul sau. Inca din 1950, se vorbeste despre avioane si ambarcatiuni care s-au pierdut aici, iar lista lor e ingrijorator de lunga. Pentru unele dintre ele, au fost gasite, in cele din urma, explicatii rationale satisfacatoare, dar pentru cateva nu s-au gasit inca astfel de lamuriri - situatie satisfacatoare si ea, de altfel, in felul ei, pentru cei care cred cu adevarat ca zona este una cu insusiri bizare. Interventii ale extraterestrilor? Suspendarea temporara a legilor fizicii? Caracter paranormal, pur si simplu, orice o fi insemnand asta? Acestea sunt diverse explicatii propuse pentru evenimentele care n-au putut fi explicate prin argumente normale - eroare umana, catastrofe naturale sau defectiuni ale aparaturii. Surse oficiale au precizat, pe de alta parte, ca in Triunghiul Bermudelor n-ar fi disparut mai multe nave si avioane decat dispar in alte regiuni ale oceanului mondial si ca unele dintre incidentele raportate au fost descrise eronat sau dramatizate in mod voit, unii autori contribuind in mod direct si intens la edificarea unei reputatii stranii a Triunghiului.
Triunghiul cu pricina este o zona care se intinde de la Stramtoarea Florida, Insulele Bahamas si Caraibe, in vest, pana la est de insulele Azore - deci o arie foarte larga; in plus, e una dintre cele mai circulate regiuni ale lumii, mii de vase navigand pe aici pentru a lega intre ele porturi din Europa si America.; de asemenea, o gramada de avioane strabat spatiul aerian de deasupra acestei zone care, pe deasupra, e si bantuita frecvent de furtuni tropicale. Si atunci, numarul - considerat mare - de disparitii sa fie mare doar pentru ca, in general, pe aici trec foarte multe vapoare si avioane, iar procentual sa fie, asa cum spun agentiile oficiale, similar cu cel mediu inregistrat in alte zone? Tot ce se poate. Oricum, Triunghiul Bermudelor (sau Triunghiul Diavolului) e insusi "locul paranormal" prin excelenta, un prototip, un model, o chintesenta de loc paranormal - cel putin in mentalul colectiv. Toate celelate locuri bantuite par inofensive ca niste parculete pentru copii, in comparatie cu el. Dar, asa cum o sa vedeti, mai sunt destule care, pentru cei cu adevarat pasionati de paranormal, sunt cum nu se poate mai atragatoare.
0 comments
Trimiteți un comentariu Trimiteți un comentariu