4.01.2010

Ciocolata face bine la inima

.

Consumata in cantitati mici, ciocolata scade tensiunea si reduce riscul aparitiei bolilor cardiace. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la centrul National de Nutritie Umana din Nuthetal, Germania, publicat de revista “European Heart Journal”.


Oamenii de stiinta au urmarit pe o perioada de 10 ani un esantion de 19.357 persoane cu varsta cuprinsa intre 35 si 65 de ani, deja "inrolati" in studiul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), si au descoperit ca cei care consumau o cantitate mai mare de ciocolata (o medie de 7,5 grame pe zi) prezentau o presiune sanguina mai scazuta si un risc de infarct mai mic cu 39% fata de persoanele care consumau mai putina, adica 1,7 grame pe zi.. Diferenta dintre cele doua grupuri a fost una egala cu 6 grame de ciocolata, echivalentul a mai putin de o "patratica" dintr-o ciocolata de 100 de grame.


"In termeni de risc absolut, putem considera ca daca indivizii din al doilea grup (din care 219 din 10.000 au suferit un infarct sau un atac cerebral) ar consuma cu 6 grame de ciocolata mai mult pe zi, ar avea loc 85 de cazuri de infarct sau atac cerebral mai putin la fiecare 10.000 de persoane, intr-o perioada de timp de circa 10 ani", a comentat Brian Buijsse. In plus, in opinia acestuia, daca se extinde procentul de 39% la populatia generala, numarul de infarcturi si atacuri cerebrale evitabile ar putea creste si mai mult, intrucat riscul absolut la populatia generala este mai ridicat.

Oamenii de stiinta banuiesc ca flavonoidele din cacao reprezinta motivul pentru care ciocolata ar reduce presiunea sanguina si riscul bolilor cardiace.